ΜΠΑΣΚΕΤ

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μπάσκετ

η-κατάσταση-στις-ευρωπαϊκές-διοργανώ-153120

Οπως είναι φυσικό, ο αθλητικός κόσμος έχει βρεθεί σε ιδιαίτερη κατάσταση και πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο, μετά και τη «δοκιμασία» που περνά ο παγκόσμιος πληθυσμός όσον αφορά τον κορονοϊό.

Ο ιός έχει γίνει πανδημία (σύμφωνα και με την ορολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και όπως είναι λογικό, κάθε επαγγελματική αθλητική δραστηριότητα έχει ανασταλεί ή ακόμα και ακυρωθεί για τη φετινή σεζόν.

Η κατάσταση με τις υφιστάμενες βαθμολογίες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (και ΝΒΑ) και φυσικά διοργανώσεων, σε μία προσπάθεια να φρεσκάρει τη μνήμη, όταν (και αν) επιστρέψουμε στη δράση έχει ως εξής:

NBA

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ εχουν απομείνει 259 ματς κανονικής διάρκειας, με τους Μπακς και Λέικερς να είναι οι πρωτοπόροι σε Ανατολή και Δύση αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει πως αν ξεκινούσαν τώρα τα playoffs, θα είχαμε τα εξής ζευγάρια, μιας και αυτή είναι η βαθμολογία πριν τη διακοπή:

ΑΝΑΤΟΛΗ

Μπακς-Μάτζικ

Ράπτορς-Νετς

Σέλτικς-Σίξερς

Χιτ-Πέισερς

ΔΥΣΗ

Λέικερς-Γκρίζλις

Κλίπερς-Μάβερικς

Νάγκετς-Ρόκετς

Τζαζ-Θάντερ

Ευρωλίγκα

Εδώ τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Η Ευρωλίγκα δεν θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 11/4, με την βαθμολογία των 28 αγωνιστικών να περιγράφεται με μία λέξη, χαμός!

Η Εφές είναι πρώτη και… καλύτερη με 24-4, με τη Ρεάλ να είναι δεύτερη με 22-6, το ίδιο ρεκόρ δηλαδή με τη τρίτη Μπαρτσελόνα. Η τετράδα κλείνει με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19-9), που όμως βάσει ρεκόρ είναι ισόβαθμη με τη Μακάμπι. Στην έκτη θέση διατηρείται ο Παναθηναϊκός με 14 νίκες και 14 ήττες, με την οκτάδα των playoffs να κλείνει με τις Χίμκι (13-15) και Φενέρμπαχτσε (13-15).

Και αν η πρόκριση νομίζεται ότι είναι έστω και λίγο ξεκάθαρη, αρκεί να ρίξετε μία ματιά στη βαθμολογία:

9. Ζαλγκίρις Κάουνας 12-16

10. Βαλένθια 12-16

11. Ολυμπιακός 12-16

12. Αρμάνι Μιλάνο 12-16

13. Μπασκόνια 12-16

14. Ερυθρός Αστέρας 11-17

15. Βιλερμπάν 10-18

Δηλαδή, η όγδοη θέση απέχει 3 νίκες από την 15η! Και όλα αυτά με 6 αγωνιστικές ακόμα στο πρόγραμμα!

EuroCup

Τα πράγματα στην δεύτερη διοργάνωση της Ευρωλίγκας είναι πιο απλά. Το EuroCup βρίσκεται στα προημιτελικά, χωρίς όμως να έχει διεξαχθεί κανένα Game 1 ακόμα. Την περασμένη Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα της φάσης αυτής, όμως οι εξελίξεις θα τη καθυστερήσουν αρκετά ακόμα.

Με τον Προμηθέα Πάτρας, στη πρώτη του χρονιά στο EuroCup, να εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα και να είναι αντιμέτωπος με την επίσης… πρωτάρα Τόφας, οι 8 ομάδες (Παρτίζαν, Βίρτους, Μονακό, Μάλαγα, Βενέτσια, Ούνιξ) θα διεκδικήσουν τη πρόκριση στα ημιτελικά στις 2 νίκες, με το πρόγραμμα να είναι από καιρό γνωστό.

Δεν ξέρουμε την συνέχεια, όμως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και ένα Final-8 για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή!

Game 1

Προμηθέας-Τόφας

Παρτίζαν-Ούνιξ

Μονακό-Βίρτους Μπολόνια

Μάλαγα-Βενέτσια

Game 2

Τόφας-Προμηθέας

Ούνιξ-Παρτίζαν

Βίρτους Μπολόνια-Μονακό

Βενέτσια-Μάλαγα

Game 3 – αν χρειαστεί

Προμηθέας-Τόφας

Παρτίζαν-Ούνιξ

Μονακό-Βίρτους Μπολόνια

Μάλαγα-Βενέτσια

Basketball Champions League

Παρόμοιο σκηνικό και στο Basketball Champions League, με τις ομάδες των προημιτελικών να είναι… σχεδόν γνωστές, μιας και δύο ζευγάρια θα χρειαστούν τρίτο ματς για να λύσουν τις διαφορές τους. Ντιζόν-Νίζνι και Τενερίφη-Οστάνδη είναι αυτά, με το Game 3 να διεξάγεται στις έδρες των πρώτων.

Από εκεί και πέρα έχουμε έξι ομάδες που έκαναν το 2-0 στους ”16”, ενώ κάποια ζευγάρια για τα προημιτελικά είναι ήδη έτοιμα. Μεταξύ αυτών φυσικά και η ΑΕΚ, η οποία απέκλεισε τη Βόννη και ετοιμάζεται για τη Νίμπουργκ, με πλεονέκτημα έδρας μάλιστα.

Πιο αναλυτικά:

ΑΕΚ-Νίμπουρκ

Χάποελ Ιερουσαλήμ-Μπούργος

Σαραγόσα-Τενερίφη/Οστάνδη

Τουρκ Τέλεκομ-Ντιζόν/Νίζνι

Basket League

Η Basket League η ελληνική λίγκα δεν θα «παίζει» τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Μετά από 20 αγωνιστικές και το ματς Προμηθέας-Ρέθυμνο να είναι η μόνη εκκρεμότητα της 19ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος με 18-2, με την ΑΕΚ των 15 σερί νικών να ακολουθεί με 16-4. Στη τρίτη θέση το Περιστέρι με 13-7, το οποίο ακόμα και αν ισοβαθμήσει με τον Προμηθέα (12-7), έχει το πλεονέκτημα.

Ο Ήφαιστος των 11 νικών είναι πέμπτος, έκτο το Λαύριο επίσης με 11-9, με τον Ηρακλή (9-11) και τη Λάρισα (8-12)να συμπληρώνουν την οκτάδα. Επομένως, αν ξεκινούσαν τώρα τα playoffs, θα είχαμε τα εξής ζευγάρια, με τους Άρη και ΠΑΟΚ να υποβιβάζονται:

Παναθηναϊκός-Λάρισα

ΑΕΚ-Ηρακλής

Περιστέρι-Λαύριο

Προμηθέας-Ήφαιστος

Η βαθμολογία της BASKET LEAGUE

ΒΑΘ. Ν-Η

Παναθηναϊκός 38 18-2

ΑΕΚ 36 16-4

Περιστέρι 33 13-7

Προμηθέας Πατρών 31 12-7

Ήφαιστος Λήμνου 31 11-9

Λαύριο 31 11-9

Ηρακλής 29 9-11

Λάρισα 28 8-12

Κολοσσός Ρόδου 28 8-12

Ιωνικός Νίκαιας 28 8-12

Ρέθυμνο 27 8-11

Πανιώνιος 26 6-14

Άρης 26 6-14

ΠΑΟΚ 25 5-15

ACB

Λουκέτο μέχρι τις 24 Απριλίου στην ACB και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης σταμάτησε στην 23η αγωνιστική, με τη Μπαρτσελόνα να είναι πρώτη με 19-4 και την Ρεάλ να είναι ακριβώς πίσω της με 18-5. Η μεγάλη έκπληξη Σαραγόσα ακολουθεί τρίτη με 16-7, την ώρα που η πρώτη τετράδα κλείνει με το 14-8 από τη Τενερίφη. Μπιλμπάο (14-9), Ανδόρα (13-10), Βαλένθια (12-11) και Μπασκόνια (12-11) είναι οι ομάδες των playoffs τη δεδομένη στιγμή, άρα έχουμε τις εξής διασταυρώσεις, αν πηγαίναμε τώρα στην επόμενη φάση:

Μπαρτσελόνα-Μπασκόνια

Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια

Σαραγόσα-Ανδόρ

Τενερίφη-Μπιλμπάο

Όσο για τις ομάδες που καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις είναι οι Φουενλαμπράδα με 5-17 και Εστουδιάντες με 5-18.

VTB League

Με τη VTB League να απέχει από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι και τις 10/4 (για αρχή), οι 13 ομάδες της Ρωσίας έχουν αγωνιστεί ήδη από 18 μέχρι 20 ματς. Από τη πρώτη στιγμή, η Χίμκι είναι πρώτη με μόλις μία ήττα (18 νίκες), με τη ΤΣΣΚΑ να είναι δεύτερη με 15-4, μετά και τη κάκιστη εκκίνησή της.

Τρίτη η Λοκομοτίβ Κουμπάν με 14-6, τέταρτη η Ούνικς Καζάν με 12-6, πέμπτη η Πάρμα με 8-10, έκτη Ζενίτ με το ίδιο ρεκόρ, έβδομη η Ζιελόνα Γκόρα με 8-11 και όγδοη η Κάλεβ με -12. Με το σύστημα των playoffs να είναι το κλασικό, δηλαδή 1-8, 2-7, 3-6, 4-5, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Χίμκι-Κάλεβ

ΤΣΣΚΑ-Ζιελόνα Γκόρα

Λοκομοτίβ-Ζενίτ

Ούνικς-Πάρμα

Legabasket

Η Ιταλία που έχει χτυπηθεί όσο καμία στην Ευρώπη από τον κορονοϊό, έχει θεωρητικά και πρακτικά το μεγαλύτερο πρόβλημα και όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες. Η Legabasket σταμάτησε και επίσημα μέχρι και τις 3/4, μία ημερομηνία που μάλλον θα αλλάξει σύντομα ή ακόμα μπορεί και να υπάρξει οριστική διακοπή.

Στα… αγωνιστικά, η Βίρτους παραμένει πρώτη με 18-2 και την Σάσαρι να είναι αρκετά πίσω με 16-5. Τρίτη η Μπρέσια με 14-7, στη τέταρτη θέση η Αρμάνι Μιλάνο με 14-7. Ακολουθούν κατά σειρά Μπρίντιζι (13-8), Κρεμόνα (12-8), Βενέτσια (11-10) και Φορτιτούτο Μπολόνια (11-10). Τριέστε (7-15) και Πεζάρο (1-19) στις δύο τελευταίες θέσεις.

Αν δεν επικρατήσει το σενάριο του Final-8 και… παραλείψουμε την υπόλοιπη κανονική διάρκεια, αυτά είναι τα playoffs:

Βίρτους-Φορτιτούτο

Σάσαρι-Βενέτσια

Μπρέσια-Κρεμόνα

Αρμάνι-Μπρίντιζι

Αδριατική Λίγκα

Οι 12 ομάδες της Αδριατικής Λίγκας έχουν μείνει στις 21 αγωνιστικές και θα χρειαστεί να περιμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Εδώ το σύστημα αλλάζει, καθώς μόλις οι 4 πρώτες ομάδες πηγαίνουν στην επόμενη φάση. Έτσι, αν είχαμε τώρα την έναρξη των playoffs, θα βλέπαμε σε best of three σειρές αυτά τα ζευγάρια:

Παρτίζαν (17-4)-Τσεντεβίτα (13-8)

Μπούντουτσνοστ (15-6)-Ερυθρός Αστέρας (14-7)

Ισραήλ

Κανένα χρονικό όριο δεν έχει τη δεδομένη στιγμή η αναβολή στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να έχει τη πρώτη θέση (σε 21 αγωνιστικές) με 19-2 και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ να ακολουθεί με 17-4. Τρίτη η Μακάμπι Ρισόν, τέταρτη η Χάποελ Χολόν, ενώ από εκεί και πέρα συναντάμε τις Μακάμπι Χάιφα (11-10), Ιρόνι Ζιόνα (10-11), Χάποελ Γκιλμπόα (9-12) και Χάποελ Ελιτάτ (8-13).

Με την Μακάμπι Ασντόντ να είναι τελευταία (4-17), έτσι θα ήταν τα playoffs:

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Χάποελ Ελιτάτ

Χάποελ Ιερουσαλήμ-Χάποελ Γκιλμπόα

Μακάμπι Ρισόν-Ιρόνι Ζιόνα

Χάποελ Χολόν-Μακάμπι Χάιφα

Γερμανία

Στη Γερμανία, η οποία δεν θα έχει πρωτάθλημα τουλάχιστον μέχρι Απρίλιο, η Μπάγερν είναι το απόλυτο αφεντικό, όντας πρώτη με 19-2, όμως η δεύτερη Λούντβιγκσμπουργκ ακολουθεί κοντά με 17-4. Η Μέρλινς είναι τρίτη με 15-6, ενώ η Άλμπα κλείνει τη τετράδα με 14-5.

Πέμπτη η Όλντενμπουργκ (13-7), έκτη η Ράστα Βέχτα (12-9), έβδομη η Μπάμπεργκ (12-9) και όγδοη η Βέρτσμπουργκ με 11-10. Όλα αυτά την ώρα που Μιτελνόιτσερ και Χάμπουργκ Τάουερς είναι στις δύο τελευταίες θέσεις με 3-17.

Άρα, τα playoffs θα ήταν κάπως έτσι:

Μπάγερν Μονάχου-Βέρτσμπουργκ

Λούντβιγκσμπουργκ-Μπάμπεργκ

Μέρλινς-Ράστε Βέχτα

Άλμπα-Όλντενμπουργκ

Το λήγουν

Αυξάνεται πάντως η λίστα των ευρωπαϊκών λιγκών που αποφασίζουν να τερματίσουν πρόωρα τη σεζόν βλέποντας πολύ μακριά στον ορίζοντα την επανέναρξη της δράσης.

Μετά την Λιθουανία, το Βέλγιο και τη Σουηδία, στην Βοσνία οι ομάδες αποφάσισαν να το… λήξουν άμεσα στέφοντας πρωταθλήτρια την Ιγκοκέα, που ούτως ή άλλως είναι το εγχώριο «αφεντικό» και η εκπρόσωπος στην Αδριατική Λίγκα.

Τέλος στο μπασκετικό πρωτάθλημά της έβαλε η Πολωνία και με βάση τη βαθμολογική κατάταξη τη δεδομένη χρονική στιγμή στέφεται πρωταθλήτρια η Ζιελόνα Γκόρα.

Ένα ακόμα «λουκέτο» μπήκε, με την τσεχική Λίγκα του μπάσκετ να αποφασίζει την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζονται ο πρωταθλητής και ποιοι θα «πέσουν» αν και η Νίμπουρκ είναι πρώτη.

Το τέλος της μπασκετικής σεζόν ανακοίνωσε η λίγκα της Λετονίας και πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Ρίγα, που ήταν αήττητη μέχρι το σημείο της διακοπής, ενώ την απόφαση να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί κανονικά το φετινό πρωτάθλημά της, πήρε η γαλλική λίγκα, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου