AROUND THE WEB

Γιατί είναι τόσο ακριβό το μετάξι;

γιατί-είναι-τόσο-ακριβό-το-μετάξι-831140

Το μετάξι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι η επιτομή της πολυτέλειας. Όλοι ονειρευόμαστε ένα μεταξωτό πουκάμισο ή σακάκι. Όμως γιατί παρά την τεράστια εξέλιξη η τιμή του παραμένει τόσο ακριβή;

Η μεταξουργία ήταν γνωστή πριν από 4.500 χρόνια στην Κίνα, ωστόσο οι κινέζοι κατάφεραν να κρατήσουν μυστικό τον τρόπο παρασκευής και διατήρησαν έτσι το μονοπώλιο στην παραγωγή του μεταξιού. Στην αρχαία Ελλάδα το μετάξι ήταν γνωστό ως “σήρ” και το μεταξωτό ύφασμα ως “σηρικός”.

Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ήταν αυτός που κατόρθωσε να αποκαλύψει τον τρόπο παρασκευής του μεταξιού: έστειλε στην Κίνα δύο μοναχούς, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτροφής του μεταξοσκώληκα και παραγωγής του μεταξιού και φεύγοντας οι δυο μοναχοί έκρυψαν μέσα στα κούφια μπαστούνια τους αρκετό μεταξόσπορο, που μετέφεραν στο Βυζάντιο.

Tο μετάξι είναι το προϊόν του εξημερωμένου μεταξοσκώληκα Bombyx mori. Οι κάμπιες του ζώου αυτού τρώνε διαρκώς και συγκεκριμένα τρέφονται με φύλλα μουριάς πέντε φορές την ημέρα. Μετά από 45 ημέρες ανάπτυξης, τα σκουλήκια είναι έτοιμα να ωριμάσουν.

Έχουν ένα ειδικό όργανο στην άκρη του στόματός τους (spinneret) που εκκρίνει ένα μακρύ και συνεχές νήμα. Αυτό είναι το μετάξι. Οι μεταξοσκώληκες στροβιλίζουν αυτό το νήμα δημιουργώντας ένα κουκούλι. Στη συνέχεια, η κάμπια αρχίζει τον μετασχηματισμό της. Και τότε επεμβαίνουν οι παραγωγοί μεταξιού που βάζουν τα κουκούλια αυτά στον ατμό. Αυτό τα καθαρίζει και σκοτώνει το ζώο που βρίσκεται μέσα. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι κάμπιες μείνουν ζωντανές, υποβαθμίζουν και σπάζουν το μετάξι.

Στη συνέχεια, τα κουκούλια ξετυλίγονται για να αποκαλύψουν ένα νήμα μήκους περίπου 800 μέτρων.

Τα νήματα αυτά ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο νήμα αρκετά παχύ ώστε να μπορεί να υφανθεί. Και έτσι παράγεται το μεταξωτό νήμα, το οποίο κοστίζει περίπου 100 δολάρια για μόλις 90 εκατοστά από αυτό, την ώρα που το συνθετικό μετάξι κοστίζει μόλις 30 δολάρια.

Τι είναι αυτό όμως που το κάνει τόσο ακριβό; Η Σαν Τζέικομπς, η δημιουργική διευθύντρια και πρόεδρος του οίκου μόδας νυφικών Anne Barge απαντά: «Το κόστος των μεταξωτών ενδυμάτων έχει αυξηθεί δραματικά».

Οι καταναλωτές αναμένουν την τελειότητα ακόμη κι όταν αγοράζουν ρούχα φτιαγμένα με συνθετικά υφάσματα. Όπως αναφέρει όμως η Τζέικομπς, «Το μετάξι είναι τόσο ακριβό γιατί είναι ένα φυσικό νήμα και ως εκ τούτου έχει ατέλειες. Αυτό οδηγεί σε μια αύξηση της απώλειας στην παραγωγή, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνει το συνολικό κόστος. Επίσης, γνωρίζοντάς το αυτό, τα έξοδα του ποιοτικού ελέγχου έχουν επίσης αυξηθεί προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι το τελικό προϊόν ανταποκρίνεται στα standards μας».

Ο καθηγητής Ντάνιελ Νικοντέμο, αποδίδει επίσης την υψηλή τιμή του μεταξιού στην θερμική αγωγιμότητα και την αντοχή του. Ένας άλλος παράγοντας για το υπερβολικό του κόστος είναι ότι βάφεται πολύ εύκολα και δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα.

economistas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου