ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝΤΑΣ… εκπαιδευτικά στην Κύπρο

μοτοσυκλετωντασ-εκπαιδευτικά-στην-425773

Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσυκλετιστή

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ της ΜΟΤ.Ο.Ε. ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου. Η Λέσχη μοιράζεται κοινές απόψεις με την ΜΟΤ.Ο.Ε. στα θέματα οδικής ασφάλειας βασισμένες στην εκπαίδευση των μοτοσυκλετιστών. Οι δύο φορείς μοιράζονται κοινές απόψεις και σε θέματα δικαιωμάτων των μοτοσυκλετιστών υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων (F.E.M.A.).

Οσον αφορά στην εκπαίδευση και ύστερα από τις σχετικές συνεννοήσεις, δύο εκπαιδευτές του Ινστιτούτου, ο υπογράφων και ο Ευάγγελος Λεμονίδης βρέθηκαν από 22 έως 26 Ιουλίου στη Λεμεσό της Κύπρου, φιλοξενούμενοι της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου με σκοπό να παρουσιάσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προηγμένης οδήγησης.

Αυτό αποτελεί προάγγελο μιας γενικότερης και συστηματικής προσπάθειας με απώτερο σκοπό η προηγμένη οδήγηση να αναπτυχθεί και στην Κύπρο.

Η δράση αποτέλεσε μια πρόκληση για τους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου, αφού το νομικό πλαίσιο, το οδικό δίκτυο και γενικότερα το εκπαιδευτικό πλαίσιο της Κύπρου διαφέρουν απ’ αυτά της Ελλάδας.

Τα θεωρητικά μαθήματα φιλοξενήθηκαν σε κτιριακές υποδομές του Δήμου Μέσα Γειτονιάς Λεμεσού και οι παρατηρούμενες διαδρομές πραγματοποιήθηκαν στο καθημερινό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Η Λέσχη πρότεινε ως εκπαιδευόμενους έμπειρα στελέχη της, τα οποία ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώνοντας την εβδομαδιαία εκπαίδευσή τους επιτυχώς με τις προβλεπόμενες εξετάσεις και την πιστοποίηση τους ως Προηγμένους Αναβάτες Μοτοσυκλέτας.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/7 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26/7 με τις εξετάσεις των υποψηφίων. Αφιερώθηκαν πολλές ώρες σε οδήγηση στον δρόμο, τόσο πρωινές όσο και απογευματινές καθώς και αρκετές σε θεωρητικά θέματα και εργαστήρια συμπλήρωσης των γνώσεων, ανάπτυξης των δεξιοτήτων και διαμόρφωσης στάσης ασφαλούς συμπεριφοράς από τους εκπαιδευόμενους.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη «μετά – διπλωματικών» εκπαιδεύσεων (post license trainings) στις οποίες οι αναβάτες μοτοσυκλέτας μπορούν να βελτιώσουν την εκπαίδευση τους και ακολούθως και την ασφάλεια τους όλο και αυξάνεται.

Είναι σαφές ότι οι μοτοσυκλετιστές ενδιαφέρονται για την προστασία τους περισσότερο από κάθε άλλο ερασιτέχνη οδηγό οχήματος στους καθημερινούς δρόμους και αναζητούν σωστές και σοβαρές προτάσεις είτε βελτίωσης της δεξιότητάς τους είτε προχωρώντας στο επόμενο στάδιο της προηγμένης οδήγησης από την οποία προκύπτει η συνολική δυνατότητα διαχείρισης της κυκλοφορίας. Προστιθέμενη αξία των εκπαιδεύσεων αυτών η αυξημένη ασφάλεια των πλέον ευάλωτων οχημάτων στον δρόμο και σύντομα η παροχή μειωμένων ασφαλίστρων.

Προσοχή θα πρέπει να δείχνουμε στην αποφυγή τεχνικών αγωνιστικής οδήγησης που εξ ορισμού δεν αποτελούν εκπαίδευσης post license και εκθέτουν σε κίνδυνο όσους μεταφέρουν αυτές τις τεχνικές στους καθημερινούς δρόμους μετατρέποντάς τους σε πίστες ταχύτητας.

Τόσο η Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσυκελτιστών Κύπρου, όσο και η ΜΟΤΟΕ θεωρούν ότι η ουσιαστική απάντηση στα θέματα οδικής ασφάλειας των μοτοσυκλετιστών είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης. Τα προβλήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν με αυξημένα, πρόστιμα ή αυστηροποίηση της νομοθεσίας, αλλά με τη βελτίωση των οδηγικών ικανοτήτων των οδηγών και μέσα από την προσωπική δέσμευση καθενός να κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους για ΟΛΟΥΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου