AROUND THE WEB

Το μοναδικό ATM στον κόσμο που οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα λατινικά

το-μοναδικό-atm-στον-κόσμο-που-οι-συναλλα-804397

Το μικρότερο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στον κόσμο, τόσο από άποψη έκτασης όσο και πληθυσμού είναι η Πόλη του Βατικανού στη Ρώμη. Με έκταση περίπου 110 στρεμμάτων και πληθυσμό περίπου 840 ατόμων, διαθέτει τη δική του αυτόνομη τράπεζα, γνωστή ως Vatican Bank (The Institute for Works of Religion), η οποία ασκεί παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της έχει 33.000 λογαριασμούς που ανήκουν σε κληρικούς, θρησκευτικές τάξεις και ιδρύματα, υπαλλήλους του Βατικανού και διπλωμάτες διαπιστευμένους στην Αγία Έδρα, ενώ πραγματοποιούνται σχολαστικοί έλεγχοι για να αποτραπεί η χρήση τους από τρίτους.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του μικροσκοπικού κράτους μέσα σε πόλη είναι το γεγονός ότι τα ATM που βρίσκονται σε αυτό αναγράφουν τις λειτουργίες στα Λατινικά. Ναι σωστά διαβάσατε. Μην ξεχνάτε ότι τα Λατινικά είναι η επίσημη γλώσσα του Βατικανού και ως εκ τούτου ακόμη και τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων λειτουργούν υπό αυτό το πρίσμα. Τι σημασία έχει αν πρόκειται για έναν παγκόσμιο προορισμό;

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η Πόλη του Βατικανού εκδίδει τα δικά της νομίσματα, έχοντας υιοθετήσει το ευρώ από τον Ιανουάριο του 2002. Λόγω της σπανιότητάς τους, τα κέρματα ευρώ του Βατικανού αποτελούν διακαή πόθο των απανταχού συλλεκτών. Μέχρι την υιοθέτηση του ευρώ, τα νομίσματα και τα γραμματόσημα του Βατικανού εκφράζονταν στη λίρα του Βατικανού, ισοδύναμη με την ιταλική λίρα.

Το 2012, ωστόσο, η Διεθνής Έκθεση Στρατηγικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε για πρώτη φορά την Πόλη του Βατικανού μεταξύ των χωρών που ανησυχούν για ξέπλυμα χρήματος, τοποθετώντας τη στη μεσαία κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά όχι μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών, που περιλαμβάνουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρωσία.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου