ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο φωνητικός, ψηφιακός …συνοδηγός μπήκε για τα καλά στην ζωή των οδηγών

ο-φωνητικός-ψηφιακός-συνοδηγός-μπήκ-633514

Mόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαμε να το δεχθούμε πριν από μερικά χρόνια το γεγονός ότι, τα νέα αυτοκίνητα, με αρωγό την πιο προηγμένη τεχνολογία μπορούν να επικοινωνούν με τον οδηγό τους, να πιάνουν …κουβέντα, να του δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, «ακυρώνοντας» αρκετές φορές τον ρόλο του συνοδηγού! Οι φωνητικές εντολές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τεχνολογιών που κατακλύζουν τα καινούργια αυτοκίνητα, με πολλά από αυτά να έχουν χρηστικό ρόλο , επιλύοντας τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Επίσης, οι φωνητικές εντολές αντικαθιστούν αρκετά μπουτόν από το ταμπλό, απομειώνοντας το φορτίο με πολλά κουμπιά, τα οποία θα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από τα σύγχρονα ταμπλό. Όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, σήμερα, το αυτοκίνητο κάνει πολλά από μόνο του, δεν χρειάζεστε ένα κουμπί για κάθε λειτουργία και σε αυτό αρωγοί θα είναι οι νέοι που έχουν μεγαλώσει χωρίς κουμπιά.

Σήμερα, η Mercedes-Benz , πρωτοπόρος στην εφαρμογή των φωνητικών εντολών, προσφέρει στα περισσότερα μοντέλα της την φωνητική υποβοήθηση που την ονομάζει «Hey Mercedes» . Η συγκεκριμένη εφαρμοφή , ιδίως στα νέα της μοντέλα, όπως τη νέα C-Class, τις ηλεκτρικές EQA κ.α. τείνει να γίνεται ολοένα και πιο διαδραστική . Η φωνητική υποβοήθηση «Hey Mercedes» έχει την ικανότητα να κάνει διάλογο με τον οδηγό, να συμβουλεύεται , να εξηγήσει πού βρίσκεται το κουτί πρώτων βοηθειών, ή πώς γίνεται η σύνδεση ενός smartphone μέσω Bluetooth. Ακόμη, μπορεί να αναγνωρίζει τους επιβάτες του αυτοκινήτου από τις φωνές τους. Ακόμη, ο φωνητικός βοηθός «Hey Mercedes» μπορεί να καταλαβαίνει τη φυσική γλώσσα, ακούει κάθε λέξη κατανοώντας πρακτικά οποιαδήποτε φράση αφορά το και να αναγνωρίζει τον έμμεσο λόγο.

Οπότε, ο οδηγός μπορεί να πει «Κρυώνω» και να δώσει εντολή ακόμη και για θερμοκρασία, δίχως να πατήσει κανένα απολύτως κουμπί για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στον χώρο των επιβατών ή και πιο συγκεκριμένα, να αναφέρει ότι θέλει 24 βαθμούς Κελσίου στα πόδια! Το σύστημα φωνητικών ελέγχου έχει επίσης την ικανότητα εκμάθησης. Αφενός, συντονίζεται με τον χρήστη και τη φωνή του, ενώ, το λογισμικό μαθαίνει σταδιακά νέες λέξεις ή τη μεταβαλλόμενη χρήση της γλώσσας στην πάροδο του χρόνου.
Mε λειτουργία φωνητικού ελέγχου είναι εξοπλισμένα και τα μοντέλα της Volkswagen , όπως το δημοφιλές σε πωλήσεις Golf που διαθέτει την λειτουργία φωνητικού ελέγχου (Voice Control) και λειτουργίεί με απόλυτα διαισθητικό τρόπο. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα με τη φράση «Hello Volkswagen» ή πατώντας το κουμπί με τη φωνητική ένδειξη στο τιμόνι. Το Golf αντιδρά και αποκρίνεται στις εντολές του οδηγού, με εκφράσεις όπως «Yes Please?» και « Τι θέλετε να κάνω;». Και σε αυτή την λειτουργία, το σύστημα μπορεί να ξεκινήσει κανονικό διάλογο με τον οδηγό ή και το συνοδηγό και κατόπιν εντολών το ίδιο το αυτοκίνητο ρυθμίζει – εκτός άλλων – την πλοήγηση ή το αυτόματο σύστημα κλιματισμού. Στα πιο πρακτικά, ο οδηγός , όταν χρησιμοποιεί την πλοήγηση, μπορεί να αναζητήσει το πλησιέστερο βενζινάδικο, και το σύστημα να αντιληφθεί την εντολή του. Με νέα φωνητική εντολή ο οδηγός μπορεί να ζητήσει από το σύστημα πλοήγησης να τον κατευθύνει στο πλησιέστερο, χωρίς καν να είναι απαραίτητο να πάρει το βλέμμα του από το δρόμο για να κοιτάξει στην οθόνη πλοήγησης!

Έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό που μέσω των φωνητικών εντολών και της αναγνώρισης φωνής (Voice Recognition), μπορεί να υπακούσει άμεσα και να αναζητήσει αυτό που επιθυμεί ο οδηγός προσφέρει και η Peugeot ενώ, αντίστοιχη τεχνολογία προσφέρουν και άλλες φίρμες όπως η Nissan, η Volvo.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου