Γαλλία: Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για βρέφη που μπερδεύτηκαν σε μαιευτήριο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-02-10, 18:32:28
Γαλλία: Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για βρέφη που μπερδεύτηκαν σε μαιευτήριο

Δικαστήριο στην πόλη Γκρας της Γαλλίας επέβαλε σε μαιευτήριο την καταβολή αποζημίωσης ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες δύο νεαρών γυναικών, οι οποίες μετά τη γέννησή τους και τη νοσηλεία τους στην ίδια θερμοκοιτίδα δόθηκαν από λάθος η μία στους βιολογικούς γονείς της άλλης περίπου 20 χρόνια πριν.

Το λάθος ανακαλύφθηκε δέκα χρόνια μετά, όμως καμία από τις δύο οικογένειες δεν ήθελε να «ανταλλάξει» και πάλι το παιδί της.
Η κλινική στη νότια Γαλλία που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης καλείται να καταβάλει αποζημίωση συνολικά σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ στις γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν ως αποζημίωση οι οικογένειες.

Οι δύο νεαρές γυναίκες θα λάβουν από 400.00 ευρώ η κάθε μία, ενώ το υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης θα μοιραστούν οι γονείς και τα αδέλφια τους.

Τα δύο βρέφη διαγνώστηκαν με ίκτερο λίγο μετά τη γέννησή τους τον Ιούλιο του 1994 και τοποθετήθηκαν στην ίδια θερμοκοιτίδα σε κλινική στις Κάννες.

Από λάθος νοσηλεύτρια παρέδωσε τα νεογέννητα, το ένα στην οικογένεια του άλλου.

Ο πατέρας του ενός κοριτσιού, της Μανόν Σερανό, προβληματιζόταν όσο το παιδί μεγάλωνε για το αν ήταν η βιολογική του κόρη εξαιτίας του σκουρόχρωμου δέρματός της.

Εξέταση DNA στην οποία υποβλήθηκε η Μανόν σε ηλικία δέκα ετών αποκάλυψε ότι δεν ήταν βιολογικό παιδί ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας της.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας, η οποία έφερε στο φως το μπέρδεμα στο μαιευτήριο και κατέστησε εφικτή την ταυτοποίηση των βιολογικών οικογενειών των κοριτσιών.

Τα κορίτσια γνώρισαν τους βιολογικούς τους γονείς όταν ήταν δέκα ετών, αλλά συνέχισαν να ζουν με τους γονείς που τα είχαν μεγαλώσει.

«Βρίσκεσαι ενώπιον μίας γυναίκας που είναι η βιολογική σου μητέρα, αλλά που είναι μία άγνωστη» δήλωσε η Μανόν Σερανό αναφερόμενη στην πρώτη της συνάντηση με την πραγματική της οικογένεια.

Οι γονείς πάντως είχαν εκφράσει εξαρχής την ανησυχία τους ότι ενδεχομένως να έφυγαν από την κλινική με το λάθος μωρό.

Όπως είπε η Σοφί Σερανό και η μη βιολογική της κόρη Μανόν, οι συνήγοροι υπεράσπισης της κλινικής είχαν υποστηρίξει στη δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών τον Δεκέμβριο ότι ευθύνονταν οι μητέρες που δεν αναγνώρισαν τα παιδιά τους.

Το επιχείρημά αυτό είχε ανατρέψει άμεσα η Μανόν Σερανό, η οποία είχε υπερασπιστεί την γυναίκα που την ανέθρεψε. «Διαμαρτυρήθηκε, βρέθηκε ενώπιον μίας καταρτισμένης νοσηλεύτριας, ήταν πολύ νέα, μόλις είχε γεννήσει. Επομένως είναι παράλογο να κατηγορείται, το βρίσκω απάνθρωπο» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=