ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου είναι ένα στολίδι στην Αθήνα

to-ελληνικό-μουσείο-αυτοκινήτου-είναι-έ-256179

Πόλος έλξης και μαγνήτης για τους τουρίστες η απίστευτη συλλογή των τεσσάρων τροχών

Σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής στην «καρδιά» της Αθήνας, κρύβεται ο παράδεισος του αυτοκινήτου. Σπάνια και συλλεκτικά έργα τέχνης που δεν κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους. Μοντέλα που οι λάτρεις των τεσσάρων τροχών είχαν την ευκαιρία μόνο να τα απολαύσουν σε κινηματογραφικές ταινίες ή να τα θαυμάσουν σε αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού.

Όμως, από το Μάρτιο του 2011 το πρώτο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που δημιούργησε ο συλλέκτης αυτοκινήτων, Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της πόλης. Δεν είναι μόνο τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται αλλά και η αισθητική παρέμβαση που έχει δώσει ο συλλέκτης στο οικοδόμημα.

Και μπορεί τα αυτοκίνητα να είναι κατ εξοχήν αντρικό φετίχ, όμως, αυτή η συλλογή θα καταπλήξει και τις γυναίκες, αφού είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων, γωνίας Ιουλιανού και Γ’ Σεπτεμβρίου, κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην «κορυφή» του πολυχώρου «Athenian Capitol» λειτουργεί το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου σε ένα χώρο 5.000 τ.μ. Τρεις ολόκληροι όροφοι που έχουν αφιερωθεί στην τεχνολογία και την εξέλιξη των τεσσάρων τροχών.

Έτσι, κατά τη διάρκειας της περιήγησης του, ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει μοναδικά δείγματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Δείγματα που ανήκαν στη συλλογή σπουδαίων καλλιτεχνών και τώρα είναι μέρος της εξαιρετικής συλλογής που διακοσμεί το Ελληνικό Μουσείο.

Από τη συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα, που έχουν παραχωρηθεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, εκτίθενται 112 σε πρώτη φάση. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895, ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980.

Εκτός όμως από όλα τα αριστουργήματα που μπορεί ο καθένας να θαυμάσει, υπάρχουν και τα πιο… ξεχωριστά. Όπως για παράδειγμα, η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν.

Ένα ακόμη είναι η Chrysler Imperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, η Lancia Aurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Bandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσματζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς αυτοκίνητα που άνηκαν σε δούκες, όπως για παράδειγμα (Aston Martin Lagonda, που άνηκε στο Δούκα του Westminster), βαρόνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

Στις καθημερινές λειτουργίες του μουσείου περιλαμβάνεται και πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, υπάρχει προσομειωτής F1 προκειμένου να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του μουσείου τις αγωνιστικές τους δυνατότητες.

Στους χώρους του μουσείου υπάρχει αμφιθέατρο 200 θέσεων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών και οργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα 3D της Αθήνας.

Στο μουσείο υπάρχει και το αυθεντικό όχημα των Flintstones ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και πωλητήριο, το Museum Store. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν μινιατούρες σε διάφορες κλίμακες μοντέλων που εκτίθενται ή όχι στο μουσείο, καθώς επίσης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Έτσι, κοινό όλων των ηλικιών έχει τη δυνατότητα μέσα από τα προϊόντα του μουσείου, να «γευθεί» μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο αφού η συλλογή αυτή είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου