ΜΠΑΣΚΕΤ

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων…

με-τις-καλύτερες-των-εντυπώσεων-504482

Τέλος έλαβε χθες το μπασκετικό καμπ της Πορταριάς που διοργάνωσε ο Αχιλλέας Δεμέναγας, παλαίμαχος του Εσπέρου και της Δάφνης, σε συνεργασία με την Ολύμπια Λάρισας, με τους νεαρούς παίκτες και τους προπονητές που συμμετείχαν να φεύγουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

O shooting coach των Miami Heat και του ΝΒΑ Rob Fodor και ο εκ των κορυφαίων προπονητών της Euroleague, Γιώργος Μπαρτζώκας, ήταν οι δύο μεγάλες μπασκετικές προσωπικότητες που τίμησαν με την παρουσία τους το καμπ, ενώ καταξιωμένος είναι και ο Γιώργος Παντελάκης της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς που επίσης βρέθηκε στο Πήλιο. Το τεχνικό τιμ συμπλήρωσαν ο Παναγιώτης Δεμέναγας, οι Βολιώτες προπονητές Αγγελική Θανασούλη και Κώστας Σιδηρόπουλος και οι έμπειροι γυμναστές Νίκος Σαρρής και Σωκράτης Κυριακάκης.

Αχ. Δεμέναγας: Σίγουρα θα το επαναλάβουμε

Ο Αχιλλέας Δεμέναγας σε δηλώσεις που έκανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισε ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το καμπ θα ξαναγίνει στην Πορταριά και με μεγαλύτερη επιτυχία. Σημαντικό είναι ότι μίλησε με τον Rob Fodor για ένα πρότζεκτ που θα φέρει στην Πορταριά ομάδες του NCAA.

Παράλληλα έκανε λόγο για αθλητικά προσόντα του Βολιώτη Χρήστου Νίκολη, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο. Μάλιστα ο νεαρός μπασκετμπολίστας της ΑΕΒΔ βραβεύτηκε από τον Rob Fodor ως MVP της διοργάνωσης.

Αναλυτικά ο κ. Δεμέναγας ρωτήθηκε:

Για τις εντυπώσεις του για το καμπ:

«Είχα κάνει μία επίσκεψη μετά το Πάσχα που επιτράπηκαν οι μετακινήσεις και είχα δει και το γήπεδο και το ξενοδοχείο. Διαπίστωσα ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, καθώς γνωρίζαμε ότι στο κλειστό έχουν γίνει σημαντικές διοργανώσεις και πως στο ξενοδοχείο έχουν έρθει αποστολές ομάδων Α1 αλλά και ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Ακόμη και το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ αλλά και το γήπεδο ποδοσφαίρου για φυσική κατάσταση τα είχαμε κλείσει, αλλά τελικά δε μας χρειάστηκαν, ωστόσο, με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών είναι σίγουρο ότι μία άλλη φορά θα τα χρειαστούμε.

Αυτό που ζήσαμε εδώ είναι πέρα από κάθε προσδοκία και έχει να κάνει καθαρά με τη συνεργασία με όλους τους φορείς. Είναι κάτι που ειλικρινά με εξέπληξε ευχάριστα είτε μιλήσουμε για τους ανθρώπους του ξενοδοχείου, είτε για τον κ. Βλάχο και τον κ. Παπαρίζο, που είναι υπεύθυνοι στο κλειστό, είτε για τον Δήμο Βόλου, που έβαλε για παράδειγμα λεωφορείο για τις μετακινήσεις μας. Ολες αυτές οι παροχές μας επέτρεψαν να ασχοληθούμε μόνο με το μπασκετικό κομμάτι και τη λειτουργία του καμπ. Οπότε είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και το κοιτάμε ήδη το επόμενο βήμα.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα το επαναλάβουμε και πιστεύω ότι, αν ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τον κορονοϊό, θα είναι πόλος έλξης για τα παιδιά. Εισέπραξα ειλικρινά την ικανοποίηση όλων και τα μηνύματα στο κινητό μου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και ενθουσιασμένα με την προπόνηση. Η δουλειά που κάνει ο Νίκος Σαρρής με την αξιολόγηση με τεστ άλματος, τεστ ταχύτητας, τη λιπομέτρηση είναι σημαντική. Γίνεται μία επαγγελματική δουλειά κι αυτό είπε και ο κόουτς Μπαρτζώκας, που μας έζησε αυτές τις μέρες. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Πορταριά τέτοια δουλειά με πολύ περισσότερα παιδιά».

Για την παρουσία του Rob Fodor:

«Δεν είναι εύκολο να έχεις έναν προπονητή του ΝΒΑ σ’ ένα καμπ στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ηταν ενθουσιασμένος με το τοπίο, με τη φυσική ομορφιά και δεν ήθελε να κάνει μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, αλλά μόνο περπατώντας, για να απολαμβάνει την περιοχή. Μιλήσαμε ακόμη και για πρότζεκτ που αφορά ομάδες NCAA. Θα μπορούσε ένα πανεπιστήμιο μέσα από τη γνωριμία τώρα και με τον Rob Fodor να επιλέξει την Πορταριά, για να παίξει δυνατά φιλικά με ομάδες από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Εξάλλου κάθε τέσσερα χρόνια δίνεται το δικαίωμα από τη λίγκα του NCAA να επιλέξουν μία χώρα στην Ευρώπη, ώστε να κάνουν δυνατά φιλικά παιχνίδια και να συνδυάσουν το τουριστικό κομμάτι με το αγωνιστικό. Ηταν κάτι που εγώ έθεσα στον Rob Fodor, διότι μία ομάδα θα θέλει τις καλές εγκαταστάσεις, το καλό ξενοδοχείο, το καλό φαγητό σε συνδυασμό με τρία δυνατά φιλικά και ένα τουριστικό πακέτο με επισκέψεις σε κάποια μέρη, όπως στον Αϊ Γιάννη, στο κέντρο και την παραλία του Βόλου ή τα Χάνια. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, όχι άμεσα, αλλά σε δύο-τρία χρόνια. Στο μυαλό μας είναι και το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού».

Για τον Βολιώτη Χρήστο Νίκολη, αλλά και για τον 14χρονο Δημήτρη Ντάψη, που ανήκει σε ομάδα της Αθήνας και εντυπωσίασε με τα σωματικά του προσόντα, καθώς έχει ήδη φτάσει στα 2.01:

«Ο Χρήστος είναι ένα παιδί με αθλητικά προσόντα πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Θα έλεγα ότι θα στεκόταν σε οποιοδήποτε εφηβικό της Αθήνας και το μόνο κομμάτι που του λείπει και είναι λογικό είναι οι εικόνες υψηλού ανταγωνισμού, ώστε να αναμετρηθεί με τους καλύτερους και να καταλάβει ακριβώς πού βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή αυτό που είδαμε στον Χρήστο είναι και η νοοτροπία και ο χαρακτήρας που έχει ως αθλητής, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνδυάζονται με το ταλέντο που έχουν τα παιδιά. Του είπαμε ότι μπορούμε να του δώσουμε όποια βοήθεια χρειαστεί και να έρθουμε σε επικοινωνία με τους προπονητές στην Αθήνα, για να τους παρουσιάσουμε αυτό που είδαμε στην Πορταριά, ώστε, αν το θέλει, να παίξει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του χρόνου και να βρει τον δρόμο του, καθώς τον ενδιαφέρει πολύ να συνεχίσει να παίζει και να προοδεύει.

Ο Δημήτρης μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Εχει να διαχειριστεί το ύψος του, την ισορροπία του σώματος και αν κάποιος σταθεί δίπλα του και τον δουλέψει πραγματικά με όρεξη και διάθεση, θα ανταποκριθεί και θα δώσει πράγματα. Το συγκεκριμένο παιδί έχει εξαιρετικές προοπτικές. Είναι δύο μέτρα, 14 ετών, έξυπνος, καθώς αφομοιώνει τα πάντα πολύ γρήγορα και αισθάνομαι ότι τα επόμενα δύο χρόνια, αν μπει σε ένα πρόγραμμα μελετημένο και έχει την όρεξη να δουλέψει, θεωρώ ότι θα τον δούμε στο μέλλον σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν υπάρχουν πολύ 14χρονοι δίμετροι».

Για το τι κράτησαν οι πιτσιρικάδες από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Rob Fodor και το υπόλοιπο προπονητικό επιτελείο:

«Τα παιδιά τον είχαν δει προηγουμένως στο ξενοδοχείο και με ρωτούσαν πότε θα έρθει να μας μιλήσει. Τελικά ήρθε, είδε τα παιδιά και στο τέλος τους είπε πόσο πρέπει να κυνηγούν το κομμάτι της βελτίωσης τους καλοκαιρινούς μήνες με τη συμμετοχή σε καμπ εξειδικευμένα και οργανωμένα, οπότε τους επισήμανε ότι μόνο με τη συνεχή δουλειά θα μπορούν να δουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται και όπου φτάσει ο καθένας. Εξάλλου δε θα γίνουν όλοι επαγγελματίες. Ευχηθήκαμε κι εμείς καλή σεζόν στον Ολυμπιακό και όλα τα παιδιά.

Ο Rob Fodor είναι ένας δάσκαλος του μπάσκετ. Παρόλο που είναι 61 χρόνων, είναι πάρα πολύ αθλητικός. Εχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του ΝΒΑ. Μας έδειχνε τα μηνύματα που του έστελναν οι παίκτες των Μιλγουόκι Μπακς μέσα από τα αποδυτήρια μετά την κατάκτηση του τίτλου και του έλεγαν ότι θέλουν να δουλέψουν μαζί του το καλοκαίρι. Μπορεί με το που δει έναν αθλητή να καταλάβει τις δυνατότητες του και πού θέλει βελτίωση. Είδαμε έναν βίντεο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε μικρή ηλικία και μας έδειξε ότι είναι φαν του Γιάννη σε ό,τι αφορά την προσωπικότητά του και την ιστορία που κουβαλά και πώς τη μεταφέρει σε αγωνιστικό επίπεδο.

Γι’ αυτό είπε στα παιδιά ότι πρέπει να εμπνευστούν απ’ αυτόν και πως ο Γιάννης δεν κοιτάει μόνο να πάρει ένα ακόμη πρωτάθλημα, αλλά να γράψει το όνομά του ως ο καλύτερος όλων των εποχών. Επίσης τους έδειξε με παραδείγματα στο γήπεδο το πάθος, με το οποίο πρέπει να παίζει κάθε αθλητής. Μετά από κάθε διπλό αλλά και μετά από κάθε άσκηση τους μάζευε στο κέντρο και τους μιλούσε για πράγματα, που τα παιδιά είτε δε θυμούνταν είτε δεν καταλάβαιναν τη σημασία της κίνησης που είχαν κάνει. Αυτή είναι η σωστή διδασκαλία για μένα».

Για το αν αξιολογεί το καμπ ως κάτι το ξεχωριστό:

«Δε θα κρίνω τα άλλα καμπ. Αλλοι επιλέγουν να δώσουν βάση σ’ έναν παιγνιώδη χαρακτήρα με πολλαπλές δραστηριότητες κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Εμείς τα δύο τελευταία δύο χρόνια που έχουμε στήσει αυτό το καμπ με την Ολύμπια Λάρισας έχουμε αποφασίσει ότι θα είναι ένα καμπ αξιολόγησης, προπόνησης και καθοδήγησης. Αυτά τα τρία κομμάτια επιτυγχάνονται με το προπονητικό επιτελείο είτε με ένα ερέθισμα από το μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ, είτε με προπονητές κολεγιακού πρωταθλήματος. Αυτό δεν πρόκειται να τα αφήσουμε, όσο κοστοβόρο κι αν είναι στη διοργάνωση, γιατί θεωρούμε ότι μία τέτοια επίσκεψη κάνει τα παιδιά να μπουν σ’ αυτόν τον κόσμο πέρα από τις δεκάδες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν. Υπάρχουν και παιδιά που τους ενδιαφέρει να κάνουν σπουδές στην Αμερική και οι καταλληλότεροι, για να δώσουν στους γονείς και στα παιδιά μία καθοδήγηση, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Πιστεύω ότι το δικό μας καμπ είναι από τα καλύτερα σε ό,τι αφορά τις παροχές και τη συνέπεια που έχει».

Για το αν μπορεί το καμπ να γιγαντωθεί με τη μεγαλύτερη παρουσία προπονητών και παικτών από τον Βόλο:

«Ο Βόλος έχει ιστορικές ομάδες και στο μπάσκετ. Είναι μία πόλη που γνωρίζει μπάσκετ, έχει διοργανώσει με επιτυχία μεγάλα τουρνουά και έχει φιλοξενήσει μεγάλες ομάδες για προετοιμασία. Μπορεί να γίνει ένταξη προπονητών από τον Βόλο, οι οποίοι μέσα από μία συζήτηση μαζί μας θα δουν πώς σκεφτόμαστε εμείς. Θέλουμε να κάνουμε ένα χριστουγεννιάτικο τουρνουά, κάτι που ήταν προγραμματισμένο για τα προηγούμενα Χριστούγεννα, αλλά λόγω κορονοϊού δεν έγινε. Σ’ αυτό μπορούν οι ομάδες του Βόλου να συμμετέχουν δωρεάν και να παίζουν πολύ δυνατά φιλικά παιχνίδια με ομάδες της Θεσσαλονίκης, της Κύπρου, του Λιβάνου, των Σκοπίων, τις οποίες είχαμε κλείσει για πέρσι. Οπότε ο Βόλος με όλες τις υποδομές που έχει, προσφέρεται για πολύ σημαντικά γεγονότα. Το καμπ θεωρώ ότι του χρόνου θα γίνει με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, έχοντας αφήσει πίσω τον κορονοϊό και γιατί όχι να κάνουμε κι άλλες διοργανώσεις διεθνείς με τη βοήθεια του Δήμου».

Λότφι: Απόλυτη επιτυχία

Ο Βολιώτης Πάρης Λότφι, που εργάζεται στην Ολύμπια Λάρισας και ήταν μέλος του προπονητικού τιμ του καμπ, ανέφερε από τη πλευρά του στον Ταχυδρόμο:

«Είμαστε χαρούμενοι, γιατί επιτέλους σε δύσκολος καιρούς καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Θεωρώ πως η διοργάνωση του καμπ ήταν μια πρόκληση για εμάς, αλλά με την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των πολύτιμων συνεργατών καταφέραμε και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ελπίζω να είναι η απαρχή σπουδαίων διοργανώσεων που έχουμε προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον εδώ στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου για την συνδιοργάνωση και την εξαιρετική φιλοξενία».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενεργότερης συμμετοχής των βολιώτικων σωματείων στο καμπ, επισήμανε: «Ο αθλητισμός είναι πεδίο συνεργασίας, ελπίδας και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για όλους τους νεαρούς αθλητές και τις αθλήτριες. Με αντικείμενο μια τέτοια διοργάνωση εδώ στην πόλη του Βόλου που αγαπά το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα, πιστεύω ότι με συμβολή και τη συμμετοχή περισσοτέρων αθλητών και αθλητριών από ομάδες της πόλης του Βόλου το αποτελέσματα θα είναι θεαματικό σε σχέση με τις φιλοδοξίες των παιδιών και των συλλογών τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου