AROUND THE WEB

Βρήκαν χαμένο διαστημόπλοιο 11 χρόνια μετά;

βρήκαν-χαμένο-διαστημόπλοιο-11-χρόνια-μ-730778

Η βρετανική διαστημική υπηρεσία ετοιμάζει για την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου με θέμα το ευρωπαϊκό όχημα Beagle 2 που είχε σταλεί στον πλανήτη Αρη το 2003 και τα ίχνη του είχαν χαθεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αποστολής, το βρετανικού σχεδιασμού Beagle 2 έπρεπε να φτάσει στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη τα Χριστούγεννα του 2003. Εκεί, το διαμέτρου 1 μ. σκάφος θα πραγματοποιούσε έρευνες του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του κλίματος, ενώ θα αναζητούσε και στοιχεία για ύπαρξη ζωής σήμερα ή στο παρελθόν του Αρη.

Μετά την επιτυχή αποκόλλησή του από το διαστημόπλοιο με το οποίο έφτασε ως εκεί, το Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, στις 19 Δεκεμβρίου, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία επιβεβαίωσης ότι το Beagle 2 ολοκλήρωσε την κάθοδό του με επιτυχία. Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι συνετρίβη στην επιφάνεια του Αρη.

Οπως αναφέρουν εξειδικευμένα ξένα site, οι επιστήμονες που θα συμμετέχουν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής στο Λονδίνο, που θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις ώρες, δείχνει ότι μάλλον έφτασε στο τέλος της η 11ετής αναζήτηση του οχήματος ή τουλάχιστον των συντριμιών του.

Μεταξύ τους είναι ο διαχειριστής του προγράμματος Beagle 2 Μαρκ Σιμς, ο διευθυντής της Βρετανικής Υπηρεσίας Διαστήματος Ντέιβιντ Πάρκερ, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για την επιστημονική και ρομποτική έρευνα Αλβάρο Χιμένεθ Κανιέτε και ο Τζον Μπρίτζες, επιστημονικό στέλεχος της NASA στα προγράμματα των Curiosity και Mars Reconnaissance Orbiter.

Το τελευταίο περιλαμβάνει το HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), ένα πρόγραμμα καταγραφής της επιφάνειας του πλανήτη με κάμερα υπερυψηλής ανάλυσης, το οποίο ήδη έχει εντοπίσει και καταγράψει τα οχήματα του Curiosity και του Opportunity από το διάστημα, όπως και τα δύο οχήματα Viking που έστειλαν οι ΗΠΑ το 1976.

Το Mars Express, το «μητρικό» σκάφος του Beagle 2, συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για τον Αρη, 11 χρόνια μετά την άφιξή του εκεί.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου