AROUND THE WEB

Κρατούνταν παράνομα στο Γκουαντάναμο επί πέντε χρόνια

κρατούνταν-παράνομα-στο-γκουαντάναμ-660543

Στρατοδικείο των ΗΠΑ αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη του Χικς ο οποίος το 2007 είχε καταδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο για τρομοκρατική δράση και κρατούνταν στην φυλακή της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ Guantanamo Bay στην Κούβα για περίπου πέντε χρόνια.

Πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια για να παραδεχτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ο πρώην Αυστραλός κατάδικος Ντέιβιντ Χικς που παρέμεινε στη φυλακή του Γκουαντανάμο πάνω από επτά χρόνια με την κατηγορία της παροχής υλικής βοήθειας σε τρομοκράτες, είναι αθώος.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χικς Στίβεν Κένι, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο του αμερικανικού στρατοδικείου σε βάρος του πελάτη του ήταν κατασκευασμένο και δεν ανταποκρινόταν στα όσα πραγματικά έλαβαν χώρα.

Ο Χικς δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και πως κατά τη διάρκεια της δίκης του στο στρατοδικείο το 2007 αποδέχτηκε την ενοχή του προκειμένου να φύγει από το κολαστήριο του Γκουαντανάμο και να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του σε κάποια φυλακή της Αυστραλίας.

Ο Χικς είχε συλληφθεί το 2001 στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με άλλους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο όπου και παρέμεινε μέχρι να γίνει η δίκη του και να καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά ετών.
Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της καταδίκης του, ο Χικς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απαιτήσει από τις ΗΠΑ επίσημη συγγνώμη αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε την αθωότητά μου. Δεν θέλω να μου ζητήσουν επίσημα συγνώμη, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει για τα ιατρικά μου έξοδα. Μου κόστισε πολύ ακριβά να διορθώσω την καταστροφή που προκάλεσαν τα βασανιστήρια στο σώμα μου», δήλωσε.

Ο πατέρας του είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει επίσημα συγνώμη από τον γιό του. Στην δήλωση αυτή απάντησε άμεσα ο πρωθυπουργός Τόνι ’Αμποτ που είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς ο ίδιος ο Hicks είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι είχε εμπλακεί σε παράνομες πράξεις.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου