Mitsubishi Space Star 1.2: O παγκόσμιος αστός

Τελευταία ενημέρωση: 2013-10-08, 03:39:05
Mitsubishi Space Star 1.2: O παγκόσμιος αστός

Παράγεται στην Ταϊλάνδη απ’ όπου διατίθεται, χωρίς μάλιστα ουσιαστικές διαφορές, στις περισσότερες αγορές του πλανήτη. Το νέο "παγκόσμιο" προϊόν της Mitsubishi ονομάζεται Space Star, και σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ευρώπη, πλασάρεται ως ο αντικαταστάτης του μέχρι σήμερα γνωστού Colt.

Βέβαια, παρατηρώντας τη συρρίκνωση των μεγεθών -από τα 3,88 μέτρα του πεντάθυρου Colt φτάσαμε στα 3,71 μέτρα του επίσης πεντάθυρου Space Star- και την εξίσου αισθητή υποχώρηση σε σαφώς πιο συντηρητικές-ασιατικές σχεδιαστικές πρακτικές, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι το νέο «μικρό» της Mitsubishi θα μπορέσει να ακολουθήσει -στη γηραιά ήπειρο τουλάχιστον- την πορεία του προκατόχου του.

Αφήνοντας στην άκρη τον σχεδιασμό του αμαξώματος, οφείλεις να επισημάνεις τις εντυπωσιακές, ομολογουμένως, αεροδυναμικές του επιδόσεις (συντελεστής αεροδυναμικής οπισθέλκουσας 0,26 cd) αλλά και τον περιορισμό του συνολικού βάρους κατά 120 κιλά, σε σχέση πάντα με το μεγαλύτερο Colt.

Λιτό αλλά πλήρως εξοπλισμένο είναι το εσωτερικό. Η συναρμογή και το φινίρισμα των πλαστικών ανήκει σε μία άλλη εποχή ή σε μία άλλη κατηγορία για εκείνους που συνηθίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ωστόσο, η παρουσία του ηχοσυστήματος με δυνατότητα υποστήριξης φορητών συσκευών αναπαραγωγής ή αποθήκευσης μουσικών αρχείων, ο ηλεκτρονικός κλιματισμός, οι αισθητήρες φώτων και βροχής, οι έξι αερόσακοι, το ηλεκτρονικό σύστημα δυναμικής ευστάθειας και το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, εξασφαλίζει την άνετη και ασφαλή παραμονή σου στον θάλαμο των επιβατών.

Ο τελευταίος δείχνει ικανός να φιλοξενήσει με άνεση τέσσερις ενήλικες, εκμεταλλευόμενος το μεταξόνιο των 2,4 μέτρων αλλά και τον περιορισμό του χώρου αποσκευών στα 235 λίτρα.

Η άνεση, ωστόσο, δεν προκύπτει αποκλειστικά από τις διαστάσεις ή τον εξοπλισμό του θαλάμου επιβατών αλλά και από τα βασικά χαρακτηριστικά κίνησης ενός αυτοκινήτου.

Εξοπλισμένο με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,2 λίτρων, το Space Star δηλώνει εξαρχής τον αστικό του προσανατολισμό. Στην πράξη, βέβαια, οι 80 ίπποι και τα 106 Nm ροπής φαντάζουν αρκετά για τις αστικές ή περιαστικές περιπλανήσεις ενός αυτοκινήτου με τις διαστάσεις και το βάρος του "μικρού" Mitsubishi.

Η ελαστικότητα του τρικύλινδρου μοτέρ αντισταθμίζει την αραιή κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου των πέντε σχέσεων, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εξαντλήσεις τη διαδρομή του γκαζιού στην προσπάθειά σου να επιταχύνεις με αξιώσεις.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, ο θόρυβος ή ο κραδασμός που παράγει ο κινητήρας των 1,2 λίτρων μετά βίας θα φτάσει στον θάλαμο επιβατών, γεγονός που δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αποτελεσματική ηχομόνωση αλλά πρωτίστως στην πολιτισμένη λειτουργία του τρικύλινδρου συνόλου.

Με τη σειρά της, η ανάρτηση (γόνατα McPherson στους μπροστινούς τροχούς και ημι-άκαμπτος άξονας στους πίσω) ανταποκρίνεται χωρίς δυσκολία στις απαιτήσεις της ελληνικής ασφάλτου, ενώ το "αργό" τιμόνι με τις 3,5 στροφές από άκρη σε άκρη προστατεύει ως ένα βαθμό την… ακεραιότητα του αμαξώματος από τις άτσαλες κινήσεις του οδηγού.

Από τη στιγμή που κινείσαι μέσα στην πόλη η έλλειψη πληροφόρησης από το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως πρόβλημα δεν αποτελεί το γεγονός ότι η αίσθηση από τα πεντάλ του φρένου και του συμπλέκτη δεν είναι αυτή που θα ήθελες.

Παραμένοντας προσηλωμένος στα αστικά καθήκοντα του αυτοκινήτου, στα θετικά του σημεία θα πρέπει να προσθέσεις την άριστη λειτουργία του start&stop, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, διατηρεί την κατανάλωση καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα.

Εξίσου θετικές, ωστόσο, είναι και οι εντυπώσεις που αφήνει η παρουσία του Space Star στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο. Οι υψηλές ταχύτητες κίνησης δεν δείχνουν ικανές να αμφισβητήσουν την ισορροπία του πλαισίου, κάτι που γίνεται αντιληπτό ακόμη και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες.

Ναι μεν οι κλίσεις που εμφανίζει το αμάξωμα υπό πίεση μπορούν να θεωρηθούν υψηλές, ακόμη και για τα δεδομένα ενός αυτοκινήτου πόλης, παρόλα αυτά η ουδετερότητα των αντιδράσεων του Space Star σου δίνει τη δυνατότητα να διατηρείς, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, τον έλεγχο.

Καθοριστικής σημασίας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού συστήματος δυναμικής ευστάθειας, το οποίο παρεμβαίνει στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, αποτελώντας μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

Αν βρεις τον τρόπο να κοιτάξεις πίσω από τον αμφιλεγόμενο σχεδιασμό και τους ποιοτικούς συμβιβασμούς που προκύπτουν από την πρόθεση της Mitsubishi να δημιουργήσει ένα προσιτό, παγκόσμιο προϊόν και αν ο πλούσιος, για τα δεδομένα της κατηγορίας, εξοπλισμός μπορεί να δικαιολογήσει στα μάτια σου την τιμή των 11.860 ευρώ (10.990 ευρώ με απόσυρση), τότε το Space Star μπορεί να αποτελέσει μία από τις επιλογές σου.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=