ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

παράταση-για-την-πληρωμή-των-τελών-κυκ-674618

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προς διευκόλυνση των πολιτών παρατείνεται έως και την Παρασκευή 11.1.2019 η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2019, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Πάντως, πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν και φέτος να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο αλλά και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών.

Βέβαια όσοι έχουν ήδη θέσει το αυτοκίνητό τους σε ακινησία ή σκοπεύουν να το κάνουν ποντάροντας στο γεγονός ότι μπορεί να τις πάρουν πίσω λίγο αργότερα στη διάρκεια του έτους για ένα μήνα ή τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι το μέτρο αυτό δεν ισχύει για το επόμενο έτος.

Η εφαρμογή του λήγει σήμερα και να ενεργοποιηθεί το 2019 θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάθεση νέας διάταξης νόμου.

Τα τελευταία χρόνια οι «πινακίδες με το μήνα» καθιερώνονται με τροπολογία η οποία συνήθως ψηφίζεται το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου. Η τελευταία αντίστοιχη τροπολογία για το 2018 είχε κατατεθεί στις αρχές Μάϊου και είχε ισχύ μόνο για το 2018. Επομένως το 2019 θα πρέπει να ψηφιστεί νέα διάταξη, κάτι που αναμένεται να γίνει.

Η ανάκτηση πινακίδων «με το μήνα» γίνεται τα τελευταία χρόνια καταβάλλοντας πριν την άρση ακινησίας τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, με τους εξής όρους:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για 2 μήνες).
-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Οι παραπάνω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου