ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μοτοσυκλετώντας σε… Επαναστατικές Διαδρομές

μοτοσυκλετώντας-σε-επαναστατικές-δ-669126

Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσικλετιστή

Το 2021 Πανέλληνες και Φιλέλληνες γιορτάζουμε τη Διακοσιοστή Επέτειο της Επανάστασης του Γένους μας.

Ζώντας σήμερα την ελευθερία, που οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μας κληροδοτήσουν, οδηγούμενοι από εθνική φιλοτιμία και αγάπη για την πατρίδα, που μας παρέδωσαν, αναζητήσαμε δυνατότητες για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους και να διαδώσουμε τα μηνύματα των αγώνων τους στην πατρίδα μας, αλλά κι έξω απ᾽ αυτήν, σε φίλους και μη φίλους.

Στην αναζήτηση, η Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Βόλου (ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β.) συναντήθηκε με τις Λέσχες Μοτοσυκλετιστών Αλεξανδρουπόλεως (MOTO CLUB ALEXANDROUPOLIS “ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ”), Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (ΜΟΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.) και τη Μοτοπαρέα Λεωνιδίου και διαπιστώθηκε διάθεση συνεργασίας και κοινή έγνοια για την απόδοση τιμών στους αγωνιστές της Επανάστασης.

Συχνά ακούγονται απόψεις για δραστηριότητες του «καναπέ» ή του «πληκτρολογίου». Οσοι αναφέρονται σε αυτές, αγνοούν μάλλον ότι οι μοτοσυκλετιστές έχουν διαφορετική αντίληψη της ζωής, με κίνηση και περιπλάνηση σε νέες διαδρομές, αλλά και παλαιότερες που μπορούν να «σηκώσουν», αλλά και να «ξεσηκώσουν», θυμίζοντας τις Επαναστατικές Διαδρομές των αγωνιστών. Αλλωστε η λέξη Επανάσταση προέρχεται από το ρήμα επανίστημι (επί +ανά + ίστημι) καικαταλήγει να σηματοδοτεί την έγερση, τον ξεσηκωμό.

Η ευχή, η επιθυμία και η απόφασή μας είναι να τιμηθεί η Μνήμη των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, των φανερών και γνωστών και επιφανών και των αφανών και αγνώστων και ασήμων, των αποφασισμένων πρωτεργατών και των ενθουσιωδών συμμετόχων, των διαπρυσίων κηρύκων και των εκ βάθους καρδίας πιστών ακολούθων, των εκ του περισσεύματος και εκ του υστερήματος προσενεγκάντων, των θυσιασθέντων Ηρώων και Μαρτύρων.

Αναλαμβάνουμε να τιμήσουμε τη Μνήμη των Αγωνιστών, συνδέοντάς τη συμβολικά με επιλεγμένα πρόσωπα της Ιστορίας μας, χωρίς επ᾽ουδενί αυτή η επιλογή να εξαίρει ή, αντιθέτως, να υποτιμά το μέγα πλήθος όλων των άλλων:

  • Τους Κήρυκες της Ελευθερίας τιμούμε στα πρόσωπα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αντωνίου Κυριαζή, του μάρτυρος Ρήγα Φεραίου.
  • Τους Πρωτεργάτες της Εθνεγερσίας τιμούμε στα πρόσωπα του Πρίγκηπος Αλεξάνδρου Υψηλάντη και των Ιερολοχιτών του.
  • Τους Ηρωες και Μάρτυρες της Εξόδου του Μεσολογγίου Ελευθέρους Πολιορκημένους τιμούμε στα πρόσωπα του πνευματικού ηγέτη τους Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ, του εκλεγμένου Αρχηγού τους Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, της Εξοδίτισσας Τασούλας Γυφτογιάνναινας και του Τελετάρχη της Ανατίναξης Χρήστου Καψάλη.
  • Το μέγα πλήθος των μαχητών τιμούμε στα πρόσωπα του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη.
  • Τιμούμε τους γνωστούς και αγνώστους Φιλέλληνες συμμαχητές και συμπαραστάτες των Ελλήνων.
  • Τιμούμε, τον Αγνωστο Στρατιώτη του Αγώνα για την Ελευθερία.
  • Τιμούμε στο πρόσωπο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια όσους δημιούργησαν την Ελληνική Πολιτεία.
  • Τιμούμε, τέλος, στο πρόσωπο του Διονυσίου Σολωμού αυτούς που με το έργο τους ενέπνευσαν και άφησαν αιώνια κληρονομιά στην ανθρωπότητα την Επανάσταση.

Προβλέπεται μία τουλάχιστον εκδήλωση ανά πόλη (δηλ. Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Μεσολόγγι και Λεωνίδιο). Το καλοκαίρι του 2021 θα συμπορευθούμε στην Ελλάδα και έξω απ᾽ αυτήν, στους τόπους που προετοιμάστηκε, κηρύχθηκε, ξέσπασε και επικράτησε η Επανάσταση, στα Βαλκάνια και σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Πρόσκληση απευθύνουμε και στους Κύπριους αδελφούς μας.

Στην πορεία μας αυτή, σε καθέναν από τους τόπους που θα ταξιδέψουμε, θα συναντήσουμε πρόσωπα και φορείς που εμπνέονται από τα ίδια ιδανικά και θα συνεργαστούμε μαζί τους στην πραγματοποίηση επετειακών εκδηλώσεων. Βελιγράδι, Δραγατσάνι, Ιάσιο και Οδησσός είναι μερικά από τα μέρη του εξωτερικού που θα επισκεφτούμε τιμώντας τους πρωτεργάτες της Επανάστασης.

Σε αυτή μας την πρωτοβουλία, θα παραμείνουμε σταθερά αυτόνομοι από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, ανεπηρέαστοι από ιδεολογικές προκαταλήψεις και εμμονές και αδιαπραγμάτευτα πιστοί «τοις κείνων ρήμασι». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο πρώτος επίσημος υποστηρικτής μας. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. θα αρχίσει τις απαραίτητες επαφές, ώστε να υποδεχθεί αρχικά τους φίλους μοτοσυκλετιστές και στη συνέχεια θα φροντίσει για τη σωστή εκπροσώπηση της πόλης στο γεγονός στέλνοντας εκπροσώπους της στην πορεία που διασχίσει Ελλάδα και Βαλκάνια θυμίζοντας σε όλους τη διαχρονική παρουσία μας στο μέρος αυτό της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου