ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η BMW και η Porsche διακόπτουν τμήμα της παραγωγής τους λόγω έλλειψης εξαρτημάτων από την Ουκρανία

η-bmw-και-η-porsche-διακόπτουν-τμήμα-της-παραγωγ-121315

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Porsche αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Η BMW ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι μελετώνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το πού, πότε και για πόσο καιρό θα υπάρξουν προβλήματα.

Η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία προμηθεύεται συστήματα καλωδιώσεων από τη δυτική Ουκρανία και σε αυτή τη φάση βρίσκεται «σε εντατικές συνομιλίες» με τους εταίρους της για την προοπτική της συνεργασίας τους.

Η BMW ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων της στο εργοστάσιο του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αλλά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη χώρα.

Πέρυσι κατασκευάστηκαν στο Καλίνινγκραντ 12.000 αυτοκίνητα από κοινού με τον ρώσο εταίρο της Avtor και πούλησε συνολικά 49.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία. «Καταδικάζουμε την επίθεση κατά της Ουκρανίας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρίας και επανέλαβε ότι η BMW υποστηρίζει ξεκάθαρα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Προβλήματα και σε εργοστάσιο της Porsche

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας του Ομίλου Volkswagen. «Τις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος και τόνισε ότι «βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά σε όλες τις δραστηριότητες επιτόπου κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου