AROUND THE WEB

Η «κηπογέφυρα» του Λονδίνου θα γίνει πραγματικότητα

η-κηπογέφυρα-του-λονδίνου-θα-γίνει-π-759720

Οι «κρεμαστοί κήποι» του Λονδίνου (Garden Bridge), μία πεζογέφυρα πάνω από τον Τάμεση με καταπράσινα μονοπάτια και συστοιχίες δέντρων, όπως φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα καθώς το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ ενέκρινε τα σχέδια κατασκευής της.

Αν τα σχέδια λάβουν την έγκριση και του Μπόρις Τζόνσον, δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας, η ανέγερση της γέφυρας θα ξεκινήσει στο τέλος του επόμενου έτους. Θα διασχίζει τον Τάμεση ενώνοντας τις δύο όχθες, στο ύψος του σταθμού μετρό του Τεμπλ και στο Σάουθ Μπανκ. Αν τα έργα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η γέφυρα θα ανοίξει για το κοινό το 2018.

Επικριτές ωστόσο του έργου, του οποίου η αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 εκ. ευρώ και έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό βρετανό αρχιτέκτονα Τόμας Χέδεργουικ, λένε ότι η γέφυρα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, προειδοποιώντας ακόμη και για επανάληψη μίας τραγωδίας όπως αυτή του Χίλσμπορο στο Σέφιλντ, όταν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, έχασαν τη ζωή τους στριμωγμένοι στο ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο. Μάλιστα λένε ότι αν συμβεί κάτι, οι άνθρωποι που θα βρίσκονται επάνω στη γέφυρα μπορεί να χρειαστεί να πηδήξουν στον Τάμεση προκειμένου να μην ποδοπατηθούν. Στις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι μέχρι και 8000 άτομα την ώρα θα διασχίζουν τη γέφυρα.

«Είναι ακόμη μία καταστροφή της κλίμακας Χίλσμπορο που αργά ή γρήγορα θα συμβεί» δήλωσε ο Μάικλ Μπολ, διευθυντής της οργάνωσης για την επίβλεψη των κατασκευαστικών έργων και της ανάπτυξης της περιοχής, Waterloo Community Development Group, στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail. «Είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο με αριθμό τουριστών που θα τον ξεπερνά μόνο η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι, σε μία περιοχή από την οποία ήδη περνούν 25 εκ. άνθρωποι τον χρόνο. Δεν έχουν καν συμβουλευτεί την αστυνομία για το ζήτημα της ασφάλειας του πλήθους. Οι αριθμοί είναι δυνητικά καταστροφικοί. Οι άνθρωποι θα πηδούν στο ποτάμι για να μην ποδοπατηθούν» προσέθεσε. Το έργο, που θα ενώνει πολιτισμικά κέντρα και τουριστικά αξιοθέατα στις δύο όχθες του Τάμεση, αναμένεται να ανοίξει 270 θέσεις εργασίας, ενώ θα διευκολύνει την μετακίνηση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Η γέφυρα θα κατασκευαστεί από ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου