AROUND THE WEB

Κιμονό: Το ρούχο που έχει ζωή 16 αιώνων και είναι πάντα μόδα

κιμονό-το-ρούχο-που-έχει-ζωή-16-αιώνων-κα-173594

Το κιμονό, στα λεξικά σημαίνει ένα παραδοσιακό ιαπωνικό ένδυμα και το εθνικό ένδυμα της Ιαπωνίας. Είναι ένα απλό κομμάτι πανί, σε σχήμα Τ που φοριέται με την περίφημη ζώνη και άλλα αξεσουάρ.

Διάφοροι τύποι κιμονό υποδεικνύουν την ηλικία του χρήστη, το φύλο, ακόμα και τη οικογενειακή κατάσταση και φοριούνται εδώ και αιώνες ως καθημερινά και επίσημα ενδύματα.

Στη σύγχρονη εποχή, το κιμονό φοριέται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπάρχει κάθε χρόνο στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων μόδας και η δημοτικότητά του έχει περάσει μέσα από μια σειρά αναβιώσεις.

Αν υπάρχει σήμερα ένα ρούχο που θεωρείται πάντα μοντέρνο και η διάρκειά του έχει ξεπεράσει το χρόνο, αυτό είναι το κιμονό. Που έχει κατακτήσει όχι μόνο τις πασαρέλες αλλά και μια περίβλεπτη θέση σε όλα τα μουσεία του κόσμου.

Περισσότερα από 100 κιμονό αναδεικνύουν τις αντικρουόμενες παραλλαγές του πιο διάσημου ιαπωνικού ενδύματος στην πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση μόδας με τίτλο “Kimono: Kyoto to Catwalk” στην έκθεση με τίτλο “Kimono: Kyoto to Catwalk” στο Μουσείο V&A στο Λονδίνο.

Την έκθεση συμπληρώνουν έργα ζωγραφικής, κοστούμια από ταινίες, αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα που μαζί με τα ενδύματα αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία της εθνικής φορεσιάς της Ιαπωνίας που δεν έχει σταματήσει να επηρεάζει τη διεθνή μόδα.

Οι Ιβ Σεν Λοράν, Φρέντι Μέρκιουρι και Τζορτζ Λούκας αποπλανήθηκαν από τη γοητεία των κιμονό, η εξέλιξη των οποίων από τη μεσαιωνική εποχή στην Ιαπωνία είναι το θέμα έκθεσης στο Λονδίνο.

Το κιμονό έχει φορεθεί από τους ιππότες Τζεντάι στην κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας “Star Wars” του Λούκας και από το φουτουριστικό alter ego του Ντέβιντ Μπόουι, Ziggy Stardust.

Το κιμονό, φορέθηκε από άνδρες και γυναίκες και άρχισε να εμφανίζεται στην Ευρώπη χάρη στην Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, που επέτρεψε το εμπόριο με την Ιαπωνία παρά την απομονωτική της πολιτική την περίοδο Έντο (1615-1868) που περιόριζε τις επαφές με ξένους.

Τον 19ο αιώνα η Ιαπωνία άρχισε να φτιάχνει κιμονό από γαλλικό μετάξι και η Ευρώπη τα κατασκεύαζε με ιαπωνικά υφάσματα.

Το 1958, ο Saint Laurent το μετέτρεψε σε κοκτέιλ φόρεμα με φαρδιά φούστα και μπολερό σακάκι.

Ο Jean Paul Gaultier εμπνεύστηκε από το κιμονό για να δημιουργήσει το σύνολο που φορά η Μαντόνα στο βίντεο του Nothing Really Matters.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου