ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σε αναμονή για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

σε-αναμονή-για-τέλη-κυκλοφορίας-με-τον-23986

Σε αναμονή της εφαρμογής του μέτρου της άρσης των τελών ακινησίας των οχημάτων για περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός του 2020 βρίσκονται χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Τα τηλέφωνα στις εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας έχουν πάρει φωτιά με τους πολίτες να ζητούν να ενημερωθούν αν έφθασε η πολυπόθητη διαταγή για να πάρουν πίσω τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Στις 13 Ιουνίου κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η νέα διάταξη μαζί με το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις των επαγγελματιών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και μετά την ψήφισή του. Η νέα διάταξη σύμφωνα με πληροφορίες από τις Δ.Ο.Υ. αναμένεται να φθάσει τις προσεχείς ημέρες.

Η νέα διάταξη παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας λόγω ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2020, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα,ένας κάτοχος ΙΧ 1.800 κυβικών πρώτης κυκλοφορίας του 2002 καταβάλλει ετήσια τέλη ύψους 300 ευρώ. Εφόσον κάνει άρση ακινησίας του οχήματος εντός του Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα 3/12 των ετήσιων τελών. Θα καταβάλλει δηλαδή το ποσό των 75 ευρώ. Αν κάνει άρση ακινησίας έως το τέλος του έτους θα χρεωθεί με τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα 7/12. Θα καταβάλει δηλαδή το ποσό των 175 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους έχουν προχωρήσει χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας το 2019 έγιναν περίπου 4.000 δηλώσεις ακινησίας ενώ σε άρση έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα 500 κάτοχοι ΙΧ. Αντίστοιχα στη Δ.Ο.Υ Βόλου μέχρι το τέλος του περασμένου έτους είχαν γίνει πάνω από 1.500 δηλώσεις ακινησίας. Οι περισσότεροι από τους πολίτες είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ τα τέλη του 2020.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο η διαταγή εκδίδεται τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφθούν την αρμόδια Δ.Ο.Υ και να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση Ακινησίας
  2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα
  3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
  4. Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου