ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μοτοσυκλετώντας… μετεκπαιδεύομαι για την ασφάλειά μου

μοτοσυκλετώντας-μετεκπαιδεύομαι-γ-340029

Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσυκλετιστή

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Μοτοσυκλετιστικής Εκπαίδευσης» βραβεύτηκε με το Βραβείο Οδικής Ασφάλειας από την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, Violeta Bulc σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Ετσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) απέδειξε τη σημασία που δίνεται στη μετεκπαίδευση για την οδική ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών.

Το ευρωπαϊκό βραβείο αναγνωρίζει τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη διάσωση ζωών στους δρόμους της Ευρώπης. Το παρέλαβε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM), Antonio Perlot, εξ ονόματος των τριών μελών που διοργάνωσαν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλετών, ACEM, τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών (FIM) και το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (DVR).

Η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Μοτοσυκλετιστικής Εκπαίδευσης είναι ένα σύστημα πιστοποίησης για τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των μοτοσυκλετιστών μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης. Ο κύριος στόχος της είναι να υποστηρίξει την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών μέσω πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016.

Το Βραβείο Οδικής Ασφάλειας είναι μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας, της σημαντικότερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας της κοινωνίας των πολιτών για την οδική ασφάλεια. Ο Χάρτης Οδικής Ασφάλειας ξεκίνησε το 2004 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς να αναλάβουν συγκεκριμένη και μετρήσιμη δράση για την οδική ασφάλεια στο πεδίο αρμοδιοτήτων τους.

Σχολιάζοντας την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Μοτοσυκλετιστικής Εκπαίδευσης, η Ευρωπαία επίτροπος για τις Μεταφορές, Violeta Bulc, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες που δημιουργήθηκε το σήμα ποιότητας για την εκπαίδευση μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενο στην έκκλησή μας για εθελοντικές δεσμεύσεις. Η Ευρώπη διαθέτει ορισμένα προγράμματα κατάρτισης υψηλής ποιότητας και η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Μοτοσυκλετιστικής Εκπαίδευσης θα βοηθήσει τους μοτοσυκλετιστές να εντοπίσουν τις καλύτερες από αυτές». Δηλώσεις έκαναν ο Antonio Perlot, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Μοτοσικλετών (ACEM), τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της βιομηχανίας, των ΜΚΟ, των εκπαιδευτών μοτοσυκλετών και των οργανώσεων των χρηστών και ο Christian Kellner, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Οδικής Ασφάλειας (DVR), ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμά το έργο όλων των εμπλεκομένων στην Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Μοτοσυκλετιστικής Εκπαίδευσης.

Για να λάβει ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης την ποιοτική αυτή αναγνώριση πρέπει να ελεγχθεί το περιεχόμενο του και οπωσδήποτε να μην εστιάζεται μόνο στην βελτίωση οδηγικών δεξιοτήτων. Τα προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν στόχο τις αθλητικές επιδόσεις, όπως η βελτίωση της μέσης ή της μέγιστης ταχύτητας στην πραγματική οδική κυκλοφορία αποκλείονται. Τα προγράμματα πρέπει να δημιουργούν ευκαιρίες άσκησης νέων συμπεριφορών σε διαφορετικές καταστάσεις οδικής κυκλοφορίας, όπως η διατήρηση της κατάλληλης απόστασης στους δρόμους των πόλεων, στους επαρχιακούς δρόμους ή στους αυτοκινητοδρόμους. Και αυτές οι ευκαιρίες θα πρέπει να δίνονται σε πραγματικό περιβάλλον και όχι να εκτελούνται μακριά από καταστάσεις οδικής κυκλοφορίας που συμβαίνουν στους δρόμους. Η εκπαίδευση πρέπει να μην αποτελεί αυτοσκοπό αλλά να αποσκοπεί στην πραγματική βελτίωση της ασφαλούς κυκλοφορίας στους δρόμους. Οι εκπαιδεύσεις για να λάβουν την πιστοποίηση πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν και να αναπτύξουν οι ίδιοι εναλλακτικές συμπεριφορές και να τις δοκιμάσουν.

Η ΜΟΤΟΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ μπορούν να περηφανεύονται ότι εδώ και πολλά χρόνια φρόντισαν να οργανώσουν και να παρουσιάσουν την εκπαιδευτική τους πρόταση ΑΚΡΙΒΩΣ επάνω στα δεδομένα που η πιστοποίηση ποιότητας μετρά και αξιολογεί. Πολύ πριν γίνει αντιληπτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμπράκτως αναγνωριστεί τα προγράμματα των πιο πάνω φορέων διαχώρισαν τις προπονήσεις από τις εκπαιδεύσεις οδικής ασφάλειας αρχικά και προηγμένης οδήγησης αργότερα.

Είναι καιρός πλέον να αντιληφθούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για τη μοτοσυκλέτα ότι οι μετεκπαιδεύσεις μπορεί να είναι ακόμη κι επικίνδυνες, εάν περιέχουν στοιχεία προπόνησης των αθλημάτων της μοτοσυκλέτας. Οι μετεκπαιδεύσεις οφείλουν να διδάσκουν ασφαλή οδήγηση στους καθημερινούς δρόμους και αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του έρχεται σε αντίθεση με ό,τι επιδιώκουμε στην αγωνιστική πίστα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου