Παρουσίαση των καινοτόμων εφαρμογών της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-20, 13:59:51
Παρουσίαση των καινοτόμων εφαρμογών της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εταιρείας στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

 

Στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που πραγματοποιείται στην Αθήνα 19 και 20 Ιουνίου, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των μεγάλων εταιριών του Κατασκευαστικού κλάδου αλλά και του κλάδου των Μεταφορών ο κ. Δημήτριος Γκατσώνης, Γενικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου παρουσίασε την επόμενη γενιά έξυπνων αυτοκινητόδρομων, και την εφαρμογή των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.

Ο κ. Γκατσώνης παρουσίασε την άμεση και μελλοντική εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας και αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και την βέλτιστη συντήρηση της υποδομής.

Καινοτόμες υπηρεσίες που ήδη εφαρμόζονται στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-          την 24ωρη παρακολούθηση αυτοκινητόδρομου και σηράγγων με άμεση ανίχνευση και διαχείριση των συμβάντων μέσω έξυπνων καμερών ανίχνευσης συμβάντων και άμεσης επικοινωνίας με τους οδηγούς

-          την επιθεώρηση των τεχνικών (γεφυρών) με drones,

-          τα εγκατεστημένα συστήματα διαχωρισμού υγρών αποβλήτων σηράγγων

Επεσήμανε δε, ότι ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα και ανάμεσα στους πρώτους στην Ευρώπη που αντικατέστησε τα συμβατικά φωτιστικά σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου με φωτιστικά τεχνολογίας LED, με στόχο μείωση της κατανάλωσης ενέργειας πάνω από 80% με αντίστοιχη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Οι νέες τεχνολογίες/υπηρεσίες οι οποίες θα έχουν εφαρμογή στο άμεσο μέλλον στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, δηλαδή έως το τέλος τους 2019, αφορούν σε:

-          Πιλοτική εφαρμογή για το σύστημα εντοπισμού αντίθετα κινούμενων οχημάτων

-          Σύστημα ζύγισης φορτηγών εν κινήσει

-          Υπηρεσία e-call (112)

-          Προσωποποιημένη επικοινωνία οδηγών μέσω C-ΙΤS και λειτουργικών συστημάτων (όπως Android Auto) επιτρέποντας πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, εργασίες, συμβάντα κλπ. στον αυτοκινητόδρομο 

-          Δημιουργία χώρων ανάπαυσης οδηγών φορτηγών

-          Ψηφιακές εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών

Ο κ. Γκατσώνης αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα των αυτοκινητοδρόμων που αφορά στην νέα γενιά των ευφυών συστημάτων μεταφορών και την συνεργατικότητα μεταξύ οχημάτων και υποδομών, όπως:

-          το Platooning βαρέων οχημάτων

-          την επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

-          την υποστήριξη αυτόνομων και συνδεδεμένων οχημάτων

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του ο κ. Γκατσώνης παρουσίασε τον αυτοκινητόδρομο του μέλλοντος ως μια έξυπνη υποδομή που θα διαθέτει όλες τις νέες τεχνολογίες αιχμής που θα προσφέρουν την δυνατότητα στον οδηγό για μία ασφαλή, ξεκούραστη καθώς και περιβαλλοντικά ουδέτερη μετακίνηση.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=