AROUND THE WEB

Ιρακινό ριάλιτι αναγκάζει τρομοκράτες να συναντούν τα θύματά τους

ιρακινό-ριάλιτι-αναγκάζει-τρομοκράτ-835743

Μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στο Ιράκ, υποχρεώνει καταδικασμένους τρομοκράτες να έρχονται αντιμέτωποι με τους συγγενείς των θυμάτων τους, σε ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία ιδιαίτερα από τους σουνίτες της χώρας. Οι φυλακισμένοι τρομοκράτες οδηγούνται συνοδεία αστυνομικών στο σημείο όπου γίνονται τα γυρίσματα της αμφιλεγόμενης εκπομπής: εκεί, τους περιμένουν οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι τους «κατσαδιάζουν» με τη σειρά.

Όταν ωστόσο πλησιάζουν πολύ κοντά στους κατάδικους, η αστυνομία τους απομακρύνει ευγενικά. Η εκπομπή, που φέρει το όνομα «Η δαγκάνα του νόμου», προβάλλεται μία φορά την εβδομάδα και είναι συμπαραγωγή της κρατικής τηλεόρασης Iraqiya TV και του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τρομοκράτες όπως ο Αμπού Τζασέμ, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος εμφανίζεται νευρικός και περιγράφει τις ενέργειές του με σκυφτό το κεφάλι.

Προς το τέλος τον ρωτούν αν το έχει μετανιώσει. «Μάλιστα κύριε» απαντάει, αλλά ο δημοσιογράφος δεν είναι ικανοποιημένος. «Μάλιστα κύριε, ορκίζομαι ότι με πείσατε» ακούγεται να επαναλαμβάνει ο κατάδικος. Στις σουνιτικές περιοχές, η εκπομπή αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία. «Πιστεύω ότι είναι όλα κατασκευασμένα» δήλωσε στο βρετανικό BBC ένας άνδρας από τη Βαγδάτη.

«Κάποιος μπορεί να έχει μπλεξίματα με έναν αστυνομικό, να τον συλλάβουν για τρομοκρατία και να αναγκαστεί να ομολογήσει. Έχει συμβεί σε συγγενείς μας» προσέθεσε. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι περισσότεροι κατάδικοι που παρουσιάζονται στην εκπομπή δεν έχουν να κάνουν τίποτε με τρομοκρατικές επιθέσεις και ειδικά με το Ισλαμικό Κράτος. «Το Ισλαμικό Κράτος πολεμά πρόσωπο με πρόσωπο και αν τους πιάσουν τους σκοτώνουν, δεν τους πηγαίνουν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο είναι για τους αθώους» είπε.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου