Χρήστος Μπουκώρος: Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων

χρήστος-μπουκώρος-αγώνας-δρόμου-μετ-557826

Ακανθώδη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν οδήγησε στην χώρα της… εύφορης κοιλάδας. Αντιθέτως νέα προβλήματα ανακύπτουν ξαφνικά και απειλούν να τινάξουν στον αέρα το εύθραυστο οικοδόμημα της οικονομικής σταθεροποίησης. Άλλωστε αυτά που φαίνεται ότι θα περισσέψουν για πρώτη φορά στα κρατικά ταμεία στο τέλος του 2013 είναι τόσο λίγα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατέψουν ούτε το ίδιο το επίτευγμα. Βλέπουμε και εμείς το ποτήρι μισογεμάτο ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι το νερό δεν φτάνει για όλους, για την ακρίβεια είναι αμφίβολο και εάν αξίζει τον κόπο να μοιραστεί.

Λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, κάτι που πριν ένα χρόνο που όλοι μιλούσαν για την ελληνική έξοδο κανείς δεν τον σκεφτόταν, η χώρα βρίσκεται σε σημείο οριακό. Το ερώτημα αν η χώρα θα τραβήξει μπροστά ή θα την τραβήξει και πάλι πίσω μία ανίκητη κινούμενη άμμος ταλανίζει όλους τους σοβαρά σκεπτόμενους πολίτες ετούτης της χώρας.

Η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει Κύκλωπες από το εξωτερικό και Λαιστρυγόνες από το εσωτερικό. Η μονομανία της τρόικας να ζητάει εδώ και τώρα δεκάδες χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων λες και μένουν πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα που μπορεί να απολυθούν και πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας όλων των κοκκινισμένων δανείων σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών τα παίζουν όλα για όλα και ρισκάρουν να καταρρεύσει ακόμη και αυτό το μικρό θετικό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα μέσα από τις αιματηρές θυσίες των πολιτών. Είναι μία τακτική παράλογη και ανεξήγητη. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που θα το τραβήξουν. Οι Ευρωπαίοι σε πολιτικό επίπεδο μας καλύπτουν και σε τεχνοκρατικό- οικονομικό μας «αδειάζουν» συνεχώς. Τελικά όμως επειδή το ελληνικό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι ακούει στο όνομα χρέος είναι κατά βάση πολιτικό πρόβλημα όλοι θέλουν να ελπίζουν, ότι στο τέλος θα βαρύνει η πολιτική λύση με την τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει εταίροι και δανειστές από τον Νοέμβριο του 2012. Διαφορετικά ο δρόμος προβλέπεται ολισθηρός και επικίνδυνος. Ο δρόμος που οδηγεί στο πουθενά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη αφού σε πέντε μήνες διεξάγονται οι ευρωεκλογές. Εάν θέλουν να γεμίσει το ευρωκοινοβούλιο με «Κασιδιάρηδες» ας συνεχίσουν την ίδια τακτική. Διαφορετικά ας αναλογιστούν και εκείνοι τα δικά τους λάθη πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο διότι οι Έλληνες τα λάθη τους τα πληρώνουν και μάλιστα πολύ ακριβά.

Στο εσωτερικό οι απεργιακές κινητοποιήσεις κόντρα σε διαθεσιμότητες και απολύσεις και οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα ίσως αυτή την ώρα να είναι αναγκαίες διότι η Ευρώπη δείχνει ανίκανη να αντιληφθεί ότι αυτός ο λαός έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής του. Αρκεί αυτές οι αντιδράσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο τετράμηνο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου θεωρείται το πιο κρίσιμο της τριετίας των μνημονίων. Είναι το διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου τα πάντα θα κριθούν. Εάν θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη ή εάν θα παραμείνουμε πισθάγκωνα δεμένοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου