ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προσωρινή άδεια οδήγησης και στην οθόνη του κινητού

προσωρινή-άδεια-οδήγησης-και-στην-οθό-203991

Ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα οδικών ελέγχων στις μεταφορές αλλά και λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αφορά τα διπλώματα οδήγησης αλλά και τα Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης και τα Λεωφορεία περιλαμβάνει ο νόμος για τα Υδατοδρόμια ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως με την προσωρινή άδεια, ο πολίτης θα μπορεί την επομένη να οδηγήσει το αυτοκίνητό του είτε εκτυπώνοντας την προσωρινή άδεια από τον υπολογιστή του είτε επιδεικνύοντας την ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο μέσω μιας εφαρμογής που ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες στο Υπουργείο!

Ειδικότερα όπως επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Στο Κεφάλαιο Β’ ρυθμίζονται θέματα των εμπορευματικών κι επιβατικών μεταφορών, με σκοπό τόσο την καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του κλάδου.

Θέλω εδώ να τονίσω πως το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, λόγω της πολυπλοκότητάς του και των αλληλοκαλυπτόμενων διατάξεων, έχει προκαλέσει πολλά ερμηνευτικά προβλήματα και αντίκειται, με πολλές διατάξεις, στην ενωσιακή νομοθεσία.

Αυτό που προσπαθούμε εδώ είναι να αφαιρέσουμε όλες τις αγκυλώσεις και να οδηγήσουμε στη διευκόλυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο των ΦΔΧ και των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτά.

Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα οδικών ελέγχων της εφαρμογής της νομοθεσίας των μεταφορών, ενώ επιλύουμε και θέματα μεταβιβάσεων, αποχαρακτηρισμού και αντικατάστασης ΦΔΧ καθώς και Λεωφορείων ΔΧ.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο άρθρο 34 με το οποίο ανοίγουμε την αγορά της χρονομίσθωσης για τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες οχημάτων Δημοσίας Χρήσης που περιλαμβάνει τα φορτηγά, τα λεωφορεία αλλά και τα Ταξί με στόχο την άμεση ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, επιτρέπουμε σε ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών να αντικαταστήσει τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα με καινούρια χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά καταβάλλοντας μόνο μια μηνιαία δόση που θα αφορά στις υπηρεσίες χρονομίσθωσης.»

Όσον αφορά στα διπλώματα οδήγησης και στην ιδιαίτερα αυξημένη καθυστέρηση χορήγησης της άδειας εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι: «Είναι μια κατά τη γνώμη μας σημαντική ρύθμιση που γιατί αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την αναμονή έως και έξι μηνών που απαιτείται σήμερα για να πάρει κάποιος στα χέρια του το δίπλωμα οδήγησης από τη στιγμή που θα πετύχει στις εξετάσεις. Με την προσωρινή άδεια, ο πολίτης θα μπορεί την επομένη να οδηγήσει το αυτοκίνητό του είτε εκτυπώνοντας την προσωρινή άδεια από τον υπολογιστή του είτε επιδεικνύοντας την ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο μέσω μιας εφαρμογής που ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες στο Υπουργείο.

Θεωρούμε ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν γλυτώνουμε απλώς τους πολίτες από μια μεγάλη ταλαιπωρία ούτε μειώνουμε απλώς τη γραφειοκρατία. Δίνουμε και ένα γερό χτύπημα στη διαφθορά αφαιρώντας μια βασική αιτία για την ύπαρξη της στο ζήτημα της χορήγησης αδειών οδήγησης. Θεωρώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πως από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ποια είναι η φιλοσοφία και ο συνεκτικός ιστός που διατρέχει το σύνολο των ρυθμίσεων του παρόντος νομοσχεδίου. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δεν θέτει αδικαιολόγητους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, εξασφαλίζει ισότητα στις συνθήκες ανταγωνισμού και εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της κράτους να εξασφαλίζει ορθή και δίκαιη εφαρμογή των νόμων.»

[newsauto.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου