AROUND THE WEB

Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε

γιατί-ο-χρόνος-περνάει-πιο-γρήγορα-όσο-539083

Ο χρόνος που περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε δεν είναι μόνο κάτι που φανταζόμαστε, αλλά υπάρχει πραγματικά μια επιστημονική εξήγηση γιατί αισθανόμαστε έτσι.

Ειδικά όταν ήμασταν παιδιά ο χρόνος κυλούσε όμορφα και αργά. Το καλοκαίρι ήταν ατελείωτο και οι καλοκαιρινές διακοπές φάνταζαν ένα απίστευτα μεγάλο ταξίδι…

Ο καθηγητής του Duke University, Adrian Bejan, ειδικός στη θερμοδυναμική έστειλε στο Quartz μια πρωτότυπη έρευνα (πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση European Review) με την οποία εξηγεί τους φυσικούς κανόνες που υπάρχουν πίσω από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη αίσθηση του χρόνου και αποκαλύπτει γιατί τα χρόνια φαίνεται να περνούν ολοένα και πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε.

Ο Bejan πιστεύει ότι με τις αρχές της φυσικής μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα πάντα και έχει «εμμονή» με την έννοια της ροής. Έχει γράψει εκτενώς για το πώς η αρχή της ροής στη φυσική υπαγορεύει και εξηγεί και τις αλλαγές αφηρημένων εννοιών όπως η οικονομία, η καινοτομία και η κοινωνική οργάνωση.

Όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι η ταχύτητα που βιώνουμε το χρόνο δεν έχει και μεγάλη σχέση με την ταχύτητα που μετράνε το χρόνο τα ρολόγια. Οι ώρες, οι ημέρες και τα χρόνια στα ρολόγια και τα ημερολόγια είναι ένα σταθερό και εύκολα μετρήσιμο φαινόμενο. Το παρόν είναι διαφορετικό από το παρελθόν όμως επειδή αλλάζει η πνευματική μας κατάσταση και όχι γιατί κινήθηκε ο δείκτης του ρολογιού. Η προσωπική μας αντίληψη για το χρόνο αλλάζει συνέχεια ανάλογα την ηλικία, τις δραστηριότητες αλλά και τη σωματική και ψυχολογική μας κατάσταση

Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του «εγκεφαλικό ρολόι» που δεν έχει να κάνει μόνο με τον φυσικό χρόνο αλλά επηρεάζεται από την ξεκούραση και άλλους παράγοντες μας λέει ο Bejan. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο χρόνο έχει να κάνει με τις αλλαγές στα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος μας. Όσο η διάρκεια επεξεργασίας αλλά και η ταχύτητα των εικόνων και των εμπειριών που δεχόμαστε αλλάζει τόσο αλλάζει και η αντίληψή μας για το χρόνο. Υπάρχει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της ταχύτητας επεξεργασίας και του πλήθους των οπτικών ερεθισμάτων και της αίσθησης της επιτάχυνσης του χρόνου.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος καθώς μεγαλώνουμε. Καθώς ο εγκέφαλος και το σώμα αναπτύσσονται και υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις, οι «δρόμοι» που ταξιδεύουν οι πληροφορίες είναι όλο και πιο πολύπλοκοι και αυτή η αλλαγή επηρεάζει την εμπειρία μας, σύμφωνα με τον Bejan.

Τέλος, υπάρχει και η φυσική φθορά του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Ο εγκέφαλος θέλει περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις οπτικές πληροφορίες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους ηλικιωμένους να επιλύσουν πολύπλοκα προβλήματα. «Βλέπουν» πιο αργά και έτσι αισθάνονται ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει ο Bejan.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του προπονητή μπάσκετ που είχε ο Bejan όταν ήταν νέος. Ξεκούραση χωρίς καταχρήσεις, αυτό μπορεί να επιβραδύνει το «εγκεφαλικό ρολόι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου