AROUND THE WEB

Η ιστορία του άνδρα που μένει έως και δύο ώρες στο παγωμένο νερό [εικόνες]

η-ιστορία-του-άνδρα-που-μένει-έως-και-δύ-645079

Σε ηλικία 20 ετών, ένα παγωμένο πρωινό, ο Βιμ Χοφ περπατούσε μόνος σε πάρκο του Αμστερνταμ. Καθώς παρατηρούσε ότι το νερό σε ένα από τα κανάλια μπροστά του είχε παγώσει, ο Χοφ αναρωτήθηκε πώς θα ήταν εάν βουτούσε μέσα.

Χωρίς να το πολυσκεφτεί και με τον αυθορμητισμό της ηλικίας του, έβγαλε τα ρούχα του, βουτώντας ολόγυμνος στα παγωμένα νερά. Το σοκ ήταν ακαριαίο, θυμάται. Ήταν όμως και… έρωτας από το πρώτο λεπτό.

«Αυτό που ένιωθα δεν ήταν κρύο. Ήταν κάτι διαφορετικό, απίστευτα ωραίο. Δεν κάθισα ούτε ένα λεπτό μέσα στο νερό, όμως η έννοια του χρόνου είχε εξατμιστεί. Μου φάνηκε ότι αυτή η εμπειρία μου κράτησε μια αιωνιότητα», θυμάται.

Ο ίδιος λέει ότι ένα κύμα από ενδορφίνες κατέκλυσε το σώμα του και αποφάσισε ότι αυτή του η παράτολμη κίνηση θα γινόταν μέρος της καθημερινότητάς του.

«Το κρύο μού έμαθε τα πάντα», εξηγεί. Η τεχνική της αναπνοής -λέει- ήρθε φυσιολογικά.

Ο Χοφ άρχισε να μιμείται τις γρήγορες ανάσες που το ανθρώπινο σώμα κάνει ενστικτωδώς όταν βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέσα σε παγωμένα νερά, παρομοιάζοντάς τες με τις ανάσες που παίρνουν οι γυναίκες στη διάρκεια του τοκετού.

Κάτω από το νερό εγκατέλειψε αυτή την τεχνική, ξεκινώντας σιγά σιγά να κρατά την αναπνοή του. Κι από εκείνη τη στιγμή -αναφέρει- άρχισε να βλέπει τις διαφορές στο σώμα του.

Ο Χοφ εξάσκησε αυτό το ακραίο σπορ για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις του σε άλλους ανθρώπους, αρχής γενομένης από τον γιο του Ένχαμ, τον οποίο μύησε από πολύ μικρή ηλικία.

H ολλανδική τηλεόραση τον ανακάλυψε γρήγορα και στη διάρκεια γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ για τον ίδιο, ένας άνδρας ξαφνικά έπεσε μέσα στα νερά μιας παγωμένης λίμνης. Ο Χοφ, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, βούτηξε ακαριαία σώζοντάς τον. Οι κάμερες πρόλαβαν να απαθανατίσουν το περιστατικό κι έκτοτε έγινε κάτι σαν εθνικός ήρωας στη χώρα.

Στο νερό, στους 0 βαθμούς Κελσίου τα ανθρώπινα σώματα αρχίζουν να αισθάνονται λήθαργο μετά από ένα-δυο λεπτά. Στο τέταρτο της ώρας οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους και το πολύ μέσα σε τρία τέταρτα πεθαίνουν. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από τους 28 βαθμούς Κελσίου, ο θάνατος είναι σχεδόν αναπόφευκτος.

O 55 χρονος Χοφ, γνωστός ως και «ο άνθρωπος των πάγων», έχει καταφέρει να παραμείνει σε δεξαμενή με πάγο για περίπου 2 ώρες, κατακτώντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Σύντομα σκοπεύει να δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του, αφού θα επιχειρήσει να σκαρφαλωσει γυμνός στο Έβερεστ, μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου