AROUND THE WEB

Μπύρα από όρχεις φάλαινας εξοργίζει περιβαλλοντικές οργανώσεις

μπύρα-από-όρχεις-φάλαινας-εξοργίζει-π-732180

Μια ισλανδική μικροζυθοποιία με το όνομα Stedji έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων μεταξύ περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών οργανώσεων με την κίνησή της να παρασκευάσει μια μπύρα που προέρχεται από τους όρχεις ενός απειλούμενου είδους φάλαινας.

Η μπύρα Hvalur 2 παράγεται από όρχεις πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), η οποία περιλαμβάνεται στα «απειλούμενα» είδη της επίσημης Κόκκινης Λίστας. Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινα. Η καρδιά της έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, τρέφεται με ζωοπλαγκτόν και μικρά ψάρια, ενώ στην Ελλάδα τη συναντάμε κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η παρασκευή της μπύρας γίνεται από τους όρχεις που “καπνίζονται” με μια «παραδοσιακή μέθοδο» που στηρίζεται στην αποξηραμένη κοπριάς προβάτων.

Η αμφιλεγόμενη μπύρα προορίζεται για το παραδοσιακό φεστιβάλ «Τόρι», στο οποίο πέρυσι είχε σερβιριστεί μια διαφορετική μπύρα της Stedji με κρέας πτεροφάλαινας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ζυθοποιίας, το μενού του φεστιβάλ συνηθίζεται να περιλαμβάνει τρόφιμα και ποτά από διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, από όρχεις κριαριών μέχρι σάπιους καρχαρίες.

Οι αντιδράσεις

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν τώρα ότι ο κλάδος της φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία πνέει τα λοίσθια και προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει νέες αγορές για τα προϊόντα του ώστε να επιβιώσει.

«Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα έπινε μπύρα με όρχεις φάλαινας, όπως δεν θα παράγγελνε παρόμοια ποτά από όρχεις τίγρεων, ελεφάντων ή ρινόκερων» δήλωσε στον Guardian η Βανέσα Ουίλιαμς-Γκρέι της οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation.

«Είναι μια προμελετημένη κίνηση, η οποία όχι μόνο ατιμάζει ένα όμορφο και απειλούμενο πλάσμα, χρησιμοποιώντας τα πιο απόκρυφα μέρη του σώματός του ως εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά επιπλέον σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στην κοινότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και σε όσους αγαπούν και σέβονται τις φάλαινες» πρόσθεσε η Ουίλιαμς-Γκρέι.

Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται διεθνώς από το 1996, ωστόσο η Ισλανδία αποφάσισε το 2006 να ξαναρχίσει το κυνήγι για εμπορικούς σκοπούς, όπως και η Ιαπωνία.

«Ζούμε σε μια χώρα που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία, η οποία ελέγχεται αυστηρά από τις ισλανδικές αρχές. Σύμφωνα με τις έρευνές μας η πτεροφάλαινα δεν διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης στον Βόρειο Ατλαντικό» απάντησε εκπρόσωπος της ζυθοποιίας Stedji και πρόσθεσε ότι “νέο συστατικό ταιριάζει στο ύφος του φεστιβάλ Τόρι”.

econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου