ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βρετανία: Η Rolls-Royce θα απολύσει 9.000 εργαζομένους

βρετανία-η-rolls-royce-θα-απολύσει-9-000-εργαζομένο-72340

Το 1/5 του εργατικού της δυναμικού καταργεί η Rolls-Royce σχεδιάζοντας περικοπή τουλάχιστον 9.000 θέσεων εργασίας και μάλιστα προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «αρκετά χρόνια» για να ανακάμψει η αεροπορική βιομηχανία από την πανδημία.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη όπως το Boeing 787 και το Airbus 350, ανακοίνωσε ότι οι περικοπές αφορούν κυρίως το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο Ντέρμπι, χωρίς να αποκλείει να κλείσει εργοστάσια εκτός Βρετανίας καθώς συρρικνώνεται λόγω της κρίσης.

Οι αερομεταφορές αναμένεται να μειωθούν κατά 45% φέτος, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Baird, η οποία προβλέπει επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν έσοδα 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων (253 δισεκατομμύρια λίρες) το 2020.

«Πρέπει να μειώσουμε την βάση κόστους μας και να προσαρμοστούμε σε έναν νέο κόσμο, με τη δυναμικότητα να συμβαδίζει με την αναμενόμενη ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Γουόρεν Ιστ σε δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο κύμα μειώσεων που έχει κάνει η εταιρία από την ιδιωτικοποίησή της το 1987.

Οι 9.000 θέσεις εργασίας από τους 52.000 εργαζομένους της σε όλον τον κόσμο θα αφορούν κυρίως τον μη στρατιωτικό αεροδιαστημικό της κλάδο. Η εταιρεία είπε ότι στόχος είναι να εξοικονομήσει ετησίως 1,3 δισεκατομμύριο στερλίνες, με τα 700 εκατ. περίπου να προέρχονται από τις απολύσεις και τα υπόλοιπα από άλλα μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν και το κλείσιμο εργοστασίων.

Τα συνδικάτα ήδη μιλούν για «επαίσχυντη καιροσκοπία», καθώς «η εταιρεία έχει δεχτεί δημόσια χρήματα για την κάλυψη χιλιάδων εργαζομένων», όπως δήλωσε ο βοηθός γενικός γραμματέας της Unite, Steve Turner. Περίπου 3.700 εργαζόμενοι παραμένουν στο Πρόγραμμα Διατήρησης Εργασίας Coronavirus, με το βρετανικό δημόσιο να πληρώνει το 80% του μισθού.

Πηγή:ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου