ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

BAC Mono, αγωνιστικό μονοθέσιο για δημόσιο δρόμο.

bac-mono-αγωνιστικό-μονοθέσιο-για-δημόσιο-δρ-347106

Το BAC Mono απευθύνεται στους φανατικούς της γρήγορης οδήγησης και δεν συμβιβάζεται πουθενά. Ένα κάθισμα, κεντρική θέση οδήγησης, βάρος 540kg και 0-100 σε 2.8 δευτερόλεπτα!

Το εντυπωσιακό BAC Mono της Βρετανικής εταιρίας Briggs Automotive Company είναι ίσως η πρώτη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα απολύτως καθαρόαιμο αγωνιστικό για χρήση σε δημόσιο δρόμο. Πρόκειται για ένα υπέρ-ελαφρύ αυτοκίνητο που χαρακτηρίζεται από τεχνολογική υπεροχή και απόλυτο χαρακτήρα. Το άκρως επιθετικό design μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η γραμμή του είναι καθαρή, φουτουριστική και φυσικά σμιλευμένη σύμφωνα με τις προσταγές τις αεροδυναμικής. Παράλληλα τα εκτεθειμένα μηχανικά μέρη, όπως οι σύνδεσμοι των αναρτήσεων και τα αμορτισέρ προσδίδουν μια high-tech πινελιά. Στόχος του σχεδιασμού ήταν να φτιαχτεί ένα μηχάνημα που να δημιουργεί συναισθηματικό δεσμό με τον οδηγό και να συνδυάζει τα τεχνολογικά στοιχεία με την οργανική φόρμα ενός γλυπτού.

Το BAC Mono αποτελείται από ένα ατσάλινο πλαίσιο που τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας της FIA, ντυμένο εξ ολοκλήρου με ανθρακονήματα. Η προσπάθεια να κρατηθεί το βάρος χαμηλά φτάνει σε ακραίο σημείο, καθώς η ζυγαριά σταματάει μόλις στα 540 κιλά. Ο κινητήρας είναι ένα ατμοσφαιρικό σύνολο 2.3 λίτρων που αποδίδει 280bhp και εξελίχτηκε από την γνωστή Cosworth. Σε συνδυασμό με ένα κιβώτιο ταχυτήτων προδιαγραφών F-3 (formula 3) το BAC Mono επιταχύνει στα 100 χιλιόμετρα από στάση σε 2.8 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 275 χιλιόμετρα ανά ώρα. Όμως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο απίστευτα ακριβής χειρισμός και η αίσθηση αγωνιστικού αυτοκινήτου που μεταφέρει στον οδηγό. Όπως το θέτει και η Briggs Automotive “Το BAC Mono φτιάχτηκε για τους οδηγούς που ψάχνουν την ασυμβίβαστη οδηγική απόλαυση και εκτιμούν το καλό design, την μηχανική τελειότητα και τις απόλυτες επιδόσεις”.

Το BAC Mono μοιάζει αρκετά με παρόμοιες κατασκευές που στοχεύουν στο χαμηλό βάρος για υψηλές επιδόσεις όπως για παράδειγμα το καταπληκτικό Ariel Atom V8. Όμως εκεί που το κομψοτέχνημα της Briggs Automotive πραγματικά διαφοροποιείται του ανταγωνισμού είναι στο εμπνευσμένο Design και στην κεντρική θέση οδήγησης. Στο BAC Mono ο οδηγός κάθετε στην απολύτως βέλτιστη θέση, επίσης το κάθισμα, η απόσταση των πεντάλ και η θέση οδήγησης είναι μοναδικά για κάθε αυτοκίνητο και παραμετροποιούνται κατόπιν παραγγελίας στα μέτρα του πελάτη.

Ασφαλώς όλα τα περιφερειακά του αυτοκινήτου είναι ότι καλύτερο υπάρχει, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις από την SACHS Racing, αεριζόμενα δισκόφρενα με 295mm δίσκους από την AP Racing, και LSD διαφορικό της Hewland είναι μερικά μόνο από τα high-tech εξαρτήματα που θα βρει κάποιος επάνω στο BAC Mono. Ακόμη και στο εσωτερικό όλα τα εξαρτήματα είναι κορυφαία, τα δέρματα είναι αδιαβροχοποιημένα όπως άλλωστε και η οθόνη υγρών κρυστάλλων που δείχνει όλες τις πληροφορίες του οχήματος, ενώ η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται με κουμπί αφής.

Με τιμή εκκίνησης 75.000£ (περίπου 91.000€) το BAC Mono δεν απευθύνεται φυσικά σε όλους, όμως για τα χρήματα του, είναι μάλλον το πιο γρήγορο και το πιο ακραίο όχημα που κυκλοφορεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου