AROUND THE WEB

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που οριστικά ενέκρινε τα «μωρά με τρεις γονείς»

η-βρετανία-έγινε-η-πρώτη-χώρα-στον-κόσμ-650587

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα αποκαλούμενα «μωρά από τρεις γονείς». Τη σχετική έγκριση έδωσε η Βουλή των Λόρδων παρά τις αντιδράσεις από την εκκλησία και οργανώσεις πολιτών.

Η επίμαχη γενετική τεχνική επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει μιτοχόνδρια που έχει δωρίσει μια τρίτη γυναίκα, σε περιπτώσεις όπου η φυσική μητέρα έχει στο DNA της κληρονομήσει ανίατες γενετικές (μιτοχονδριακές) νόσους, που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες για το παιδί της.

Οι αντίπαλοι της μεθόδου αντιτείνουν ότι η έγκριση δόθηκε βιαστικά και προειδοποιούν ότι ανοίγει το δρόμο για τη γέννηση μωρών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάτι που παραπέμπει στην ευγονική.

Η σχετική νομοθεσία για τα «μωρά από τρεις γονείς» είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και ήλθε η σειρά της Βουλής των Λόρδων να δώσει την έγκρισή της (με ψήφους 280 έναντι 48), σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές The Independent και Guardian.

Η έγκριση δόθηκε με το σκεπτικό ότι χιλιάδες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες έχουν μιτοχονδριακές παθήσεις, θα μπορέσουν πλέον να αποκτήσουν παιδί, με τη συμβολή μιας τρίτης γυναίκας (του λεγόμενου «τρίτου γονιού»). Η τεχνική θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις βρετανικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από φέτος το φθινόπωρο.

Ένας από τους λόρδους της Βουλής, ο λόρδος Γουίνστον του Εργατικού κόμματος, ο οποίος συμβαίνει να είναι και ειδικός σε θέματα γονιμότητας, παραδέχτηκε ότι στην αρχή η εφαρμογή της νέας μεθόδου θα είναι «ένα βήμα στο σκοτάδι».

Oμως επεσήμανε πως το ίδιο έχει συμβεί κάθε φορά που υπήρξε ένα άλμα στην αναπαραγωγική τεχνολογία, η οποία όμως στη συνέχεια καθιερώθηκε.

«Μερικές φορές μας κατηγορούν ότι παίζουμε τον Θεό. Δεν προσπαθούμε να Τον υποκαταστήσουμε, απλώς προσπαθούμε να επαυξήσουμε τα έργα Του», πρόσθεσε.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα ενεργειακά «εργοστάσια» του κυττάρου. Οι μιτοχονδριακές νόσοι συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών σφαλμάτων στο DNA των μιτοχονδρίων. Επειδή μόνο οι μητέρες περνούν τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους, αυτές οι νόσοι κληροδοτούνται μόνο από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα.

Η θεραπεία των «τριών γονιών» αντικαθιστά το ελαττωματικό DNA με υγιές μιτοχονδριακό DNA από άλλη ανώνυμη γυναίκα, η οποία έτσι κατά κάποιον τρόπο γίνεται και αυτή μητέρα, αφού το γενετικό υλικό της περνά στο παιδί που θα γεννηθεί. Το μωρό θα έχει έτσι τρεις βιολογικούς γονείς, αν και το γενετικό υλικό της δωρήτριας θα είναι μόλις το 0,2% του DNA του παιδιού, ενώ το 99,8% θα προέρχεται από τους δύο φυσικούς γονείς του.

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου