Χρήστος Μπουκώρος: Ακατανόητες αποφάσεις

χρήστος-μπουκώρος-ακατανόητες-αποφά-561558

Το χαράτσι των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο

Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος το πρότεινε , ούτε ποιος το αποφάσισε. Η αλήθεια πάντως είναι ότι εξόργισε πολλούς. Μέχρι σήμερα Παρασκευή όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, ακμάζουσες και προβληματικές, κάθε εταιρικής μορφής, θα πρέπει να καταβάλουν στο ΙΚΑ έναν κεφαλικό φόρο των 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν, προκειμένου να στηριχθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις! Καλές είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις, όλοι έχουμε όμορφες μνήμες από τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια. Πλην όμως, δεν διευκρινίζεται ποιες παιδικές κατασκηνώσεις θα ενισχυθούν και ποιων τα παιδιά θα φιλοξενηθούν εκεί, με δεδομένο ότι θα συγκεντρωθούν από τα εικοσάρικα αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ο ισχυρισμός ότι αυτό το χαράτσι θα πληρωθεί από τις επιχειρήσεις και όχι από τους εργαζόμενους είναι έωλος διότι στη σημερινή συγκυρία όταν επιβαρύνεται η θέση των επιχειρήσεων αυτομάτως επιβαρύνεται και η θέση των εργαζομένων.

Μία μικρή επιχείρηση των 25 ατόμων θα πρέπει μέχρι σήμερα το αργότερο να καταβάλλει το ποσό των 500 ευρώ. Ασήμαντο ποσό, αλλά δεν είναι ούτε το μόνο έκτακτο, ούτε το μόνο χαράτσι που καλούνται να καταβάλλουν οι χειμάζουσες ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Δεν αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες ότι στην εποχή που η ανεργία τσακίζει κόκκαλα τέτοιου είδους επιβαρύνσεις είναι αρνητικός παράγοντας για την ενίσχυση της απασχόλησης;

Γιατί να μην σκεφτεί ένας επιχειρηματίας το απλούστερο: « Σήμερα μου βάζουν 20 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, αύριο θα μου βάλουν 100 και μεθαύριο 1000 ευρώ. Ας κρατήσω λοιπόν τους απολύτως αναγκαίους». Έτσι θα ενισχυθεί η απασχόληση; Από τη μία θα μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και από την άλλη θα βάζουμε κεφαλικούς φόρους για κάθε θέση εργασίας;

Αυτές είναι ακατανόητες αποφάσεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ενισχύουν την επιχειρηματική αβεβαιότητα που πλήττει την ελληνική οικονομία. Αν έλλειπαν πέντε ή δέκα εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των κρατικών παιδικών κατασκηνώσεων θα μπορούσαν να βρεθούν από άλλες πηγές και εάν δεν υπήρχαν τέτοιες πηγές θα έπρεπε να έχει εξηγηθεί επαρκώς το νέο χαράτσι. Ποιοι το πληρώνουν, γιατί το πληρώνουν οι συγκεκριμένοι και ποιοι και κυρίως πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι.

Δώστε από ένα εικοσάρικο γιατί τόσα μας λείπουν δεν είναι σοβαρή πολιτική, αντιθέτως αποδεικνύει έλλειψη ψυχραιμίας και σχεδίου.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ποσό μπορεί να δείχνει ασήμαντο, ο τρόπος με τον οποίο όμως επιβλήθηκε το συγκεκριμένο νέο χαράτσι προκαλεί βαθύτατη ανησυχία τόσο μεταξύ των επιχειρηματιών όσο και μεταξύ των εργαζομένων. Άλλωστε πάντα αυτοί την πληρώνουν στο τέλος.

Υ.Γ. Μέχρι χθες δεν στάθηκε δυνατό να πληροφορηθούμε ποιος ήταν ο εγκέφαλος που κατέβασε τη συγκεκριμένη ιδέα. Πάντως εάν είμασταν ιδιοκτήτες κατασκήνωσης δεν θα τον τοποθετούσαμε ούτε ομαδάρχη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου