ΜΠΑΣΚΕΤ

Λύγισε η Εθνική Γυναικών που ήταν μια ανάσα από το «θαύμα»

λύγισε-η-εθνική-γυναικών-που-ήταν-μια-α-746978

Μεγάλη ευκαιρία για μία σπουδαία νίκη επί της Γαλλίας έχασε η εθνική μπάσκετ γυναικών, στο δεύτερο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τενερίφης. Με την Εβίνα Μάλτση να είναι ασταμάτητη (28 πόντοι με 6/13 τρίποντα), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προηγήθηκε 66-58 στις αρχές της τέταρτης περιόδου, αλλά στο φινάλε πλήρωσε την κούραση και τα λάθη απέναντι στην πιεστική άμυνα των «τρικολόρ» και γνώρισε τη δεύτερη ήττα του με 75-71.

Πλέον η ελληνική ομάδα θα παίξει αύριο Τρίτη (25/9, 15:30) με τη Νότια Κορέα (η οποία ηττήθηκε σήμερα 82-63 από τον Καναδά), σε ένα ματς που θα κρίνει την τρίτη θέση του Α΄ ομίλου και την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο αγώνας

Το ματς δεν ξεκίνησε καλά για την εθνική, που μετά το πρώτο τρίλεπτο (8-7) έχασε την επαφή με το σκορ. Η ευστοχία των Γαλλίδων στα τρίποντα και η κυριαρχία τους στα ριμπάουντ, τους επέτρεψε να ξεφύγουν 15-7 (5’10’’), και 24-13 (8’20’’).

Οι Ελληνίδες διεθνείς όμως ήταν αποφασισμένες να μην παραδώσουν τα όπλα. Με την Εβίνα Μάλτση να παίρνει τα ηνία του αγώνα, το 26-17 της πρώτης περιόδου έγινε 29-27 (14’) με δύο συνεχόμενα τρίποντα της αρχηγού.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 11’ η Μαριέλλα Φασούλα είχε χρεωθεί με τρία φάουλ. Η Καλτσίδου ανέβασε κι αυτή την απόδοσή της και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την εθνική πίσω στο σκορ με 38-36, με μακρινό τρίποντο της Μάλτση με ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «γαλανόλευκη» κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι, χωρίς να έχει εκτελέσει ούτε μία βολή στο πρώτο ημίχρονο!

Στο τρίτο δεκάλεπτο, Σπανού και Παυλοπούλου πήραν μπροστά και η Σπυριδοπούλου με τρίποντο έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στην εθνική (47-45, 24’40’’). Για λίγο οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, αλλά πέντε διαδοχικοί πόντοι της Μάλτση έφεραν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο +5 (59-54), στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Η Μάλτση ανέβασε τη διαφορά στο +8 (66-58, 31’40’’), αλλά στη συνέχεια η πιεστική γαλλική άμυνα και η κούραση των διεθνών ανέτρεψαν την κατάσταση. Οι «τρικολόρ» εκμεταλλεύθηκαν τα ελληνικά λάθη και πέρασαν μπροστά με τη Μιγέμ (69-68, 36’10’’).

Ακολούθησαν χαμένες επιθέσεις εκατέρωθεν και στα 45’’ η Χριστινάκη κέρδισε φάουλ και ισοφάρισε με 1/2βολές (69-69). Η Γκρουντά ευστόχησε για το 71-69, η Ζοανές έκλεψε και η Μιγέμ κέρδισε φάουλ στα 9’’ και με εύστοχες βολές «τελείωσε» τον αγώνα.

Δεκάλεπτα: 26-17, 38-36, 54-59, 75-71

ΓΑΛΛΙΑ (Γκαρνιέ): Επούπα 7 (1τρ., 5ρ., 4ασ.), Μιγέμ 20 (2), Γκρουντά 9 (7ρ.), Σιάκ 5, Μισέλ 2, Αγιαγί 2, Σαρτερό 6, Ζοανές 8 (6ασ.), Ντισέ 5 (1), Μπερνιέ 2, Τσατσουάνγκ 9 (3τρ., 6ρ., 5ασ.)
ΕΛΛΑΔΑ (Κεραμιδάς): Σταμάτη, Λύμουρα 6 (4ασ.), Σπυριδοπούλου 5 (1τρ., 5ρ.), Παυλοπούλου 8, Μάλτση 28 (6/13τρ.), Νικολοπούλου, Κοσμά, Σπανού 8, Καλτσίδου 9 (5ρ.), Χριστινάκη 3, Φασούλα 4.

«Έπαιζαν με 7 οι Γαλλίδες»

Η Εβίνα Μάλτση και η Στέλλα Καλτσίδου εξέφρασαν παράπονα για τη διαιτησία στην ήττα της Εθνικής Γυναικών από τη Γαλλία.

Εβίνα Μάλτση: «Θα ήταν όνειρο ζωής να κερδίσουμε επιτέλους τη Γαλλία. Εχουμε φτάσει τόσες φορές στην πηγή και στο τέλος δεν τα έχουμε καταφέρει. Δε συνηθίζω να μιλάω για διαιτησία, αλλά σήμερα (σ.σ. χθες) είδαν όλοι ότι ήμασταν πέντε και οι αντίπαλοι επτά. Σε κάθε ματς με τη Γαλλία η Καλτσίδου είναι έξω με φάουλ. Με τρία δικά μας λάθη στο τέλος, ένα και από μένα, χάσαμε το παιχνίδι. Κρατάμε ότι βρήκαμε την ταυτότητά μας, τους εαυτούς μας, την άμυνά μας και πάμε στο ματς με τη Νότιο Κορέα για να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Νιώσαμε ντροπή μετά τη χθεσινή μας εμφάνιση. Μετά το χθεσινό ματς τονώσαμε την ψυχολογία μας και να θυμηθούμε πως είμαστε Έλληνες, είμαστε μαχητές, έχουμε ψυχή και κοιτάμε κάθε αντίπαλο στα μάτια. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν. Θα τα δώσουμε όλα απέναντι στη Νότιο Κορέα την Τρίτη, το χρωστάμε στους εαυτούς μας να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Στέλλα Καλτσίδου: «Από την αρχή βάλαμε δύσκολα στη Γαλλία. Μπήκαμε να κερδίσουμε. Δεν ξέρω πώς γίνεται κάθε φορά με αντίπαλο τη Γαλλία εγώ να είμαι εκτός παιχνιδιού. Υπάρχουν φορές που το αποδέχομαι, σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είναι από αυτές τις φορές. Μείναμε στο παιχνίδι ως το τέλος, αλλά κάναμε κάποια λάθη στο τέλος και απέναντι σε μια τέτοια ομάδα το πληρώνεις αυτό. Οι λεπτομέρειες ήταν υπέρ της Γαλλίας. Ανεβάσαμε τη δική μας ψυχολογία γιατί χθες η εικόνα μας ήταν απογοητευτική. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι είχαμε τέτοια εμφάνιση. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτή η ομάδα και τώρα έχουμε το παιχνίδι με τη Νότια Κορέα. Είναι θέμα ψυχής και όχι σώματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου