AROUND THE WEB

«Ανακάλυψα το πιο σημαντικό ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» λέει ο συνιδρυτής της Microsoft

ανακάλυψα-το-πιο-σημαντικό-ναυάγιο-τ-635950

Ενα ιστορικής σημασίας ναυάγιο, αυτό του ιαπωνικού θωρηκτού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «Μουσάσι», δήλωσε ότι ανακάλυψε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν, περισσότερα από 70 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα ναυάγια στον κόσμο, καθώς το «Μουσάσι» ήταν το καμάρι του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στόλου και ναυαρχίδα του από το 1942 έως το 1944.

Το «Μουσάσι», ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά στην Ιστορία, εντοπίστηκε σε βάθος ενός χιλιομέτρου στη θάλασσα Σιμπούγιαν ανοιχτά των Φιλιππίνων.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από την ομάδα του Πολ Αλεν έπειτα από οκτώ χρόνια ερευνών με ρομποτικό υποβρύχιο. Είχε προηγηθεί λεπτομερής σάρωση του βυθού με ειδικά όργανα.

Εικόνες που ελήφθησαν από κάμερα υψηλής ευκρίνειας που είχε τοποθετηθεί σε έναν υποβρύχιο ανιχνευτή επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το «Μουσάσι», όπως υποστήριξε ο Αλεν.

Ιάπωνες ειδικοί ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μελετήσουν τις εικόνες και να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του πλοίου.

Το θωρηκτό «Μουσάσι» βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1944 από πυρά αμερικανικών αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Κόλπου του Λέιτε, που θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανόν και σε ολόκληρη την Ιστορία.

Συνολικά, 1.023 από τα 2.399 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Ο Πολ Αλεν ανακοίνωσε την ανακάλυψη μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ανεβάζοντας φωτογραφίες από το ναυάγιο.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου