Ασθενής με ALS είπε για πρώτη φορά «Σ’αγαπώ» στη γυναίκα του

Τελευταία ενημέρωση: 2015-02-20, 19:24:57
Ασθενής με ALS είπε για πρώτη φορά «Σ’αγαπώ» στη γυναίκα του

Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να μπορέσει ένα ασθενής με ALS να πει «Σ’αγαπώ» στην γυναίκα του και αυτό χάρη στην τεχνολογία και σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που κατάφερε να δημιουργήσει μια συσκευή που του «χάρισε» και πάλι την ομιλία.

Ο Ντον Μουάρ διαγνώστηκε με ALS τον Μάρτιο του 1995. Μέχρι τον Μάιο του 1999, η ασθένεια του νευρικού συστήματος του είχε αφαιρέσει την ικανότητα ομιλίας όταν τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα.

Χάρη στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Not Impossible Labs», που λύνει φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης, ο Ντον έμαθε να χρησιμοποιεί έναν ειδικά σχεδιασμένο υπολογιστή με δυνατότητα ομιλίας και τον χρησιμοποίησε για να πει στην γυναίκα του «Σ’ αγαπώ» δυνατά για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Ο Ντον επικοινωνούσε για χρόνια με την σύζυγό του Λορέν, χρησιμοποιώντας έναν πίνακα με την αλφαβήτα που ανάλογα με την κίνηση των ματιών του προσπαθούσε να σχηματίσει λέξεις από μεμονωμένα γράμματα.
Με την βοήθεια του μηχανικού υπολογιστών Javed Gangjee, έναν εθελοντή του οργανισμού και του ιδρύματος «SpeakYourMind» οι οποίοι εργάστηκαν μαζί επί 11 μήνες για να αναβαθμίσουν τον πίνακα στον ψηφιακό κόσμο, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και μια συσκευή που ανιχνεύει τις κινήσεις των ματιών του Ντον.

Με τον νέο πίνακα, ο Ντον έγραψε στην γυναίκα του ένα ερωτικό γράμμα, που το «διάβασε» φωναχτά σε αυτήν:

«Αγαπητή μου Λορέν»,

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εσένα. Έχεις κάνει μοναδικά τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής μου και τα τελευταία 20 με το ALS, υποφερτά. Ανυπομονώ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Με αγάπη Ντον»

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην αποστολή της οργάνωσης σχετικά με την περίπτωση του Ντον, ήταν πως δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τους υπολογιστές.

«Η ασθένειά του, του αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος των ικανοτήτων του την εποχή που ο προσωπικός υπολογιστής άρχισε να γίνεται ευρέως διαδεδομένος» δήλωσε ο μηχανικός. «Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε κάτι απλό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Ντον».

Η απλή αυτή συσκευή, η οποία δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, σύμφωνα με την οργάνωση, θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικογένεια Μουάρ.

«Ο Ντον είναι τόσο ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που του ανοίγονται» δήλωσε η σύζυγός του. «Είναι ενθουσιασμένος που μιλά σε μένα, στους φίλους του και στα παιδιά μας. Και δεν χρειάζεται να βασίζεται πάνω μου για να το κάνει. Μπορώ να οδηγώ ή να πλένω τα πιάτα και να συζητώ μαζί του».

Στο πνεύμα αυτό, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που «χρησιμοποιεί την τεχνολογία για χάρη της ανθρωπότητας» δημιούργησε το «Πληκτρολόγιο του Ντον» όπως έχει γίνει γνωστό, διαθέσιμο για download στο διαδίκτυο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=