AROUND THE WEB

Η Μις Ιαπωνία δεν είναι αρκετά γιαπωνέζα

η-μις-ιαπωνία-δεν-είναι-αρκετά-γιαπωνέ-611335

Η εκλογή της Αριάνα Μιγιαμότο ως Μις Ιαπωνία προκάλεσε σάλο στη χώρα. Για πολλούς, αυτή η μιγάς δεν είναι αρκετά γιαπωνέζα για τον τίτλο, αφού ο πατέρας της είναι αφροαμερικανός.

Η Αριάνα θα εκπροσωπήσει την Ιαπωνία στον διαγωνισμό για Μις Κόσμος. Αλλά οι εχθροί της πληθαίνουν όπως και οι φωνές όσων βρίσκουν ότι η ομορφιά της δεν έχει τίποτα το ιαπωνικό.

Γεννήθηκε στο Σασέμπο της Ιαπωνίας από μεικτό γάμο, ανάμεσα σε μια Γιαπωνέζα και έναν Αφροαμερικανό. Εκεί πέρασε όλη τη ζωή της και έκανε σπουδές στις ΗΠΑ, διαθέτει μάστερ γιαπωνέζικης καλλιγραφίας. Το δέρμα της έχει χρώμα καραμέλας και ορισμένοι βρίσκουν ότι κάνει αντίθεση με το κατάλευκο σαν γάλα δέρμα των ανταγωνιστιών της. Διαθέτει, βέβαια, φοβερές καμπύλες και τρομερό χαμόγελο ενώ δεν αποκλείεται να εκλεγεί Μις Κόσμος.

«Η Μις Ιαπωνία δεν πρέπει να καθρεφτίζει την ομορφιά της πραγματικής νεαρής Γιαπωνέζας και όχι την ομορφιά μιας ξένης μιγάδος;» διερωτάται το Κινέζικο πρακτορείο Xinhua.

«Πώς μπορεί κάποια που δεν μοιάζει με Γιαπωνέζα να εκπροσωπεί τη χώρα σε διαγωνισμό για Μις Κόσμος;» διερωτώνται πολλοί στα social media. Κάποιος ζητάει να γίνει τεστ DNA ώστε να αποκλειστούν όσες υποψήφιες «δεν είναι 100% Γιαπωνέζες».

Η εκλογή της νεαρής γυναίκας χαιρετίστηκε, αντίθετα, από την Megumi Nishikura, αμερικανο-γιαπωνέζα σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Hafu», το οποίο ήταν αφιερωμένο στις μιγάδες Γιαπωνέζες. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός ώστε να διευρύνουμε τον ορισμό της γιαπωνέζικης ταυτότητας» δήλωσε στο NBC News.

«Αυτή η διένεξη που ξεκίνησε με αφορμή την Αριάνα, είναι μια ευκαιρία για εμάς τους Ιάπωνες να εξετάσουμε ως πού έχουμε φτάσει στο μύθο της ομογενοποίησης και να εκτιμήσουμε το μονοπάτι που μας μένει να κάνουμε», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα με τους Ιάπωνες μιγάδες προκαλεί εντάσεις στη χώρα. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, ένα παιδί στα 50 γεννιέται από μη Ιάπωνες γονείς. Αυτά τα παιδιά έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια μικρή μειονότητα που δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη στην γιαπωνέζικη κοινωνία.

Το 2014 η Ιαπωνία μέτρησε 40.000 «διεθνείς» γάμους και τα ζευγάρια προέρχονταν κυρίως από Ιάπωνες, Κινέζους, Φιλιππινέζους και Κορεάτες. Η λέξη «Hafu», που είδαμε για το παραπάνω ντοκιμαντέρ, προέρχεται από την αγγλική λέξη Half που σημαίνει «μισό».

Τα μεικτά ζευγάρια κάνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι οι Ιάπωνες, οπότε η μειονότητα των hafus όσο πάει και μεγαλώνει. Ιδιοκτήτης χαμάμ στην Ιαπωνία αρνήθηκε πρόσφατα την είσοδο σε Δυτικούς που παντρεύονται Γιαπωνέζες και στα παιδιά τους. «Τα παιδιά που μοιάζουν με Ασιάτες μπορούν να μπαίνουν. Αλλά πρέπει να αρνηθούμε την είσοδο σε όσα μοιάζουν ξένοι» ήταν η δήλωσή του στο The Diplomat. Οι οικογένειες είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του και το θέμα είχε πάρει διαστάσεις το 2013.

Οσα παιδιά γεννιούνται από μεικτές οικογένειες πρέπει να εγκαταλείψουν τη μια υπηκοότητα όταν γίνονται 22 ετών. «Τι κερδίζει η Ιαπωνία να απορρίπτει τα παιδιά μου και χιλιάδες άλλα παιδιά που ζουν στη χώρα ή αλλού στον κόσμο, τη στιγμη μάλιστα που είναι σε παραγωγική ηλικία και μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο;» έγραψε ο ακτιβιστής Debito Arudou, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ιαπωνική του υπηκοότητα, στο «Japan Times».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου