ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μοτοσυκλετώντας… 35 χρόνια με τη ΜΟΤΟΛΕΒ

μοτοσυκλετώντας-35-χρόνια-με-τη-μοτολ-348262

Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσυκλετιστή

Οταν το φθινόπωρο του 1984 ιδρύθηκε η Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Βόλου, γνωστή στους περισσότερους, εντός και εκτός χώρας, ως ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β., η θρυλούμενη ελευθερία των μοτοσυκλετιστών απειλούνταν. Η δημιουργία μιας τέτοιας Λέσχης στην Κεντρική Ελλάδα υπήρξε φυσική συνέπεια των πιέσεων και των παράλογων μέτρων, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο, την εποχή εκείνη, υφίσταντο οι μοτοσυκλετιστές. Ενας παράλογος Κ.Ο.Κ. με υπερβολικές απαγορεύσεις και η μεροληπτική εφαρμογή του νόμου ήταν καθημερινό θέμα, αφού οι μοτοσυκλετιστές στη συνείδηση της κοινωνίας είχαν περιθωριοποιηθεί. Να προσθέσουμε ότι η Πολιτεία επιβάρυνε ήδη παράλογα τη χρήση της μοτοσυκλέτας με τέλη, τεκμήρια κ.λπ.

Οι μοτοσυκλετιστικές παρέες μια χαρά υπήρχαν πριν από 35 χρόνια. Δεν είχαν ανάγκη από προέδρους και ταμίες, όμως εδώ τα πράγματα γίνονταν σοβαρά και η δημιουργία ενός νομικού προσώπου με συγκεκριμένους σκοπούς ήταν αναγκαία.

Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. ιδρύθηκε για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις, που δέχονταν οι μοτοσυκλετιστές μέσα από υπερβολικές και παράλογες απαγορεύσεις, ξεχασμένες σήμερα, αλλά ποτέ δεν υπήρξε εσωστρεφής ως Λέσχη και έδινε ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική διάσταση της παρουσίας της. Αν δεν έχεις να προσφέρεις στην κοινωνία που ζεις, δεν μπορείς να ζητείς από αυτή τη θέση σου μέσα σε αυτή.

Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. είναι ένας φορέας πολιτών με σκοπούς, που αφορούν στη συγκοινωνιακή, περιηγητική, αθλητική, ψυχαγωγική, συνδικαλιστική, πολιτιστική, κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μοτοσυκλέτας.

Στη διαχρονική παρουσία και δράση της ΜΟΤΟΛΕΒ περιλαμβάνονται ομάδες άμεσης βοήθειας, εκπαιδευτικά προγράμματα αναβατών, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία της πόλης, ενημερωτικές εκδόσεις, πανελλήνιες συγκεντρώσεις μοτοσυκλετιστών, συμμετοχή σε προγράμματα υπέρ της κοιν. ένταξης των ανηλίκων κρατουμένων της Κασσαβέτειας, συνεργάστηκε τα 1996 και 1997 με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρθρογραφία, παρεμβάσεις για το Σ.Ε.Σ., συμμετοχή σε διεθνή γεγονότα όπως η «Πορεία της Κύπρου».

Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. παρενέβη για να αρθούν περιορισμοί και επιλεκτικές απαγορεύσεις σε βάρος των μοτοσυκλετιστών (Καλά Νερά) και σήμερα συμμετέχει στη Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, ώστε να μεταφέρει την άποψη των μοτοσυκλετιστών στο γνωμοδοτικό όργανο του Δήμου. Αξίζει να θυμίσουμε σε όλους ότι αρκετά χρόνια πριν οι σιδηροτροχιές της οδού Δημητριάδος ήταν η μόνιμη παγίδα για ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές. Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. μάζεψε μέσα σε τρεις μέρες 320 υπογραφές από ιδιοκτήτες και προσωπικό καταστημάτων, που βρίσκονται στην οδό Δημητριάδος, με σκοπό να δοθούν στον τότε διοικητή του ΟΣΕ ζητώντας να φύγει αυτή η «παγίδα» για τους δύο τροχούς. Δύο μέρες αργότερα ο Δήμος Βόλου κάλυψε τις σιδηροτροχιές.

Επειδή η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων δεν τελειώνει με τη διανομή φυλλαδίων και «εβδομάδων κυκλοφοριακής ασφάλειας», τα τελευταία χρόνια η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. στο πλαίσιο της εκπαίδευσης διοργανώνει με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις» της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικά προγράμματα προηγμένης οδήγησης για μοτοσυκλετιστές που αναζητούν βελτίωση της ασφάλειάς τους σε μετεκπαιδεύσεις. Μετά από πρόσκληση των Λυκείων παρουσιάζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών ηλικίας από 15 έως 17 ετών με τίτλο «Μοτοσυκλετώντας… χαίρομαι» στα σχολεία της Μαγνησίας.

Μπορεί ο μοτοσικλετιστής ν’ αγαπά να ταξιδεύει μόνος ή με ελάχιστη συντροφιά, αλλά το ομαδικό ταξίδι είναι η κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού, γι’ αυτό κάθε χρόνο η ΜΟΤΟΛΕΒ διοργανώνει μικρές ή μεγαλύτερες μοτοσυκλετιστικές αποδράσεις εντός και εκτός χώρας.

Στον τομέα της αθλητικής δραστηριότητας η ΜΟΤΟΛΕΒ από την ίδρυσή της μέχρι και το 1993 σε ετήσια βάση διοργάνωνε έναν ή δύο αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εναλλακτικού ENDURO και του Επάθλου Βορείου Ελλάδος.

Στα αθλητικά γεγονότα μπορεί να προστεθεί παροχή βοήθειας σε αγώνες στην περιοχή μας (Ολυμπιακούς Αγώνες, αγώνες ποδηλασίας, Αγώνες Αυτοκινήτου κ.ά.) όπως και η παροχή βοήθειας σε άλλες Λέσχες της ΜΟΤ.Ο.Ε. με τη συμμετοχή κριτών μας στους αγώνες που εκείνες διοργανώνουν.

Την ίδια περίοδο αθλητές – μέλη της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. έπαιρναν μέρος σε αγώνες ανά την Ελλάδα. Η συμμετοχή τους δεν ήταν μια απλή υπόθεση, επειδή απαιτούσε τη στήριξη και τη συμμετοχή εθελοντών μας, που συνόδευαν και υποστήριζαν την αγωνιστική δραστηριότητα.

Η ΜΟΤΟΛΕΒ διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε ή αποτέλεσε το κύριο τμήμα της οργανωτικής ομάδας τεσσάρων Πανελληνίων Συγκεντρώσεων Μοτοσικλετιστών:

• 10η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1991 (Κ. Γατζέα Πηλίου).

• 12η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1993 (Κ. Γατζέα Πηλίου).

• 15η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1996 (Στόμιο Λάρισας).

• 17η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1998 (Ηγουμενίτσα).

Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. υπήρξε από τα πρώτα μέλη – λέσχες της ΜΟΤ.Ο.Ε. (Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος). Συμμετείχε, συμμετέχει και θα συμμετέχει ενεργά σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας συνεισφέροντας πάντα θετικά στους σκοπούς της.

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. γιορτάζει φέτος τα 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στην τοπική κοινωνία, στη χώρα, αλλά και εκτός αυτής. Ο εορτασμός κορυφώνεται το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, στο πανεπιστημιακό κτίριο «Παπαστράτος», στον χώρο του θόλου. Θα υπάρξουν παρουσιάσεις δράσεων, εκθεσιακά περίπτερα και η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία. Η είσοδος είναι ελεύθερη και είστε προσκεκλημένοι όλοι!

Υ.Γ. Θα αφιερώσω το άρθρο αυτό σε όσους διάβασαν το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Μοτοσυκλετώντας… με τις τελευταίες ομάδες ελεύθερων πολιτών» και αναρωτιούνται σε τι αναφερόμουν. Θα το αφιερώσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σε όλους όσοι το χαιρέτισαν και αντιλήφθηκαν ότι τόσο παλαιότερα, όσο και σήμερα, μικρές ομάδες πολιτών βιώνουν την ελευθερία επιλέγοντας να καθορίζει τη ζωή τους η μοτοσυκλέτα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

«The ride of the generations»

Το απόγευμα του Σαββάτου, 19/10/2019, η ΜΟΤΟΛΕΒ διοργανώνει μια πορεία διάρκειας 3 ωρών περίπου, στην οποία θα πάρουν μέρος ΜΟΝΟ μέλη της με τα παιδιά τους. Η πορεία είναι αφιερωμένη στη νεότερη γενιά και θα κινηθεί σε μέρη που γράφτηκε η ιστορία της Λέσχης. Τα νέα παιδιά θα επισκεφτούν με τους γονείς τους τα μέρη που σηματοδότησαν την πορεία της Λέσχης. Την πορεία θα υποδεχτούν όλοι στις 18.30 στον θόλο του πανεπιστημιακού κτιρίου «Παπαστράτος» στην παραλία του Βόλου για να ξεκινήσει ο εορτασμός.

Προσκαλούνται ΟΛΑ τα μέλη της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β., παλαιά και νέα, να δηλώσουν συμμετοχή με τα παιδιά τους στο εντευκτήριο της Λέσχης ή τις απογ. ώρες στο τηλέφωνο 6944759739, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι στην πορεία οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα συμμετάσχουν ως συνεπιβάτες μοτοσυκλέτας ή οδηγοί μοτοσυκλέτας. Η συμμετοχή με οποιοδήποτε άλλο μέσο αποκλείεται. Η πρόσκληση αφορά και σε παιδιά μελών της ΜΟΤΟΛΕΒ που θα ήθελαν να συμμετάσχουν ακόμη και αν δεν μπορεί να τα συνοδέψει κάποιος γονέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου