AROUND THE WEB

Τρένο… γαβγίζει στην Ιαπωνία για να διώχνει τα ελάφια από τις ράγες

τρένο-γαβγίζει-στην-ιαπωνία-για-να-δι-156379

Ακούσατε ποτέ τρένο να… γαβγίζει;

Κι όμως δεν πρόκειται για αστείο. Σύντομα οι κάτοικοι της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου θα μπορούν να ταξιδεύουν με τέτοιους συρμούς. Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων τοποθέτησε σε τρένο ένα μεγάφωνο που ρουθουνίζει σαν ελάφι και γαβγίζει σαν σκυλί , ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με ελάφια που διαβαίνουν τις νύχτες τις ράγες.

Την ιδέα συνέλαβαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνικών Ερευνών Σιδηροδρόμων (RTRI) που εδρεύει στο Τόκιο, επισημαίνοντας ότι τα ελάφια συνήθως παράγουν σύντομους, οξείς ήχους για να προειδοποιήσουν το κοπάδι για κάπόιο κίνδυνο. Ως εκ τούτου η ομάδα αποφάσισε να συνδυάσει τον ήχο αυτό με το γάβγισμα ενός σκύλου.

Το σχέδιό τους προβλέπει ότι το μεγάφωνο θα παίζει για τρία δευτερόλεπτα τον ήχο από το ρουθούνισμα του ελαφιού και για τα επόμενα 20 εκείνο του γαβγίσματος. Το ρουθούνισμα προβλέπεται να προσελκύει την προσοχή των ζώων στο τρένο, και ο ήχος του γαβγίσματος θα τα τρομάζει ώστε να φύγουν απ’΄το σημείο, όπως ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun.

Τα ελάφια προσελκύονται στις σιδηροδρομικές γραμμές επειδή χρειάζονται σίδηρο στη διατροφή τους. Γλείφουν τις ράγες για να μαζέψουν τα ρινίσματα που προκαλούνται από την τριβή των τροχών στις σιδηροτροχιές. Έτσι όμως προκαλούνται συχνά ατυχήματα: 613 ελάφια κι άλλα άγρια ζώα σκοτώθηκαν κατά τη διέλευση συρμών μόνον το 2016…

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου