ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Volvo XC60 Plug-in

volvo-xc60-plug-in-386688

H Volvo, πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία Plug-in, μετά το V60 Plug-in Hybrid που σε λίγες εβδομάδες μπαίνει στην παραγωγή, παρουσιάζει αντίστοιχη έκδοση και του XC60!

Το πρωτότυπο XC60 Plug-in Hybrid θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής του 2012 που ανοίγει τις πύλες της στο Ντιτρόιτ την επόμενη εβδομάδα. Η καινοτομία αυτή τη φορά έγκειται στο ότι η Volvo επέλεξε έναν βενζινοκινητήρα ως μηχανή εσωτερικής καύσης του XC60 Plug-in Hybrid, σε αντίθεση με το V60 Plug-in Hybrid που χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα!

Το Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα πολύ οικονομικό υβριδικό και ένα ισχυρό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, όλα σε ένα. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο οδηγός αποφασίζει με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσει τη διαθέσιμη ισχύ, από το συνδυασμό του υψηλής απόδοσης βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα.

Ο οδηγός επιλέγει την προτιμώμενη λειτουργία μέσω τριών κουμπιών στο ταμπλό. Τα κουμπιά δίνουν στο αυτοκίνητο τρεις διαφορετικές “ιδιοσυγκρασίες”: Pure, Hybrid και Power.

· Η επιλογή Pure, διασφαλίζει πως το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτρικό κινητήρα και μάλιστα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ακτίνα δράσης με βάση την αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα, φτάνει μέχρι και τα 35 μίλια (αυτονομία σύμφωνα με τις πιστοποιήσεις των ΗΠΑ), με μηδενικές εκπομπές ρύπων σε αστική κυκλοφορία. Η αυτονομία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για αντίστοιχο κύκλο οδήγησης NEDC είναι 45 χιλιόμετρα.

· Η επιλογή Hybrid είναι η αυτόματη ρύθμιση κάθε φορά που το αυτοκίνητο ξεκινάει. Βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για να παρέχουν τη μέγιστη οδηγική απόλαυση με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση κύκλου οδήγησης NEDC, οι εκπομπές CO2 είναι 53 γρ./χλμ., το οποίο μεταφράζεται σε κατανάλωση 2,3 λίτρα/100 χλμ. Το αυτοκίνητο έχει συνολική αυτονομία μέχρι και 600 μίλια (960 χιλιόμετρα).

· Στη λειτουργία Power, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να έχει ο οδηγός στη διάθεσή του τη μέγιστη δυνατή ισχύ. Ο κινητήρας βενζίνης με 280 ίππους και 380 Nm (280 lb.-ft.) συνδυάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 70 ίππους και 200 ​​Nm (148 lb.-ft.). Η ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα συμβάλλει στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου από στάση στα 60 μίλια/ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα (0-100 χλμ./ώρα σε 6,1 δευτερόλεπτα).

Τέσσερις κύλινδροι με δύναμη αντίστοιχη εξακύλινδρου κινητήρα

Στους μπροστινούς τροχούς του XC60 Plug-in Hybrid Concept καταλήγει η ισχύς του τετρακύλινδρου υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης από την επικείμενη οικογένεια κινητήρων VEA (Volvo Environmental Architecture). Αυτός ο κινητήρας παράγει 280 ίππους και μέγιστη ροπή 380 Nm (280 lb.-ft.). Για τη μετάδοση της κίνησης χρησιμοποιείται ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Μείωση των εξαρτημάτων, του βάρους και της κατανάλωσης καυσίμου

Η VEA είναι μια «αρθρωτή» σειρά από κινητήρες ντίζελ και βενζίνης. Οι εκδόσεις βενζίνης έρχονται με άμεσο ψεκασμό και τεχνολογία που ελαχιστοποιεί τις εσωτερικές απώλειες και ειδικά αντίβαρα που μεγιστοποιούν την άνεση. Με πολλά επίπεδα υπερσυμπίεσης από τα οποία προκύπτει ιδιαίτερα μεγάλη «ευελιξία» που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα υψηλής απόδοσης. Υψηλή ισχύς και ροπή σε συνδυασμό με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση. Για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των πελατών, ορισμένοι κινητήρες θα αποκτήσουν επιπλέον επιδόσεις μέσω υβριδικών συστημάτων κίνησης ή άλλης τεχνολογίας αιχμής.

Ολοκληρωμένη λύση για τη μίζα

Ο κινητήρας του XC60 Plug-in Hybrid Concept δεν έχει συμβατική μίζα και εναλλάκτη τάσης. Στη θέση τους, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος συνδυασμός μίζας και γεννήτριας ISG (Integrated Starter motor and Generator) που συνδέεται με το στροφαλοφόρο άξονα και βρίσκεται μεταξύ του κινητήρα και της μετάδοσης. Το ISG μπορεί να προσφέρει επιπλέον 34 kW (45 ίππους) κατά την επιτάχυνση, ενώ παράλληλα φορτίζει και τη μπαταρία κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος.

Φορτίστε τη μπαταρία στο σπίτι

Στους τροχούς του πίσω άξονα του XC60 Plug-in Hybrid Concept καταλήγει η ισχύς των 70 ίππων του ηλεκτροκινητήρα. Η τροφοδοσία γίνεται με την ενέργεια από μια 12 kWh μπαταρία ιόντων λιθίου, που είναι εγκατεστημένη κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών. Η μπαταρία επαναφορτίζεται από μια κανονική πρίζα, στο σπίτι ή στο χώρο στάθμευσης. O χρόνος επαναφόρτισης διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε παροχή. Σε δίκτυο 220V μια πλήρης φόρτιση με 12A διαρκεί μόλις 3,5 ώρες. Αντίστοιχα, με 110V/12A η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται σε 7,5 ώρες.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης να ψύχεται ή να θερμαίνεται η καμπίνα των επιβατών, προκειμένου να είναι η καμπίνα όσο το δυνατόν πιο άνετη για τους επιβάτες κατά τη διάρκεια κάποιας διαδρομής. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός θα έχει στη διάθεσή του και αρκετά περισσότερη ενέργεια από τους συσσωρευτές για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Συνεχώς On Line

Το σύστημα ψυχαγωγίας Sensus της Volvo στο XC60 Plug-in Hybrid Concept κρατά τον οδηγό ενημερωμένο διαρκώς για όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν το ταξείδι, έτσι ώστε οι μετακινήσεις να είναι πιο άνετες και διασκεδαστικές. Μερικά παραδείγματα των διαθέσιμων πληροφοριών:

• Προτείνεται η καλύτερη διαδρομή για τον προορισμό ανάλογα με το αν ο οδηγός δίνει προτεραιότητα στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, τη μικρότερη διάρκεια της διαδρομής ή τη μικρότερη δυνατή απόσταση. • Περιοχές χαμηλών εκπομπών στις οποίες μπορεί να κινηθεί μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια. • Εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης με πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. • Περιοχές κατά μήκος της διαδρομής με πρόσβαση σε εγκαταστάσεις γρήγορης φόρτισης.

Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου Ο οδηγός μπορεί επίσης να «συνδεθεί» με το αυτοκίνητο, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Αυτό προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, το υπόλοιπο της αυτονομίας και τη θέση και “ικανότητα” των πλησιέστερων σταθμών επαναφόρτισης. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν το καλώδιο του φορτιστή είναι συνδεδεμένο και είναι επίσης δυνατό να προετοιμαστεί το επιθυμητό κλίμα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Μυώδης εμφάνιση Το Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept είναι βαμμένο σε ειδικό λευκό χρώμα και εφοδιάζεται με ζάντες 21 ιντσών, που ενισχύουν τη δυναμική εμφάνιση. Το εσωτερικό διαθέτει μοναδικές λεπτομέρειες και χρώματα, όπως οι δερμάτινες επενδύσεις σε σκούρο μπλε και τα ένθετα μπλε-γκρι ξύλου στις επενδύσεις. Το όργανα παρέχουν στον οδηγό όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη βενζίνη και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, την υπολειπόμενη αυτονομία και ούτω καθεξής.

Ηλεκτρική μετάδοση κίνησης στους τέσσερις τροχούς Η ηλεκτρική τετρακίνηση στο XC60 Plug-in Hybrid Concept ενεργοποιείται πατώντας το AWD (All Wheel Drive) κουμπί. Αντί της μηχανικής μετάδοσης των συμβατικών συστημάτων τετρακίνησης, η κεντρική μονάδα ελέγχου κατανέμει την ισχύ μεταξύ των εμπρός τροχών που τροφοδοτεί ο βενζινοκινητήρας και τους ηλεκτροκίνητους του πίσω άξονα. Το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καλύτερη πρόσφυση κατά την εκκίνηση και κατά την οδήγηση σε ολισθηρές επιφάνειες, για παράδειγμα στο χιόνι ή λάσπη.

Εξοικονόμηση ενέργειας Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την εξοικονόμηση ενέργειας από τη μπαταρία, ώστε αργότερα να επιλέξει την αμιγώς ηλεκτροκίνητη λειτουργία του αυτοκινήτου για να περάσει για παράδειγμα από μια αστική πράσινη ζώνη ή στο κέντρο κάποιας πόλης. Όταν το «Save» είναι ενεργοποιημένο, η γεννήτρια τροφοδοτεί μέχρι πληρώσεως τη μπαταρία εάν αυτό είναι απαραίτητο. Ο στόχος είναι να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα ενέργειας στη μπαταρία, για περίπου 12 μίλια (20 χλμ) οδήγησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου