AROUND THE WEB

Πουλήστε τα… κακά σας και κερδίστε ως 11.500 Ευρώ το χρόνο

πουλήστε-τα-κακά-σας-και-κερδίστε-ως-11-500-687886

Χρειάζεστε μετρητά; ΟΚ, πουλήστε τα κακά σας. Δεν κάνουμε πλάκα. Η εταιρεία OpenBiome χρειάζεται δείγματα υγιών κοπράνων για να αναπτύξει θεραπείες καταπολέμησης της βακτηριδιακής λοίμωξης από το Clostridium Difficile.

Όσοι πουλήσουν τα κακά τους στην εταιρεία θα τα δουν να μετατρέπονται σε χάπι και θα κερδίσουν 250 δολάρια κάθε εβδομάδα ή 13.000 δολάρια ετησίως (περίπου 11.500 Ευρώ).

Η OpenBiome επεξεργάζεται και διαθέτει αυτά τα χάπια φτιαγμένα από υγιή κακά από το 2013.

Το Clostridium difficile (C. difficile) προέρχεται από την ελληνική λέξη ’κλωστήρ’ και τη λατινική ’difficile’ που σημαίνει δύσκολος. Είναι ένα Gram-θετικό βακτήριο που παράγει μεγάλο αριθμό τοξινών, μεταξύ των οποίων την εντεροτοξίνη Α και την κυτταροτοξίνη Β.

Η κολίτιδα από το C. difficile προσβάλλει πιο συχνά ενήλικες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και μονάδες μακροχρόνιας περίθαλψης που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν αυξημένα ποσοστά μόλυνσης και σε νέα υγιή άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών ή νοσηλείας σε νοσοκομεία.

Εισάγοντας υγιή περιττώματα στο εντερικό σύστημα του ασθενούς είτε με ενδοσκόπηση είτε μέσω της ρινικής οδού είτε με χάπια οι γιατροί μπορούν να εξαφανίσουν οριστικά και αμετάκλητα το βακτήριο C. difficile.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post η εξεύρεση δωρητών κοπράνων δεν είναι εύκολη υπόθεση με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να αναζητούν περιττώματα φίλων ή συγγενών για να θεραπευτούν.

Μια τέτοια περίπτωση που αφορούσε σε φίλο ενός εκ των ιδρυτών της OpenBiome λειτούργησε ως έμπνευση για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής τράπεζας κοπράνων. Μέχρι σήμερα έχουν ταχυδρομηθεί 2.000 θεραπείες σε 185 νοσοκομεία ανά τις ΗΠΑ.

Εάν κάποιος δώσει δείγμα λαμβάνει 40 δολάρια. Εάν παρέχει υλικό σε καθημερινή βάση η αμοιβή αυξάνεται στα 50 δολάρια. Ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση για κάποιον να επιλεγεί ως δωρητής. Στα 1000 άτομα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον μόλις 40 κρίνονται κατάλληλα για δωρητές μετά από ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις και καλλιέργειες κοπράνων. Έτσι, δεδομένου ότι η επισκόπηση ενός δυνητικού δωρητή κοστίζει περί τα 5.000 δολάρια όταν βρεθεί κάποιος κατάλληλος, η OpenBiome παρέχει κίνητρα για να τον διατηρήσει.

“Οι περισσότεροι από τους δωρητές μας έρχονται με δείγματα τρεις με τέσσερεις φορές κάθε εβδομάδα” αναφέρει ο συνιδρυτής της εταιρείας Μαρκ Σμιθ.

“Κάθε δείγμα μπορεί να βοηθήσει τρεις ή τέσσερεις ασθενείς και οι δωρητές ενημερώνονται σχετικά” προσθέτει.

Η εντερική χλωρίδα υγιών ανθρώπων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι λοιμώξεις του εντερικού, ίσως και ορισμένα είδη αυτισμού.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μας πέφτει λίγο μακρυά.

econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου