AROUND THE WEB

National Geographic: Αυτό είναι το παλαιότερο όνομα στον κόσμο

national-geographic-αυτό-είναι-το-παλαιότερο-όνομα-στο-2658

Οι άνθρωποι αποκαλούν ο ένας τον άλλον με ονόματα πιθανώς εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τότε που τα πρώτα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκαν από τον Homo heidelbergensis και μετανάστευσαν από την Αφρική.

Δεν γνωρίζουμε πώς ακούγονταν αυτά τα πρώτα ονόματα, επειδή δεν υπήρχε μέθοδος εγγραφής ήχων. Η γραφή δεν θα εφευρέθηκε παρά πολύ αργά στην ανθρώπινη ιστορία, περίπου πριν από 5.500 χρόνια στην αρχαία Μεσοποταμία.

Οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα σενάριο για την καταγραφή πληροφοριών. Γνωστό ως σφηνοειδής γραφή, χρησιμοποιούσε έναν συνδυασμό από εικόνες και σύμβολα για να καταγράψει γεγονότα και αριθμούς, όπως επιχειρηματικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον National Geographic, αυτό το πήλινο δισκίο που ανακτήθηκε από την αρχαία πόλη των Σουμερίων Ουρούκ και χρονολογείται από 3.100 χρόνια, περιγράφει λεπτομερώς μια συναλλαγή κριθαριού με αυτά τα εικονογράμματα:

Στο κεντρικό κάτω μέρος του δισκίου υπάρχει ένα φύλλο κριθαριού. Στα αριστερά του βρίσκεται ένα κτίριο με καμινάδα, πιθανότατα ζυθοποιείο. Στα αριστερά του είναι πάλι ένα δέμα τώρα μέσα σε ένα δοχείο, που αντιπροσωπεύει ότι το κριθάρι πρόκειται να μετατραπεί σε μπύρα. Η σχετική ποσότητα σημειώνεται πάνω από την εικόνα. Αριστερά είναι η χρονική περίοδος που χαρακτηρίζεται από 3 κυκλικές τρύπες και επτά μικρές κοιλότητες. Συνολικά, το αρχείο μάλλον λέει: «29.086 μέτρα ελήφθησαν σε διάστημα 37 μηνών».

Επάνω αριστερά πάνω από το αγγείο με το κριθαρένιο δεμάτι, υπάρχουν δύο σύμβολα που σχηματίζουν τη λέξη “KU-SIM”.

Με βάση την τοποθέτησή τους στο τέλος της πρότασης, δεν αποκλείεται το Kushim είναι ένα όνομα, το όνομα του ατόμου ή του λογιστή που έλαβε το κριθάρι.

Αν συμβαίνει αυτό, το Kushim θα μπορούσε να είναι το πρώτο όνομα που γνωρίζουμε από την ιστορία.

Πάντως, το Kushim μπορεί και να μην ήταν όνομα. Μπορεί να ήταν ο γενικός τίτλος ενός αξιωματούχου ή ενός επαγγέλματος παρά το όνομα του ατόμου. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τέτοιοι συνδυασμοί σημείων υποδηλώνουν ένα άτομο, το γραφείο του ατόμου ή ακόμα και ένα ολόκληρο ίδρυμα. Το όνομα Kushim εμφανίζεται σε 18 ξεχωριστές ταμπλέτες αυτής της περιόδου.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου