ΜΠΑΣΚΕΤ

Ξεχωριστή τιμή για τον Χάρη Καρακατσούνη

ξεχωριστή-τιμή-για-τον-χάρη-καρακατσο-874783

Στις 14 Αυγούστου 2021 ο Βολιώτης διεθνής διαιτητής μπάσκετ, Χάρης Καρακατσούνης, διηύθυνε το τελευταίο του παιχνίδι, που ήταν ο τελικός στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας γυναικών μεταξύ της Γαλλίας και της Λετονίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, βάζοντας τέλος σε μια σημαντική καριέρα.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Αυτή περιελάμβανε γύρω στα 600 ματς στην Α1 ανδρών για 22 σεζόν, αλλά και περίπου 300 παιχνίδια σε διοργανώσεις της FIBA, όπως το Εurocup ανδρών, τη VTB League, την Euroleague γυναικών και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών στα 17 χρόνια που ήταν διεθνής διαιτητής.

Μετά από έναν και πλέον χρόνο που σταμάτησε από την ενεργό δράση, ο Χάρης Καρακατσούνης δέχθηκε την περασμένη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ένα τηλεφώνημα από το Μουσείο της ΧΑΝΘ, το πρώτο μουσείο μπάσκετ στην Ελλάδα με απίστευτα εκθέματα από τεράστιους αθλητές και σπουδαίους αγώνες, που βρίσκεται στον χώρο που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έφερε το άθλημα στη χώρα.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ξάφνιασαν ευχάριστα τον Βολιώτη πρώην πλέον διαιτητή, όταν τους ζήτησαν να τους παραδώσει τη σφυρίχτρα, τη φανέλα και την μπάλα από τον τελευταίο του αγώνα Γαλλία-Λετονία στις γυναίκες, όπως αναφέρθηκε, κι εκείνος δέχθηκε με μεγάλη χαρά.

Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου σε μία σεμνή τελετή «παράδοσης-παραλαβής» στο Μουσείο της ΧΑΝΘ ο ίδιος παρέδωσε, ώστε να εκτεθούν, τα αντικείμενα που του ζητήθηκε και πήρε ως δώρο τη φανέλα του θεσσαλονικιώτικου συλλόγου.

Παρόντες στη συγκινητική τελετή ήταν ο Στέργιος Γκούμας, με τον οποίον σφύριξαν μαζί για πολλά χρόνια στην Α1, και ο Κώστας Πουρσανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης και εν ενεργεία ρέφερι.

Μαζί ήταν και ο παιδικός φίλος του Χάρη Καρακατσούνη, Θόδωρας Παναγιώτου, με τον οποίο ξεκίνησαν το μπάσκετ τον Μαγνησιακό (το 1982 στο τμήμα παμπαίδων με προπονητή τον αδερφό του Γιάννη και έναν από τους συμπαίκτες του τον Βασίλη Δεσλή, αδερφό του Θανάση, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή), και φυσικά η οικογένειά του, η σύζυγος του Νίκη και ο γιος του Παύλος, ενώ έλειπε η κόρη του λόγω των φοιτητικών της υποχρεώσεων.

Ο ίδιος ο 52χρονος παλαίμαχος διαιτητής έγραψε στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο: «Μια ημέρα διαφορετική που θα με ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή μου, γεμάτη αγάπη και σεβασμό από ανθρώπους που με στήριξαν 32 ολόκληρα χρόνια και μου έδειξαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο …ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το πιστέψεις και να το αγαπήσεις!

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την οικογένειά μου για όλα αυτά τα χρόνια υπομονής και προσμονής, τα αδέρφια μου Γιάννη και Κώστα για τη στήριξή τους, τους παιδικούς μου φίλους, που είναι χρόνια τώρα δίπλα μου από τις αλάνες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας».

Παράλληλα, ο Χάρης Καρακατσούνης ευχαρίστησε στην ανάρτησή του και κάποιους ανθρώπους του μπάσκετ και της διαιτησίας που του έδωσαν το κίνητρο γι’ αυτό το ταξίδι των 32 χρόνων, όπως τον κριτή της FIBA, Ντάβοριν Νάκιτς, τον Σταύρο Δουβή, τον Κώστα Δήμου, τον Σταύρο Βαφειάδη και τον Βολιώτη Αλέκο Μεταφτσή, ο οποίος, όταν δεν κατάφερε να γίνει ο ίδιος διεθνής, ενώ το περίμενε, του χάρισε το παντελόνι που είχε αγοράσει γι’ αυτόν τον λόγο, με τον Χάρη Καρακατσούνη να γράφει σχετικά: «Η υπόσχεση που σου έδωσα το 1999… έγινε πραγματικότητα, το παντελόνι έλιωσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα».

«Η αγάπη που εισέπραξα

θα με ακολουθεί πάντα»

Σε δήλωση που έκανε ο Χάρης Καρακατσούνης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει: «Αυτό που μένει από όλη αυτήν την καριέρα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση. Όπου και να πάω, θα συναντήσω έναν φίλο.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση που έκανε το Μουσείο της ΧΑΝΘ και ο Γιώργος Μπουσβάρος, στον οποίο οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, είναι ό,τι πιο τιμητικό μπορεί να υπάρξει για έναν διαιτητή, γιατί εμείς οι διαιτητές είμαστε κομπάρσοι του αθλήματος. Το να μπαίνεις σε ένα Μουσείο μπάσκετ μαζί με ιερά τέρατα του αθλήματος όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ξεχωριστό. Θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή η αγάπη που εισέπραξα».

Με τους συναδέλφους Στέργιο Γκούμα (αριστερά) και Κώστα Πουρσανίδη (δεξιά) μαζί με τον Γιώργο Μπουσβάρο

Με τον παιδικό του φίλο, Θόδωρο Παναγιώτου (αριστερά)

Η φανέλα, η σφυρίχτρα και η μπάλα από τον τελευταίο αγώνα της διαιτητικής καριέρας του Χάρη Καρακατσούνη

Ο Βολιώτης διαιτητής και τα δύο του παιδιά φωτογραφήθηκαν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε διεθνές τουρνουά της Ξάνθης το 2015, στο οποίο συμμετείχε η Εθνική

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου