Χρήστος Μπουκώρος: Τα μαύρα φάρμακα της διαπλοκής

χρήστος-μπουκώρος-τα-μαύρα-φάρμακα-τη-565685

Στο πάρτι συμμετείχαν λίγοι, αλλά τώρα πληρώνουν όλοι

Μακάρι το πρόβλημα της διαπλοκής στην Ελλάδα να ήταν τα 3.500 ευρώ της διαφήμισης φαρμακευτικής εταιρείας στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο». Αστεία πράγματα.

Οι εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων -εγχώριες και ξένες- τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα βρήκαν τον παράδεισό τους.

Νοσοκομεία και κλινικές που πετούσαν τόνους φαρμάκων και διαχειριζόταν το φάρμακο ως το πιο ευτελές αγαθό του πλανήτη. Γιατροί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που συνταγογραφούσαν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Φαρμακεία, τα οποία παρακρατούσαν τα βιβλιάρια ασθενών και συνταγογραφούσαν κατά το δοκούν. Πανάκριβα ιατρικά συνέδρια σε εξωτικά μέρη πληρωμένα όχι από τους συμμετέχοντες γιατρούς, αλλά από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Γιατροί που έβλεπαν συχνότερα τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, παρά τους ασθενείς τους. Και ουκ έστι τέλος.

Βεβαίως, τα προαναφερθέντα φαινόμενα δεν αφορούν ούτε όλα τα Νοσοκομεία, ούτε όλους τους γιατρούς, ούτε όλες τις Κλινικές, ούτε όλα τα φαρμακεία. Πιθανότατα να αφορούν μια μικρή μειοψηφία. Μία μειοψηφία που όμως κατόρθωσε να επιφέρει μυθώδη αποτελέσματα υπέρ της και εντελώς καταστροφικά για μας τους υπόλοιπους. Τα χρέη των Νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων πήραν τεράστιες διαστάσεις και φούσκωσαν σε μεγάλο βαθμό αυτό που σήμερα λέμε δημόσιο χρέος το οποίο μας οδήγησε στα μνημόνια. Στο πάρτι συμμετείχαν λίγοι φαρμακοβιομήχανοι, μεγαλογιατροί και κάποιοι πολιτικοί. Τώρα πληρώνουμε όλοι. Ηταν πολλά τα λεφτά.

Στα χρόνια πριν την κρίση η φαρμακευτική δαπάνη της χώρας ξεπερνούσε τα 8 δισεκατομμύρια ετησίως. Φέτος, δεν θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια και από ότι βλέπουμε από το καθημερινό ρεπορτάζ και από την εμπειρία κανένα φάρμακο δεν λείπει από τα ράφια των φαρμακείων.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ετησίως μοιραζόταν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιοι ήταν αυτοί; Σίγουρα όχι οι πολίτες που σήμερα πληρώνουν.

Δεν θα μπούμε στην ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αδωνη Γεωργιάδη. Αλλωστε, πιστεύουμε ότι ένας αμερόληπτος και ενημερωμένος πολίτης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Βλέποντας, όμως, την αθλητική εφημερίδα του φαρμακοβιομήχανου κ. Γιαννακόπουλου να καλεί με πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους σε μαύρισμα του υπουργού Υγείας, από αντανακλαστικά και μόνο σκεφτόμαστε ότι ίσως κάτι συμβαίνει.

Αλλωστε, ποιος υπουργός ήλεγξε τον κάθε φαρμακοβιομήχανο μέχρι σήμερα; Ουδείς. Αν τους είχε ελέγξει θα είχε μειωθεί και η φαρμακευτική δαπάνη. Τα λεφτά που μοιραζόταν μέσα από το όργιο σπατάλης ήταν πολλά. Τόσα πολλά που τα στόματα που έπρεπε να μιλάνε έκλειναν γιατί ήταν μπουκωμένα.

Εδώ που φτάσαμε δεν θα σταθούμε στις επικοινωνιακές κορώνες της αντιπαράθεσης που σοβεί τις τρεις τελευταίες ημέρες. Η τροπολογία πρέπει να περάσει, με ή χωρίς τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, και οι τιμές των φαρμάκων να μειωθούν. Ολων των φαρμάκων. Αν αυτό δεν το πετύχει ο Αδωνης παίζει το κεφάλι του στοίχημα. Οσο για την αξιόλογη και ακμάζουσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ας προσανατολιστεί στα γενόσημα, με στόχο όχι μόνο την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς, αλλά και έντονα εξαγωγικούς προσανατολισμούς. Με τα ανάλογα κίνητρα και όχι φυσικά την υπερσυνταγογράφηση. Σ’ αυτό τον τομέα η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ασυναγώνιστη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το easy money τελείωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου