ΜΠΑΣΚΕΤ

Νέα κατηγορία, ίδιο πάθος

νέα-κατηγορία-ίδιο-πάθος-776447

Στη Β’ Εθνική επέστρεψε η ομάδα μπάσκετ της Νίκης Βόλου και στόχος των κυανόλευκων είναι να εδραιωθούν στην κατηγορία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νεαρότερους καλαθοσφαιριστές.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του τμήματος, ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Μπάμπης Τουτουντζόγλου, οι προπονητές Γιώργος Κοσμάτος, Ανδρέας Τσιριγωτάκης, που παραμένουν στην ομάδα, όπως και ο νεοφερμένος… αλλά παλιός Ανδρέας Μαύρος.

Αρχικά ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου ευχαρίστησε όλους όσοι ενίσχυσαν την ομάδα πέρσι και εν συνεχεία έθεσε τον στόχο της νέας χρονιάς: «Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, για να βγάλουμε προς τα έξω κάποια καινούργια πράγματα που θα συμβούν στην ομάδα μας. Αρχικά να αναφερθώ στη νέα κατηγορία και τη Β’ Εθνική, η οποία ήρθε μετά από άνοδο, με την ομάδα να βρίσκεται στη 2η θέση και βάσει προκήρυξης πρωταθλήματος δικαιωματικά παίρναμε την άνοδο, ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθούσε. Θεωρώ πως η άνοδος ήρθε δίκαια, γιατί είχαμε μια σταθερή πορεία σε όλο το πρωτάθλημα και σε όσους αγώνες παίχτηκαν. Δεν θα φτάναμε στην επιτυχία αν δεν είχαμε στο πλευρό μας τον κόσμο, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη, όπως και τους εκατοντάδες χορηγούς, που ήταν οι στυλοβάτες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης προσωπικά τον Νίκο Ιμεράι για την οικονομική ενίσχυση του τμήματος, τους προπονητές και τους παίκτες.

Πριν πέντε χρόνια ξεκινήσαμε αναλαμβάνοντας το τμήμα εντελώς διαλυμένο. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά τα καταφέραμε. Από το τοπικό φθάσαμε την ομάδα μέχρι τη Β’ Εθνική και τις ακαδημίες στο να είναι άκρως λειτουργικές. Σε αυτά τα χρόνια θεωρώ πως όσα είχαμε στο μυαλό μας τα πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ πως κάποιοι άνθρωποι αφιέρωσαν πολύ προσωπικό χρόνο για να είναι η ομάδα εκεί που είναι και εννοώ τη Δ.Ε. που ο καθένας από το πόστο του δουλεύει για το καλό της αγαπημένης μας ομάδας. Για εμάς η Νίκη Βόλου είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, η καταγωγή μας, η χαμένη μας πατρίδα άρα είναι υποχρέωση μας εμείς που αγαπάμε την ομάδα να έχουμε ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση κάποιων ιδανικών στο πλάνο μας και στη σκέψη μας, όπου αυτά τιμούν και την ιστορία της ομάδας μας και την ιστορία της προσφυγιάς και της πόλης που έχουμε μεγαλώσει.

Η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Το δίλημμα ήταν μεγάλο. Πήραμε μια απόφαση σαν Δ.Ε. να έχουμε την ομάδα μας εκεί που έπρεπε να είναι, δηλαδή στα υψηλότερα στρώματα. Πολύ δύσκολη απόφαση αν σκεφτούμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η όλη αυτή κατάσταση στην κοινωνία μας, αλλά εμείς είμαστε εδώ ακόμη πιο δυνατοί για να μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να πω κάτι. Ευχαριστώ τον Ερασιτέχνη που θα μας στηρίξει φέτος με τις μετακινήσεις της ομάδας και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση και προσωπικά στον Στέργιο Φάτση.

Στην επόμενη μέρα, νιώθω τη χαρά και την ευτυχία, μετά από πέντε χρόνια προεδρίας στη Δ.Ε. να αποτελείται το προπονητικό σταφ από τρεις καταξιωμένους προπονητές, τους Γιώργο Κοσμάτο, Ανδρέα Μαύρο και Ανδρέα Τσιριγωτάκη, ο οποίος είναι η ψυχή της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια.

Μεταξύ τους θα συνθέσουν μια πολύ ωραία ομάδα για να μπορέσουμε να έχουμε την επιτυχία που θέλουμε στην ανδρική ομάδα, αλλά συγχρόνως και στις υποδομές. Είμαι ευτυχής επίσης γιατί το κορυφαίο αυτό προπονητικό τιμ θα είναι υπεύθυνο και για την ανδρική ομάδα, αλλά και για τις ακαδημίες. Σας γνωστοποιώ πως φέτος μετά από πολλά χρόνια και την κατάργηση των Νέων Αθλητών, θα πάμε ένα σκαλί ακόμη παραπάνω και θα κατέβει και η Κ21 που θα αγωνιστεί στη Β’ ΕΣΚΑΘ και θα απαρτίζεται από ταλαντούχους παίκτες της ομάδας. Το παζλ των προπονητών θα συμπληρώνει και ο Βασίλης Γιωτόπουλος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους παίκτες που δεν θα είναι φέτος στην ομάδα και είναι οι: Θωμάς Καραγεώργος, Γιώργος Παρασκευάς, Χρήστος Σιμάκης, Ηλίας Σταυροθεόδωρος, που βοήθησαν την ομάδα πάρα πολύ.

Επίσης από σήμερα θα κυκλοφορήσουν και οι κάρτες ενίσχυσης – διαρκείας. Η Silver των 30 ευρώ, η Gold των 50 και η Diamond των 200 ευρώ. Θέλω ο κόσμος να μας στηρίξει και φέτος. Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου παράγοντα, αλλά υπηρέτη της ομάδας, που παρακολουθώ από μικρό παιδί. Στόχος της ομάδας είναι να εδραιωθούμε στην κατηγορία και να παραμείνει η ομάδα στη Β’ Εθνική».

Στη συνέχεια ο coach Γιώργος Κοσμάτος πρόσθεσε: «Προσωπικά είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στη Νίκη, μαζί με συνεργάτη τον Ανδρέα Μαύρο, που είμαστε παλιοί γνώριμοι και φίλοι, και τον Ανδρέα Τσιριγωτάκη. Πιστεύω θα καταφέρουμε τον στόχο που είπε και ο πρόεδρος. Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω την ομάδα, τη Δ.Ε., τους παίκτες και τους συνεργάτες μου για την άνοδο που καταφέραμε. Ήταν ένα δύσκολο επίτευγμα αλλά τα καταφέραμε. Για τη φετινή χρονιά θέλαμε να κάνουμε ριζική ανανέωση στην ομάδα και να δείξουμε κάτι διαφορετικό στο βολιώτικο μπάσκετ, να κατεβάσουμε τον μέσο όρο ηλικίας, να γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο πιεστικοί. Νομίζω είναι κάτι που χαίρονται όλοι στο σύγχρονο μπάσκετ, την ταχύτητα, τη δύναμη και την ενέργεια. Σημαντικό φέτος είναι πως θα δώσουμε βάρος και στις υποδομές με την Κ21, δίνοντας εμπειρίες στους νεότερους καλαθοσφαιριστές. Στην Κ21 θα συμμετέχουν επιλεγμένα παιδιά του παιδικού, του εφηβικού και παιδιά του ανδρικού τμήματος».

Ο Ανδρέας Μαύρος πρόσθεσε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά της Δ.Ε. διότι πριν πέντε χρόνια η ομάδα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αν και ήμουν μακριά, ενημερωνόμουνα για τη Νίκη. Μπορώ να πω ότι η Νίκη στον μπασκετικό χώρο θεωρείται ομάδα-πρότυπο. Πολλοί παίκτες θέλουν να φορέσουν τη φανέλα της διότι γνωρίζουν ότι υπάρχει οικονομική φερεγγυότητα. Είμαι γέννημα-θρέμμα από τη Νέα Ιωνία. Ξέρω την ιστορία της Νίκης και ότι πρέπει να αφήσουμε κάποια πράγματα ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και πρέπει να λειτουργήσουμε σωστά τις υποδομές μας. Μια ομάδα για να πρωταγωνιστεί πρέπει ή να έχει πολλά χρήματα και να κάνει μεταγραφές ή να παράγει. Παλαιότερα, μαζί με τον Γιώργο Κοσμάτο αναδείξαμε κάποια παιδιά που στελέχωσαν και τις Εθνικές ομάδες. Αυτό μπορεί να ξαναγίνει και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε στα επόμενα χρόνια να βασιζόμαστε στα δικά μας παιδιά.

Εμείς θα προσπαθήσουμε από την μεριά μας, να έχουν όλες οι ομάδες μας ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού. Από την ανδρική μέχρι την παιδική. Επίσης, θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά πρώτα να είναι συμπαίκτες και μετά παίκτες. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα όπου η συνεργασία είναι απαραίτητη.

Οι προπονητές μεταξύ μας έχουμε καθορίσει τους ρόλους μας. Άλλος θα έχει το κομμάτι της επίθεσης, άλλος της άμυνας, ενώ το σκάουτινγκ θα επωμιστεί ο Ανδρέας Τσιριγωτάκης, την ενδυνάμωση ο Νίκος Αθανασιάδης, που είναι εξωτερικός συνεργάτης. Γενικά υπάρχει ένα ολόκληρο τιμ το οποίο θα δουλεύει. Όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερό εαυτό μας, προκειμένου η Νίκη να έχει συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Για τους άνδρες, το είπε και ο πρόεδρος ότι στόχος μας είναι η παραμονή. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί διότι οι κατηγορίες δύσκολα κερδίζονται και πολύ εύκολα χάνονται.

Και κάτι τελευταίο: προσωπικά αισθάνομαι ευλογημένος που έχω τον «Άγγελο» στο στήθος. Τα προηγούμενα χρόνια δεν μου το επέτρεπαν οι συνθήκες να βρίσκομαι εδώ. Είμαι τυχερός που υπηρετώ την ομάδα που τόσο πολύ αγαπώ».

Από τη μεριά του ο Ανδρέας Τσιριγωτάκης επεσήμανε: «Είμαι πέντε χρόνια στην ομάδα και από το «μηδέν» φτάσαμε σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι χαρά μου που θα συνεργαστώ με τους Γιώργο Κοσμάτο, Ανδρέα Μαύρο, Βασίλη Γιωτόπουλο. Πιστεύω πως η κίνηση που έγινε με τη δημιουργία της ομάδας Κ21 θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά, τα οποία δεν είχαν παραστάσεις διότι τα παιχνίδια στο παιδικό και το εφηβικό πρωτάθλημα είναι λίγα. Τώρα θα κοντραριστούν με μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους και ελπίζω ότι σε λίγο καιρό θα πλαισιώσουν και την ανδρική ομάδα. Η Β’ Εθνική είναι δύσκολη κατηγορία. Θέλει πολλή δουλειά και βοήθεια από όλους. Πρέπει να είμαστε κοντά στην ομάδα.

Οσον αφορά στην ακαδημία, είχαμε ξεκινήσει με 20 παιδιά και φτάσαμε τα 150. Τώρα έχουμε αρκετά τμήματα, όπως εφηβικό, παιδικό, μίνι. Με τη βοήθεια των παιδιών της Δ.Ε. πετύχαμε πολλά. Είδαμε αγώνες της Ευρωλίγκας, παίξαμε φιλικά με ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός. Ο,τι μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά το κάνουμε και πιστεύω ότι στο μέλλον θα κάνουμε και ένα ταξίδι στο εξωτερικό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου σχολίασε:

Για το πόσο δύσκολη θα είναι η 6η χρονιά: «Είναι πολύ δύσκολο. Αρχικά είχαμε πει ότι φέτος θα σταματούσαμε. Ομως για μας είναι λειτούργημα να είμαστε στη Νίκη. Μέσα από την αγάπη μας για την ομάδα αντλούμε δύναμη. Η λογική έλεγε να σταματήσουμε και η καρδιά να συνεχίσουμε και να πάμε πιο δυνατά. Είμαστε εδώ, φέραμε τους καλύτερους προπονητές, επενδύουμε στην Κ21 και στο μπάσκετ της Νίκης Βόλου.

Για το μπάτζετ: «Το μπάτζετ θα είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Ευτυχώς υπάρχει κατανόηση από τους παίκτες που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

Για τις μεταγραφές: «Ανανέωσε η σημαία της ομάδας μας, ο Παναγιώτης Τσώλης. Επίσης, οι Σάκης Κουτίνας, Φώτης Τάσσος, Αρης Βερτζάγιας. Επιστρέφει και ο Στέφανος Διγενής, ενώ έρχονται σε εμάς τρεις καλαθοσφαιριστές που πέρυσι έπαιξαν στη Γ’ Εθνική και μένουν στο Βόλο. Πρόκειται για τους Βασίλη Μπουσκολίτη, Γιάννη Ευτυχίδη και Αλέξανδρο Μπούρα. Στην ομάδα φυσικά θα είναι και ο Γεράσιμος Δελεντζές. Εχουμε έρθει σε συμφωνία και με τον Κώστα Σαριμπαλίδη. Θα είναι πολύτιμη η προσθήκη του. (Οι ανανεώσεις ανακοινώθηκαν και επίσημα).Τέλος, σχεδόν έχουμε συμφωνήσει με έναν καλαθοσφαιριστή που πέρυσι έπαιζε στην Α1 με την ομάδα της Λάρισας. Είναι ο Δημήτρης Λόλας, ενώ είμαστε κοντά και σε έναν ακόμη παίκτη από τη Λάρισα».

Ο Ανδρέας Μαύρος απάντησε:

Γιατί επέστρεψε στη Νίκη: «Από τη στιγμή που γύρισα στον Βόλο, μόνο στη Νίκη θα μπορούσα να είμαι».

Για την Κ21: «Βάσει κανονισμών πρέπει να ξεκινήσουμε από την Β’ ΕΣΚΑΘ και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την Α2 ΕΣΚΑΘ. Εκεί παίζουμε άνευ συναγωνισμού. Δημιουργούμε αυτή την ομάδα για να παίζουν τα παιδιά και να αποκομίζουν εμπειρίες».

Για το αν η παραμονή είναι πλέον πιο εύκολη: «Θεωρητικά είναι πιο εύκολη η παραμονή διότι με περισσότερες ομάδες θα υπάρχουν και περισσότερες αδύναμες. Όμως από τις πληροφορίες που έχουμε, αρκετές ομάδες έχουν ενισχυθεί. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσες θα πέσουν από κάθε όμιλο και με δεδομένο ότι τα παιχνίδια είναι λιγότερα, τότε είναι αρκετά επικίνδυνο να την πατήσουμε όπως πρόπερσι με την ισοβαθμία. Γι’ αυτό σε κάθε ματς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώς το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου