AROUND THE WEB

Χάρολντ Λόου: Η αληθινή ιστορία ενός ήρωα του Τιτανικού

χάρολντ-λόου-η-αληθινή-ιστορία-ενός-ήρ-38091

Ο Τιτανικός είναι ίσως το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου. Το Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο, βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Το τεράστιο πλοίο ήταν εξοπλισμένο με πολύ λιγότερες σωστικές λέμβους από όσες θα αρκούσαν για όλους. Ο Τιτανικός, βυθίστηκε με πάνω από χίλιους επιβάτες και μέλη του πληρώματος να μην το έχουν ακόμα εγκαταλείψει. Σχεδόν όλοι όσοι πήδηξαν ή έπεσαν στο νερό, πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά.

Η ηρωική κίνηση του αξιωματικού του Τιτανικού που έσωσε πολλές ζωές

Μέσα στον πανικό και τον τρόμο καθώς ξεκίνησε η καταστροφή του Τιτανικού, η ηρεμία και το θάρρος ενός νεαρού άνδρα, του Χάρολντ Λόου έσωσε πολλές ζωές. Τώρα, 108 χρόνια αργότερα, ένα εκπληκτικό αρχείο από υπάρχοντά του, πωλείται από την οικογένειά του και αναμένεται να φθάσει περίπου τις 60.000 λίρες.

Ο Λόου βοήθησε πολλές γυναίκες και παιδιά να μπουν σε σωσίβιες λέμβους και ήταν ο μόνος αξιωματικός του Τιτανικού που επέστρεψε για να σώσει ανθρώπους.

Το αρχείο περιλαμβάνει ένα τηλεσκόπιο που του έδωσε ένας επιζών που είχε γράψει: «Στον Χάρολντ Γ. Λόου… Τον πραγματικό ήρωα του Τιτανικού». Υπάρχει επίσης η σφυρίχτρα του αξιωματικού, που μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει για να οργανώσει τους επιβάτες σε σωσίβιες λέμβους.

Ο Χάρολντ, που ήταν 29 χρονών τότε, ήταν ο πέμπτος αξιωματικός στο πλοίο. Έφυγε με σωσίβια λέμβο, αλλά επέστρεψε στο ναυάγιο για να σώσει εκείνους που ήταν ακόμα ζωντανοί στο παγωμένο νερό.

Εγινε ρόλος στην ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον

Ο ηρωισμός του εμφανίστηκε στη βραβευμένη με 11 Όσκαρ ταινία «Τιτανικός» του 1997. Τον Χάρολντ υποδύθηκε ο συμπατριώτης του, ο Ουαλός ηθοποιός, Γιόαν Γκράφαντ. Στην ταινία, είναι ο άνθρωπος που σώζει την πρωταγωνίστρια της ταινίας, τη Ρόουζ, τον ρόλο της οποίας παίζει η Κέιτ Γουίνσλετ.

Το αρχείο που κυκλοφορεί περιλαμβάνει μια ακουαρέλα με το διάσημο κρουαζιερόπλοιο που ζωγράφισε ο Χάρολντ, και μια πολύ σπάνια φωτογραφία όλων των αξιωματικών στο RMS Καρπάθια, το πλοίο που πήρε τους επιζώντες του Τιτανικού από τις σωσίβιες λέμβους λίγες ώρες μετά την καταστροφή.

Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η «δεσποινίς Αβύθιστη», μία νεαρή γυναίκα που εργαζόταν στον Τιτανικό. Ο λόγος για τη Βάιολετ Τζέσοπ, στην οποία δόθηκε αυτό το παρατσούκλι, καθώς επιβίωσε από τα ναυάγια των πλοίων Τιτανικός και Βρεταννικός, ενώ βρισκόταν πάνω στο πλοίο «Ολυμπιακός», όταν αυτό συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Hawke.

Στο αρχείο του Λόου υπάρχει επίσης το πιστοποιητικό ικανότητας του Χάρολντ ως πλοίαρχος. Το έγγραφο αντικατέστησε αυτό που είχε χαθεί στον Τιτανικό, όταν αυτός βυθίστηκε.

Το αρχείο πωλείται μέσω των Henry Aldridge και Son of Devizes. Ο δημοπράτης Andrew Aldridge είπε: «Αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, ούτε έχουν δημοπρατηθεί στο παρελθόν. Ο Χάρολντ τιμάται από την κοινότητα του Τιτανικού ως ο αξιωματικός που επέστρεψε».

Ο Χάρολντ, γεννημένος στο Llanrhos, Carnarvonshire της Ουαλίας, το 1882, παρέμεινε ναυτικός μετά το συγκλονιστικό ναυάγιο που παρέσυρε μαζί του 1.500 ανθρώπους. Πέθανε το 1944 σε ηλικία 61 ετών.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου