AROUND THE WEB

Θα τολμούσες να φορέσεις το πρόσωπο κάποιου άλλου;

θα-τολμούσες-να-φορέσεις-το-πρόσωπο-κά-781470

Υπέρ του δέοντος ρεαλιστικές μάσκες, που έχουν δημιουργηθεί με εκτυπωτές 3D, θα διαθέσει στην αγορά κατάστημα στην Ιαπωνία, επιτρέποντας στους πελάτες τους να φορούν το πρόσωπο κάποιου άλλου.

Το Kamenya Omote, μία επιχείρηση με έδρα το Τόκιο που πουλάει μάσκες οι οποίες προορίζονται να φορεθούν σε πάρτι αλλά και κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, ξεκίνησε να παράγει τρισδιάστατες μάσκες στις οποίες έχει αποτυπωθεί το πρόσωπο ενός αγνώστου. Σύμφωνα με το Hyperallergic οι μάσκες είναι «τρομακτικά ρεαλιστικές» που ωστόσο προδίδονται από δύο στοιχεία: τα μάτια και τα ακίνητα χείλη.

maskes-iaponia_-2-.jpg

πως δηλώνει ο Shuhei Okawara, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, πάνω από 100 άτομα τού έστειλαν φωτογραφίες πορτρέτου καθώς ήθελαν να αποτελέσουν το μοντέλο της μάσκα, όταν ανακοινώθηκε το εγχείρημα, τον Οκτώβριο. Ο ίδιος διάλεξε μία γυναίκα και την πλήρωσε περίπου 385 δολάρια για το πορτρέτο της. Το κατάστημα θα διαθέσει στην αγορά τις μάσκες από την άνοιξη του 2021 έναντι περίπου 950 δολαρίων ανά μονάδα.

Ο Okawara πιστεύει, κρίνοντας από τη ζήτηση, πως οι μάσκες θα αποτελέσουν μία επιτυχημένη κίνηση. Το πρώτο μοντέλο, που βασίζεται στο πρόσωπό του, είναι διαθέσιμο για προπώληση σε χαμηλότερη τιμή που αγγίζει τα 750 δολάρια. Ο ίδιος αναφέρει πως θα προσθέσει και άλλα πρόσωπα στο μέλλον, ανάμεσά τους και ανθρώπων εκτός Ιαπωνίας. Οι μάσκες δεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία Shuhei Okawara-Kamenya Omote.jpg

Μιλώντας στο Hyperallergic, ο Shuhei Okawara, ανέφερε πως υπολογίζει ότι θα παράγει συνολικά έως και 100 ολόιδια πρόσωπα τον μήνα. Παράλληλα αποκάλυψε πως πολλοί ενδιαφέρονται να δουν το πρόσωπό τους αποτυπωμένο σε μάσκα.

Ο Okawara ξεκαθαρίζει ωστόσο πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει μάσκες με τα πρόσωπα διάσημων, ενώ αποκλείει τη δημιουργία μασκών χωρίς τη συναίνεση του μοντέλου. Στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι απόκοσμο στις μάσκες αυτές απαντάει πως δεν νιώθει άβολα. «Όπως και το cyberpunk ενδέχεται να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.»

maskes-iaponia_-3-.jpg

«Αν η αναπαραγωγή προσώπου γίνει κάτι το σύνηθες, θα είχε ενδιαφέρον να μπορέσεις να σώσεις το πρόσωπο της νιότης σου ή να μπορείς να αλλάζεις το πρόσωπό σου κατά βούληση. Ωστόσο ενδιαφέρομαι πολύ περισσότερο σε ό,τι συμβαίνει στα σώματα των ανθρώπων γιατί το πρόσωπο και το σώμα είναι αδιαχώριστα.»

Με πληροφορίες από Hyperallergic/LIFO

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου