ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάχεται για πρόκριση η Εθνική Εφήβων

μάχεται-για-πρόκριση-η-εθνική-εφήβων-421850

Το πιο σημαντικό βήμα μέχρι το επόμενο θέλει να κάνει απόψε η Εθνική Εφήβων, αντιμετωπίζοντας την αντίστοιχη ομάδα της Φινλανδίας (3η του 4ου ομίλου) στο Κλειστό της Νέας Ιωνίας με φόντο την πρόκριση στους «8».

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων η Ελλάδα απέφυγε την Ολλανδία με νίκη επί της Σλοβενίας και θα αντιμετωπίσει τους Φινλανδούς, θέλοντας και πάλι ένα κατάμεστο Κλειστό της Νέας Ιωνίας.

Τα… σοβαρά παιχνίδια μπορούν πλέον να αρχίσουν κι αυτό διότι σειρά πλέον έχουν οι νοκ άουτ αγώνες, με την φάση των «16» να διεξάγεται ολόκληρη σε μία ημέρα, σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Το πιο… ιντριγκαδόρικο ζευγάρι της φάσης των «16» είναι το Σερβία – Λιθουανία, το οποίο προέκυψε μετά τον καταποντισμό της «Λιέτουβα» στον 2ο όμιλο. Το πιο αμφίρροπο παιχνίδι, πάντως, θα είναι το Ρωσία – Γερμανία, ίσως το πιο ισορροπημένο των «16».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κλειστό Νέας Ιωνίας

Ισπανία – Λετονία (14:30)

Ρωσία – Γερμανία (16:45)

Σερβία – Λιθουανία (19:00)

Ελλάδα – Φινλανδία (21:15)

Κλειστό Πορταριάς

Τουρκία – Ιταλία (14:30)

Γαλλία – Κροατία (16:45)

Μαυροβούνιο – Μεγάλη Βρετανία (19:00)

Ολλανδία – Σλοβενία (21:15)

Οσον αφορά στα εισιτήρια για την αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Φινλανδία, όπως ενημέρωσε η ΕΟΚ, θα διατίθενται στα εξής σημεία:

ΚΓ Νέας Ιωνίας: Από τις 13.00 ώς την έναρξή του αγώνα.

Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ «Το Γούρικο»: Ελ. Βενιζέλου 3, τηλ. 2421030249, (ώρες λειτουργίας καταστήματος).

Κατάστημα ένδυσης «Βάσω»: Αντωνοπούλου 39, Βόλος, τηλ. 2421036777 (ώρες λειτουργίας καταστημάτων).

Διάστρεμμα ο Κλωνάρας

Ο Δημήτρης Κλωνάρας ήταν ο μεγάλος άτυχος στη νίκη της Εθνικής Εφήβων με 72-54 επί της Σλοβενίας για την 3η αγωνιστική του Eurobasket U18, αφού μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα αποχώρησε τραυματίας με πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο. Η διάγνωσή ωστόσο έδειξε ότι ευτυχώς απέφυγε τα χειρότερα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ, ο ταλαντούχος γκαρντ υπέστη τελικά διάστρεμμα και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί, προκειμένου να αποφασιστεί τι αγωγή θα ακολουθήσει. Μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί αν ο Κλωνάρας θα είναι στην διάθεση του Γιώργου Βλασσόπουλου για τον αποψινό αγώνα.

Βλασσόπουλος: «Η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη»

Ικανοποιημένος από την νίκη των διεθνών απέναντι στην Σλοβενία ήταν φυσικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Βλασσόπουλος, ο οποίος στάθηκε στην καλή αμυντική παρουσία των παικτών του, αναφέροντας: «Ήταν μια σημαντική νίκη. Διαβάσαμε καλά το παιχνίδι της Σλοβενίας, αντιδράσαμε καλά και κρατάμε το 54 στην άμυνα. Στην Ελλάδα στενοχωριόμαστε πολύ στις ήττες και ενθουσιαζόμαστε στις νίκες. Αυτό είπα και στα παιδιά μετά το ματς με τη Γαλλία. Δεν ήταν τόσο η ήττα, όσο η εμφάνιση. Τα παιδιά αντέδρασαν και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στην άμυνα ζώνης δεν αντιδράσαμε καλά, λειτουργήσαμε κάπως παρορμητικά, ενώ και στο ξεκίνημα πάλι δεν μπήκαμε καλά. Το πιο σημαντικό για μένα δεν είναι το μετάλλιο, το είχα δηλώσει και όταν πήραμε μετάλλια. Αυτό που μετρά είναι να βγάλουμε παιδιά και για την Εθνική Ανδρών. Πρέπει να κρατήσουμε την μπάλα χαμηλά, να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα, γιατί η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη».

Μετά το παιχνίδι μίλησαν επίσης οι Φώτης Γεωργαλάς και Αλέξανδρος Νικολαΐδης, με τον πρώτο να αναφέρει σχετικά: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Είπαμε πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την ήττα από τη Γαλλία και μπήκανε να παλέψουμε. Δείξαμε ότι το θέλαμε περισσότερο, όλα τα παιδιά πάλεψαν. Ελπίζουμε ο Δημήτρης (σ.σ. Κλωνάρας) να είναι καλά και να επιστρέψει γρήγορα κοντά μας, γιατί τον χρειαζόμαστε. Θα κοιτάξουμε τώρα να ξεκουραστούμε και μετά θα επικεντρωθούμε στον αγώνα με τη Φινλανδία. Θέλουμε τη νίκη για να τη χαρούμε με τον κόσμο».

Τέλος, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης επεσήμανε: «Μετά το ματς με τη Γαλλία μιλήσαμε οι παίκτες μεταξύ μας. Πεισμώσαμε και παλέψαμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι, τόσο για μας, όσο και για τον κόσμο. Η ομάδα μας αρχίζει από την άμυνα, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους πόντους. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ποτέ. Θα το χαρούμε, αλλά θα προετοιμαστούμε για να νικήσουμε τη Φινλανδία. Πιστεύω πως μπορούμε να το καταφέρουμε».

Τα στατιστικά με Σλοβενία

Η Ελλάδα επιβλήθηκε της Σλοβενίας με 72-54 και τερμάτισε 2η στον 3ο όμιλο του Eurobasket Εφήβων (U18) του Βόλου. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πέτυχε 13 από τους 18 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και έκανε την διαφορά και στις δύο άκρες του γηπέδου, ωστόσο η Εθνική πήρε αρκετά πράγματα και από τους υπόλοιπους παίκτες, κάτι που φαίνεται και από τους πόντους που έβαλαν οι αναπληρωματικοί: 36 η Ελλάδα, 19 η Σλοβενία.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, η Εθνική πήρε άριστα στην άμυνα, περιόρισε τα τρία επιθετικά όπλα των Σλοβένων (οι Γκλας, Σάμαρ, Στάβροβ είχαν όλοι μαζί 22 πόντους με 9/27 σουτ), ισορρόπησε σταδιακά τα ριμπάουντ (46-46) και ανάγκασε τους αντιπάλους της να σουτάρουν με ποσοστό 27,9%, έχοντας μάλιστα 4/29 τρίποντα. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα κράτησε χαμηλά τα λάθη της (11), ενώ μετέτρεψε σε 19 άκοπους πόντους τα 15 που έκαναν αντίστοιχα οι Σλοβένοι.

Αν έλειπε και ο τραυματισμός του Κλωνάρα στην πρώτη περίοδο, όταν πάτησε το πόδι του Νικολαΐδη στο 8ο λεπτό (με το σκορ 11-11), τότε όλα θα ήταν καλά για την ελληνική ομάδα, που πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στο τουρνουά.

Δεκάλεπτα: 19-16, 38-30, 55-39, 72-54.

ΕΛΛΑΔΑ (Βλασσόπουλος): Σωτηρίου 8 (7 ριμπάουντ), Κουρτίδης 5, Καράμπελας 7 (2 τρίποντα, 5 ασίστ), Νικολαΐδης 18 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 2 τάπες), Κλωνάρας 3, Γεωργαλάς 9 (3/3 δίποντα, 3/5 βολές, 8 ριμπάουντ), Ρογκαβόπουλος 6 (1/5 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Ματσάγγος, Καλόγηρος 4, Κάδρας 7,Σταυρακούκας 4, Τσάμης.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Μαρκοβίνοβιτς): Πράλιακ 3 (1), Σάμαρ 11 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Πρέπελιτς 8 (10 ριμπάουντ), Γκλας 11 (1/8 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Νέμανιτς, Κμέτιτς 3 (1), Στάβροβ, Στσούκα, Μάλοβτσιτς 5, Ντούσανιτς 7, Μπάμπσεκ Βρέτσκο 1, Σμρέκαρ 5.

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 17/34 δίποντα, 6/27 τρίποντα, 20/31 βολές, 46 ριμπάουντ (33 αμυντικά + 13 επιθετικά), 15 ασίστ, 11 λάθη, 10 κλεψίματα, 5 τάπες.

Τα ομαδικά στατιστικά της Σλοβενίας: 15/39 δίποντα, 4/29 τρίποντα, 12/20 βολές, 46 ριμπάουντ (29 αμυντικά + 17 επιθετικά), 12 ασίστ, 15 λάθη, 6 κλεψίματα, 2 τάπες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου