ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Εταιρία θα πληρώσει αποζημίωση 3.000 δολάρια σε κάθε ιδιοκτήτη diesel αυτοκινήτου

εταιρία-θα-πληρώσει-αποζημίωση-3-000-δολά-504711

Πάνω από 3.000 δολάρια θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των μοντέλων Jeep που κινούνται με τον «βρώμικο» τρίλιτρο πετρελαιοκινητήρα και περίπου 2.460 δολάρια οι κάτοχοι των ίδιων μοντέλων που τα έχουν αποκτήσει μεταχειρισμένα μετά από τον διακανονισμό που πέτυχε η FCA με τους πελάτες της.

Το περιστατικό αφορά στον 6κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα EcoDiesel χωρητικότητας 3 λίτρων στον οποίο οι ιδιοκτήτες του πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό ώστε τα οχήματα να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.

Τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται είναι τα Jeep Grand Cherokee και το Ram 1500 στα οποία έχει τοποθετηθεί ο κινητήρας V6 EcoDiesel και είναι παραγωγής από το 2014 έως και το 2016.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση 3.075 δολάρια και οι ιδιοκτήτες των μεταχειρισμένων μοντέλων θα δικαιούνται 2.460 δολάρια. Οι μισθωτές, πρώην μισθωτές και πρώην ιδιοκτήτες θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση μόνο 990 δολάρια.

Για να λάβουν τα χρήματα, οι πρώην ιδιοκτήτες και μισθωτές πρέπει να υποβάλουν τις απαιτήσεις τους έως την 1η Αυγούστου 2019.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουν το λογισμικό τους μέχρι τις 3 Μαΐου 2021 για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα.

«Η FCA Αμερικής θα πραγματοποιήσει ανάκληση σε περίπου 100.000 μοντέλα 2014-2016 Ram 1500 και SUV Jeep Grand Cherokee εξοπλισμένα με κινητήρες EcoDiesel V-6 3.0 λίτρων για την ενημέρωση του λογισμικού ελέγχου εκπομπών ρύπων» ανέφερε χαρακτηριστικά η FCA.

Η αποζημίωση των πελατών, το εκτιμώμενο μελλοντικό κόστος της εκτεταμένης εγγύησης και το κόστος των προστίμων θα ανέλθει σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο το τελικό συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 800 εκατ. δολάρια!

Σχετικά με την ενημέρωση του λογισμικού, θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη Μαΐου. Το νέο λογισμικό δεν αναμένεται να αλλάξει «βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος» όπως η οικονομία καυσίμου, απόδοση ή την αξιοπιστία» σύμφωνα με την εταιρεία.

Η επισκευή θα γίνεται σε μόλις 3 ώρες και η FCA θα προσφέρει όχημα σε όσους θέλουν να μετακινηθούν κατά την διάρκεια της επισκευής των οχημάτων τους.

Εκτός από τους ιδιοκτήτες Jeep και Ram το δικαστήριο ενέκρινε διαταγές συναίνεσης μεταξύ της FCA και της Κρατικών φορέων και Αρχών των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η FCA θα ενημερώσει έναν ανεξάρτητο ελεγκτή σχετικά με την κατάσταση των διαφόρων πρωτοβουλιών της εταιρείας, όπως η πρόοδος της κατάρτισης και οι βελτιώσεις της διαδικασίας πιστοποίησης…

Το ερώτημα είναι, άνοιξε ο… ασκός του αιόλου και για ανάλογες νομικές διαδικασίες και στην Ευρώπη;

[newsauto.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου