ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Αναλυτικά η διαδικασία

τέλη-κυκλοφορίας-με-τον-μήνα-αναλυτικ-605362

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Την δυνατότητα αυτή παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από την πλατφόρμα myCar, ενω όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η άρση της ακινησίας των οχημάτων γίνεται χωρίς κανένα πρόστιμο.

Συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCar: «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» της ΑΑΔΕ οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού γίνει ψηφιακά διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας. Με την καταβολή των δωδεκατημορίων των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης γίνεται η επανατοποθέτηση των πινακίδων και πλέον το αυτοκίνητο βγαίνει στο δρόμο. Να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Υπολογίζεται οτι φέτος κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από 130.000 οχήματα.

Πρακτικά, για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Δεν προστίθεται δηλαδή και ένας έπιπλον μήνας ως πρόστιμο όπως ίσχυε πρόπερσι.

Π.χ για όχημα 2.000 κυβικών που έχει ετήσια τέλη 690 ευρώ για διάστημα δυο μηνών (Μάιο και Ιούνιο) η επιβάρυνση είναι 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι βαρύ, ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η ΑΑΔΕ, ανήρτησε στον ιστότοπό της μια νέα έκδοση του αρχείου με τις οδηγίες χρήσης για την εφαρμογή «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου