ΜΠΑΣΚΕΤ

Επίσημη αγαπημένη, απόλυτα πετυχημένη!

επίσημη-αγαπημένη-απόλυτα-πετυχημέν-422758

Με τον Μπουρούση να έχει κίνητρο για δέκα (27π.) και εκπληκτικούς τους Φώτση, Ζήση, Καλάθη, η εθνική νίκησε 88-77 την Σερβία και είναι στο προολυμπιακό τουρνουά!

Πραγματοποιώντας μαγική εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, η Εθνική μας ομάδα κέρδισε τη Σερβία πολύ πιο εύκολα από ότι μαρτυρά το τελικό 87-77 και πέτυχε το βασικό στόχο που είχε θέσει στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Στόχος εξ αρχής ήταν συμμετοχή στο Προολυμπιακό τουρνουά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το επόμενο καλοκαίρι, ένα τουρνουά που πιθανότατα θα γίνει στο Πουέρτο Ρίκο.

Η Εθνική εξασφάλισε ήδη τη συμμετοχή της στην πρώτη 6άδα, και πλέον το βράδυ του Σαββάτου στις 21:00, θα διεκδικήσει την 5η θέση κόντρα στην οικοδέσποινα Λιθουανία.

Φανταστικός ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης (27π., 6ρ. και μόλις 1 λάθος) που έκανε ρεκόρ πόντων με την «γαλανόλευκη» (ξεπερνώντας τους 26 του τουρνουά Ακρόπολις κόντρα στην Ιταλία) ενώ ακολούθησαν οι Νίκος Ζήσης (18π., 5 ασ. σε μόλις 25 λεπτά καθώς τραυματίστηκε ), Νικ Καλάθης (10π., 10ασ) και Αντώνης Φώτση (16π., 8ρ.) να που συμπλήρωσαν μια 4άδα φωτιά!

Εύσημα πρέπει να απονεμηθούν βεβαίως και στον Ηλία Ζούρο, ο οποίος κατάφερε να χαλάσει ό,τι πλάνα είχε φτιάξει ο πολύ πιο έμπειρος του Ντούσαν Ίβκοβιτς, βγάζοντας εκτός αγώνα τον Μίλος Τεόντοσιτς (σ.σ. αρα χαλώντας εν πολλοίς το οργανωτικό κομμάτι των αντιπάλων, ελλείψει και του τραυματία Τέπιτς) και «καταστρέφοντας» το παιχνίδι των Σέρβων ψηλών κοντά στο καλάθι με τις εξαιρετικές παγίδες και τις αλληλοκαλύψεις.

Όσον αφορά στην εικόνα του ματς, η Εθνική έκανε το… τέλειο πρώτο ημίχρονο, απέναντι σε μια Σερβία που μάλλον πρέπει να ήταν σε άλλο γήπεδο. Η Ελλάδα, απολύτως συγκεντρωμένη, με εξαιρετική άμυνα και βγάζοντας φοβερή ενέργεια, κυριάρχησε απόλυτα στο παρκέ.

Οι αριθμοί τα λένε όλα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας 13/19 δίποντα, 5/10 τρίποντα και 7/8 βολές(!), είχε διπλάσια ριμπάουντ (18-9), σχεδόν διπλάσιες ασίστ (11-6), αλλά και 5 ασίστ!

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον φοβερό και τρομερό Μπουρούση (16π. στο α’ μέρος) που έκανε ότι ήθελε τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Όπως βεβαίως και στον Νίκο Ζήση που όχι μόνο οργάνωσε μαεστρικά, αλλά «φόρτωσε» το σέρβικο καλάθι με 14π, ενώ 9π πρόσθεσε αλάνθαστος Φώτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 30-6(σ.σ. είχαμε ξεκινήσει με 15-2!), ενώ δύο λεπτά με την έναρξη της δεύτερης η διαφορά άγγιξε το +26 (36-10)!

Η Εθνική μας αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στο δεύτερο δεκάλεπτο από την άμυνα ζώνης των Σέρβων, έχοντας μερικά νεκρά διαστήματα. Όχι βεβαίως ότι οι αντίπαλοι μας κατάφεραν να πετύχουν κάτι το ιδιαίτερο, καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν μειώσουν στους 10 (38-20) παίζοντας μπάσκετ… πλημμύρα με κάτι σουτ από τους Κέσελ και Μάτσβαν.

Γρήγορα όμως η τάξη αποκαταστάθηκε, καθώς οι εξαιρετικές συνεργασίες ανάμεσα στους Έλληνες παίκτες συνεχίστηκαν, ενώ ο Μπουρούσης εξακολουθούσε να δίνει τις λύσεις όπως εκείνες χρειάζονταν.

Οι Σέρβοι τα είχαν εντελώς χαμένα, καθώς καμία εντολή του Ίβκοβιτς δεν έπιανε τόπο. Οι παίκτες του Ντούντα ήταν εμφανώς εκνευρισμένοι, κάτι που αποτέλεσε… βούτυρο στο ψωμί των Ελλήνων που έκλεισαν το ημίχρονο στο εντυπωσιακό +22 (48-26)!

Βεβαίως αυτή η μαγική απόδοση ήταν αδύνατο να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και στο δεύτερο μέρος. Άλλωστε κάποια στιγμή οι Σέρβοι θα αντιδρούσαν. Επιπλέον, ο Μπουρούσης «σίγησε» για μεγάλο διάστημα, ο Ζήσης τραυματίστηκε προς το φινάλε της τρίτης περιόδου (σ.σ. στον αστράγαλο) και δεν ξαναμπήκε, ενώ η αναγκαστική απόσυρση του Καλάθη στον πάγκο για μερικές ανάσες, χάλασαν την αυτοσυγκέντρωση και τη χημεία της Εθνικής.

Σταδιακά η Σέρβοι κατάφεραν να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά και να ανησυχήσουν την Ελλάδα, καθώς με δύσκολο δίποντο Τεόντοσιτς οκτώ λεπτά πριν το φινάλε μείωσαν για πρώτη φορά στους 10 (65-55).

Μέχρι εκεί όμως, καθώς η Εθνική μας έδειξε χαρακτήρα, έδειξε ψυχικά αποθέματα και με τον Μπουρούση να αναλαμβάνει και πάλι δράση (σ.σ. σημείωσε μερικά εξαιρετικά καλάθια μέσα από τη ρακέτα) αλλά και τον Καλάθη να συμπληρώνει από την στην περιφέρεια τα όποια όνειρα των Σέρβων για ανατροπή, αποδείχθηκαν απατηλά…

Έτσι 2.5 λεπτά πριν το τέλος το σκορ έγινε 79-63 με την Ελλάδα να φτάνει πανηγυρικά στο τελικό και άκρως κολακευτικό για τη Σερβία 87-77.

Τα δεκάλεπτα: 34-8, 48-26, 64-48, 87-77

ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 27(2), Ζήσης 18(1), Βασιλειάδης, Καλάθης 10(10ασίστ), Φώτσης 16(2), Παπανικολάου 4(1), Μαυροειδής 2, Μπράμος 6, Κουφός 4, Καϊμακόγλου.

ΣΕΡΒΙΑ (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 6, Πάουνιτς 3(1), Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 4(1), Σαβάνοβιτς 9(1), Κέσελ 22(2), Κρστιτς 15, Πέροβιτς 2, Μάτσβαν 14(1).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου