AROUND THE WEB

Ρωμαϊκή αρένα η ιταλική Βουλή (βίντεο)

ρωμαϊκή-αρένα-η-ιταλική-βουλή-βίντεο-670772

Η ιταλική πολιτική σκηνή προχωρά εδώ και μήνες την περίπλοκη μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα, με απώτερο στόχο να αποφεύγονται θεσμικά ναυάγια όπως εκείνο που είχε προκύψει στις τελευταίες εκλογές (εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ισορροπίας Βουλής και Γερουσίας). Η συζήτηση προχωρά αργά και όχι πάντοτε ήρεμα: Στην ιταλική Βουλή τα πνεύματα άναψαν περισσότερο από ό,τι συνήθως και εκτός από τα «γαλλικά» που ακούστηκαν, έπεσαν και γροθιές.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης συνεχιζόταν η συζήτηση για προβλέψεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και επιφυλάξεις σε βουλευτές του M5S του Μπέπε Γκρίλο, οι οποίοι και ζητούσαν οι επίμαχες αλλαγές να αφαιρεθούν από την τωρινή συζήτηση και να αναβληθούν για μεταγενέστερα.

Κοντά στα μεσάνυχτα, οι βουλευτές του M5S πήγαν λίγο παραπέρα τους υψηλούς ρητορικούς τόνους (προσφιλέστατο και αναγκαίο μέσο των ιταλών βουλευτών κάθε στρατοπέδου ακόμη και στα πιο αδιάφορα ζητήματα). Σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να φωνάζουν «εντιμότητα, εντιμότητα» και να χτυπούν τους φακέλους στα έδρανα καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της συζήτησης.

Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, Ρομπέρτο Τζιακέτι, άρχισε να διώχνει έναν έναν βουλευτές του M5S, κλιμακώνοντας περισσότερο την κατάσταση -μέχρι που το μέτωπο εκείνο ηρέμησε όταν είχαν απομακρυνθεί οι πιο ανήσυχοι.

Μετά από λίγο όμως, η ένταση ξέσπασε σε άλλο σημείο της αίθουσας, αυτή τη φορά μεταξύ βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και του Sel (Οικολόγοι).

Μπροστά σε αυτό, το προηγούμενο σόου των «γκριλίνι» φαινόταν αθώο: Τις βρισιές που συνήθως ακούγονται στα γήπεδα ακολούθησαν απειλητικές προσεγγίσεις βουλευτών, το απαραίτητο πέταγμα αντικειμένων και, τελικά, γροθιές μεταξύ των πιο θερμόαιμων.

Η συζήτηση διακόπηκε και στη συνέχεια, ενώ η ώρα πλησίαζε τις 02:00, έφτασε και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθώντας να συμμαζέψει την κατάσταση.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου