AROUND THE WEB

Αθώος μετά από 70 χρόνια ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ

αθώος-μετά-από-70-χρόνια-ο-νεότερος-άνθρ-750031

Την οριστική και αμετάκλητη αθώωση του Τζορτζ Στίνι, του αφροαμερικανού που το 1944 είχε εκτελεστεί πριν καν κλείσει τα 14 χρόνια του, αποφάσισε δικαστήριο στις ΗΠΑ, 11 σχεδόν μήνες μετά την επανάληψη της δίκης του, αποδίδοντας το «λάθος» απλά σε «κακούς δικαστικούς χειρισμούς».

Ο 13 χρόνων τότε Στίνι είχε κατηγορηθεί στις 23 Μαρτίου του 1944 για τη δολοφονία δυο μικρών λευκών κοριτσιών, της 11χρονης Μπέτι και της 8χρονης Μέρι Έμμα, στην πόλη Alcolu της νότιας Καρολίνα.

Η δίκη του Stinney έμεινε στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης ως ένα από τα πιο μελανά σημεία της: δεν κράτησε περισσότερες από δυο ώρες και βασίστηκε σε μια ομολογία του ίδιου του παιδιού που έγινε κάτω από αφόρητες πιέσεις της αστυνομίας. Ταυτόχρονα, ο λευκός δικηγόρος του δεν είχε καλέσει ούτε έναν μάρτυρα υπεράσπισης αλλά ούτε και προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας.

Τρεις μήνες μετά ο ο Στίνι κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία θανατοποινίτης που εκτελέστηκε ποτέ στις ΗΠΑ. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι ο 14χρονος ήταν τόσο μικροκαμωμένος (ζύγιζε 43 κιλά) που δεν μπορούσε να καθίσει σωστά στην καρέκλα.

Η επανάληψη της δίκης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο έδειξε πως η κατηγορία εναντίον του άτυχου μαύρου εφήβου, «δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ευσταθήσει».

Ωστόσο το δικαστήριο διευκρίνισε πως δεν θεωρεί ότι η δικαστική απόφαση που έστειλε άδικα τον άτυχο έφηβο στην ηλεκτρική καρέκλα είχε ρατσιστικά κίνητρα, αποδίδοντας το «λάθος» απλά σε «κακούς δικαστικούς χειρισμούς»

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έψαχναν οπωσδήποτε κάποιον μαύρο για να τον συνδέσουν με τη δολοφονία των κοριτσιών. Απλώς βασίστηκαν σε πραγματικά περιστατικά τα οποία, εξετάζοντάς τα σήμερα, ξέρουμε πως ο Στίνι δεν έπρεπε να καταδικαστεί», είπε ο δικαστής για να προσθέσει πως «το κράτος, ως οντότητα, έχει πολύ βρώμικα χέρια».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου