ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μοτοσικλέτες σε …πορεία ασφάλειας  

μοτοσικλέτες-σε-πορεία-ασφάλειας-357333

Η πανδημία και οι ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες μπορεί να ανέβαλαν, αλλά δεν ακύρωσαν την αναγγελία των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Μοτοσικλέτας (ACEM). Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με πιστοποιημένα προγράμματα προηγμένης οδήγησης για μοτοσικλέτα βρέθηκε αυτή τη φορά και η Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και ενθαρρυντική είδηση, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται σε όσες ευρωπαϊκές βελτιώνουν την οδική ασφάλεια με θετικές μεθόδους και δεν καταφεύγουν σε αστυνομικά μέτρα ή ρητορικές αίματος.

«Τα προγράμματά μας δηλώνουν ότι εκτός από…. γκρίνια, υπάρχουν πρόταση και δουλειά σε βάθος ετών. Η απονομή της πιστοποίησης το επιβεβαιώνει», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας «Μοτοθέσις» της ΜΟΤ.Ο.Ε. Θωμάς Κακαδιάρης, ο οποίος εργάστηκε μεθοδικά για να λάβει η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσικλέτας.

Θωμάς Κακαδιάρης

“Τα προγράμματά μας δηλώνουν ότι εκτός από… γκρίνια, υπάρχουν πρόταση και δουλειά σε βάθος ετών. Η απονομή της πιστοποίησης το επιβεβαιώνει”

Ο Βολιώτης μοτοσικλετιστής, στέλεχος της Μοτοσικλετιστικής Λέσχης Βόλου (ΜΟΤΟΛΕΒ), ο οποίος δίνει επί χρόνια «ψυχή», καταναλώνοντας ενέργεια και χρόνο, ώστε η μοτοσικλέτα να κινείται με ασφάλεια στο οδόστρωμα, αναφέρει ότι η χώρα μας κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στις 31 ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στον αριθμό των μοτοσικλετών, που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Πάνω από 1 εκατ. μοτοσικλέτες

Υπάρχουν περίπου 23 εκατ. μοτοσικλέτες σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσικλετών (ACEM 2013).

Μόνο επτά χώρες έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο μοτοσικλέτες, με την Ιταλία να κατέχει την κορυφαία θέση.

Αναλυτικά:

  • Ιταλία 6,5 εκατ.
  • Γερμανία 3,8 εκατ.
  • Ισπανία 2,9 εκατ.
  • Γαλλία 1,7 εκατ.
  • Ελλάδα 1,6 εκατ.
  • Πολωνία 1,2 εκατ.
  • Μεγάλη Βρετανία 1,1 εκατ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανήκει στη «Λέσχη πλέον του εκατομμυρίου»!

«Αυτό είναι απόλυτα φυσικό για μια χώρα, που το κλίμα ευνοεί τη χρήση μοτοσικλέτας», εξηγεί ο κ. Κακαδιάρης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πάρα ταύτα η Ελληνική Πολιτεία σπανίως ασχολήθηκε με το θέμα σοβαρά, εκτός σπανίων εξαιρέσεων.

«Συνήθως, θυμάται τα «μηχανάκια» μόνο όταν είναι να επιβληθούν εισπρακτικά μέτρα ή «λύνει» τα προβλήματα με αστυνομικά μέτρα. Είναι αυτό που θέλουμε για τον ενεργό πληθυσμό μας που κινείται καθημερινά ως αναβάτης ή ως συνεπιβάτης πάνω σε δύο τροχούς;», διερωτάται, με την απάντηση να είναι απόλυτα ξεκάθαρη.

Με «σφραγίδα» Ευρώπης

Με την ευρωπαϊκή «σφραγίδα» πλέον η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση πιστοποιημένων προγραμμάτων.

Τα πέντε νέα προγράμματα εκπαίδευσης μοτοσικλέτας σε Ιταλία, Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία, τα οποία λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσικλέτας, ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Η απονομή αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Μοτοσικλέτας (A.C.E.M.), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλετισμού (F.I.M.) και του Γερμανικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (D.V.R).

Οπως εξηγεί ο Διευθυντής Εκπαιδευτικών του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις», η ύλη, η μέθοδος, το επίπεδο των εκπαιδευτών και η ασφάλεια των προγραμμάτων, ελέγχεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο φορέας αρχικού ελέγχου, δηλαδή το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (DVR), επανέρχεται ετησίως για να ελέγξει την πιστοποίηση. Πέραν της σωστής εφαρμογής του προγράμματος, θέλει να αποκλείσει κάθε τυχόν υποβάθμιση του επιπέδου χρόνο με τον χρόνο.

Πραγματικές εκπαιδεύσεις ασφαλούς οδήγησης

Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσικλέτας υποστηρίζεται τόσο από την Ευρωπαία επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean, όσο και από τον Ευρωπαίο συντονιστή Οδικής Ασφάλειας Matthew Baldwin.

Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσικλέτας στοχεύει στην εθελοντική συμμετοχή των μοτοσικλετιστών σε πραγματικές εκπαιδεύσεις ασφαλούς οδήγησης, διαχωρίζοντάς τις από αυτές που εμπεριέχουν τεχνικές πίστας ή υπερτονίζουν την τεχνική δεξιότητα.

Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κακαδιάρης, εάν ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων δεν μειωθεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους, τότε είναι πιθανόν να δούμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα εναντίον των μοτοσικλετών.

Η αρχή στο 1996

Το πρόγραμμα «Συμβουλές Προηγμένης Οδήγησης – E.Q.L.» (Adviceon Advanced Riding – E.Q.L.) του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας «Μοτοθέσις» είναι η φυσική εξέλιξη της μακροχρόνιας ενασχόλησης συγκεκριμένων στελεχών της ΜΟΤ.Ο.Ε. με την εκπαίδευση προηγμένης οδήγησης, από το 1996.

Το πρόγραμμα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που το κάνουν να υπερτερεί ακόμη και άλλων εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Απευθύνεται σε κάθε μοτοσικλετιστή, που θέλει να βελτιώσει την ασφάλειά του, συμπληρώνοντας γνώσεις που δεν αποκτήθηκαν στη βασική εκπαίδευση πριν τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης, αλλά και όσα χρειάζονται για να κινείται με αυτοπεποίθηση στο υπάρχον οδικό δίκτυο.
  • Προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου, γιατί καθένας μας είναι διαφορετικός.
  • Μπορεί να διεξαχθεί σε κάθε μέρος της χώρας – και εκτός Ελλάδας – αφού χρησιμοποιεί καθημερινούς δρόμους για την εκπαίδευση, αποκλείοντας τις αγωνιστικές πίστες και τις τεχνικές οδήγησης σε πίστα.
  • Προσφέρεται σε πολύ χαμηλό κόστος για αυτόν που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το χαμηλό κόστος οφείλεται στην αμισθί προσφορά των εκπαιδευτών, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι απολύτως στην προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας όσων αγαπούν την μοτοσικλέτα.
  • Αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα, παρέχοντας στους εκπαιδευόμενους, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και συμμετέχουν επιτυχώς στις εξετάσεις, μειωμένα ασφάλιστρα (περίπου 45%) για τη μοτοσικλέτα τους.

«Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι»

Η επιτυχία της πιστοποίησης του Προγράμματος που ανήκει στην κατηγορία των μετεκπαιδεύσεων (post – license trainings) δεν είναι η μοναδική. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσικλέτας «Μοτοθέσις» έχει ήδη σε εφαρμογή εδώ και μια δεκαετία το Πρόγραμμα «Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι», το οποίο ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων προετοιμασίας για την είσοδο στην τροχαία κυκλοφορία (Pre-license trainings).

Το πρόγραμμα εγκρίνεται ήδη 10 χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) «και περιμένουμε τις προσκλήσεις των συλλόγων διδασκόντων για να επισκεφθούμε τα Λύκεια και να μεταφέρουμε στους μαθητές χρήσιμες εμπειρίες, που κάνουν τη χρήση της μοτοσικλέτας απολαυστική και ασφαλή», καταλήγει ο Θωμάς Κακαδιάρης.

Με την ευρωπαϊκή «σφραγίδα» πλέον η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση πιστοποιημένων προγραμμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες:

ιστότοπος: www.motothesis-motoe.org

facebook:www.facebook.com/motothesis

mail.: info@motothesismotoe.org

Relative video:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου